Tamron’un 150-600mm tele zoom lensini duyurmasının ve makul aralığı ile fotoğrafçılarda bir heyecan uyandırmasının hemen ardından Sigma aynı odak uzaklığına sahip iki adet 150-600mm lens duyurmuştu. Bu lenslerden birisi (C) daha hafif ve uygun fiyatlı iken diğeri (S) metal kasaya sahip, daha pahalı ve daha ağır olarak piyasaya çıktı. Test yazımızın konuğu metal kasaya sahip olan, Canon uyumlu Sigma 150-600mm f/ 5-6,3 DG OS HSM Spor modeli. Ülkemizde fotoğrafçıların Türkçe kaynaklara ulaşmasını önemseyen ve bu modeli test etmem için beni arayarak incelik gösteren Alkım Medya’nın kurucusu, Belgesel Yapımcısı ve Yönetmen Alkım Ün’e bir kez daha teşekkür ediyorum.
Gövde ve Kullanım
Sport modeli metal bir kasaya sahip olduğu için gerçekten ağır. Lensin heybetli yapısı da düşünülünce sanki elinizde 300mm f/2.8 lens varmış gibi bir ağırlık ve hacim duygusu uyandırıyor. 2.860gr olan ağırlığı Tamron’un 1.951gr ağırlığının yanında %30 daha fazla. Ancak bu pratikte daha ağırmış gibi bir etki yapıyor. Uzun süre elde çekim yapmak yoruyor. Lensin ön kapağı kutu içerisinden çıkmıyor. 105mm filtre çapı nedeniyle kapak yerine yumuşak malzemeden üretilmiş ve süngerler ile koruma desteği sağlanmış lens şapkası kutuya eklenmiş.
Lens genel olarak gövde yapısına uygun çalışıyor. Yani zoom halkası ve netleme halkası biraz sert ve çevirmek için alışılagelenden az biraz daha fazla kuvvet kullanmanız gerekiyor. Zoom halkasının hemen arkasında zoom kilidi bulunuyor ve her aralıkta kilitleme yapabiliyor. Tamronda sadece 150mm iken kilitleme mümkün oluyor. Bu da yine aksiyon fotoğrafçılığında istenmeyen odak uzunluğu değişikliğinin önüne geçmenizi sağlıyor. Zoom yapıldığında lensin boyunun uzaması ve ön lens gurubunun ağır olması nedeniyle rüzgarlı havalarda titreme meydana geliyor. Ancak lensin ağır olması ve gövdenin sızdırmazlık özelliğine sahip olması sayesinde bu titreme eski versiyonlara göre çok daha az. Evet sport modeli su ve toz sızdırmazlık özelliği de sunuyor. Özel kontaklar ve tuşların altında kullanılan kaplamalar ile tozlu ve nemli ortamlarda çalışmak mümkün gibi. Ben lensi bu kadar zorlamadım.
Teknik Özellikler
Full Frame uyumlu
F / 5-6,3 maksimum diyafram
f / 22 minimum diyafram
9 bıçaklı diyafram
16 grupta 24 eleman
2 FLD ve 3 SLD cam element
Hızlı ve sessiz netleme için HSM otofokus
2,60m minimum odak mesafesi
Optik görüntü sabitleme (OS)
105mm filtre çapı
Tamamen metal gövde
Çap / Uzunluk, 121 mm x 290 mm
Ağırlık, 2.860gr.
Canon EF, Nikon F, Sigma SA, Sony FE bağları destekleyecek
AF Performansı ve Hızı
AF başarımı noktasında lensin genel olarak hızlı ve doğru netleme yaptığını gördüm. Hem sabit konularda hem de hareketli, uçar konularda oldukça isabetli çekimler yapabildim. Af hızı noktasında kapalı hava performansını test edemesem de ışığın iyi olduğu durumlarda oldukça hızlı ve sessiz netleme yapıyor. Soluma tabir edilen konuyu arama hatası hiç olmadı. Lens hedefi kaçırsa dahi tekrar bulmak için çok mesafe gidip gelmeden yakın aralıkta konuyu tekrar arayıp bulabiliyor. Tek sorun sert olan zoom halkası nedeniyle hareketli konuları takip ederken odak değişirmek istenirse hedefi kaçırma ihtimalinin çok yüksek olması.
Titreşim önleme sistemi (OS) başarılı bir biçimde çalışıyor. Oldukça sessiz çalıştığını da söylemeliyim. Lensin testi sırasında iki gövde kullandım Canon 60D ve Canon 5D MArk 3. Lensin AF performansı doğal olarak kullanılan gövdeye göre değişiyor. 60D ile uçarda yer yer sorun yaşarken Mark 3 de böyle bir problem genel olarak olmadı. Yani 1Dx, Mark3 veya 7D mark 2 gibi Af noktasında daha başarılı gövdeler ile Sigma 150-600mm çok isabetli ve hızlı tepkiler verecektir.
Optik Başarım
Lensin optik kalitesine bakarken çekilen fotoğraflara geçmeden önce MTF garfiğine bir göz atalım.
Grafikten de anlaşıldığı üzere lensin 600mm’deki keskinlik ve kontrast değerleri 150mm’den daha başarılı ancak kenarlara doğru çok az bir miktar yumuşaklık söz konusu. Grafik değerlendirildiğinde ilk etapta Canon 100-400mm lensin keskinlik olarak Sigma’dan daha iyi söylenebilir. Ancak pratikte durum biraz farklı gibi. İsterseniz örnek fotoğraflar üzerinden Sigma 150-600mm lensin durumunu değerlendirelim.
Örnek 1:
Yukarıdaki üçer gurupta paylaştığım görseller sırasıyla soldan 400mm, 500mm ve 600mm odak uzaklıkları ile çekildi. Alttaki gurup görseller fotoğrafların %100 krop yapılmış hali. Gövde Canon 5d Mark 3. Değerler; f/8, iso:200, 1/2500sn. Mesafe 10m.
Görüldüğü üzere lens 500mm ve 600mm değerlerinde gayet başarılı. 400mm değerinde de başarı göstermenin yanında bir tık geride kalıyor. Sigma özellikle tele de kullanılacağı için uç noktalara önem vermiş ve sonuçlar mutlu edici. Kontrast ve renk dengesi noktasında göze çarpan bir olumsuzluk yok. Lens sadece sağlamlığı için değil keskinlik ve kontrast başarısı için de bir miktar fazla ödeme talep ediyor.
Kroplu gövdede durum nasıl diye bakmak gerekirse; aşağıdaki görseller bize bir fikir verecektir. Mesafe 45m ve değerler; f/8, iso:200, 1/2000sn.
Örnek 2:
Uzak mesafe ve karlı zemin nedeniyle yerden yansıyan ışığında etkisiyle sonuçlar daha yumuşak. Buradaki görseller Canon 60D gövde ile elde edildi. Lensin teknolojisi düşünüldüğünde kroplu olarak 70D veya 7D MArk 2 gibi bir gövdede daha başarılı sonuçlar ortaya çıkacaktır. O nedenle esasen görseller konusunda yukarıdaki 5D Mark 3’ün referans alınması daha isabetli olacaktır.
Örnek 3:
Yukarıdaki 3. örnekte diyafram değerleri bağlamında bir değerlendirme yapmak gerekli. İlk görsel 10m mesafede ve f/8 değerinde çekildiğinden sonuç daha keskin. İkinci görsel ise mesafe çok farklı olmamakla birlikte 15m mesafede ve f/6.3 değerinde çekildi. Lens genel olarak f/6.3 olan en açık diyafram değerinde doğal olarak keskinlik noktasında zayıf kalıyor. F/7.1 ve özellikle f/8 değerlerinde en keskin sonuçları veriyor.
Sonuç ve Değerlendirme
Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM Sport lens doğa ve yaban hayat fotoğrafçılarının tercih edeceği ve bu tercihlerinden ağırlık dışında şikayetçi olmayacakları bir ürün. Objektifin ağırlığı uzun süre elde çekime iman vermiyor. Ayrıca biraz sert kalan zoom ve netleme halkaları nedeniyle sabit bir zemine monte olarak kullanmak daha rahat. Eski sigma lenslerde sarıya kayan bir renk hakim olurdu, bu lenste böyle bir sorun yok. Keskinlik ve kontrast değerleri çok başarılı. 500mm ve 600mm değerlerinde gözle görülür bir fark yok. Netleme noktasında lens hızlı ve kararlı çalışıyor. Boyutları, ağırlığı ve parasoleyle beraber hacmi düşünüldüğünde çantada ikinci bir tele lense yer bırakmıyor. Ancak bir çok konuda kullanıcısını memnun da ediyor. Rakiplerine göre yüksek olan fiyatı gövdenin metal olması ve sızdırmazlık yapısı düşünüldüğünde makul denebilir. Zira C versiyonu hem daha hafif hem de daha düşük fiyatlı.
Sigma 150-600mm lens ile Canon 100-400mm ve Tamron 150-600mm lenslerin kıyaslamasını merak ettiğinizi biliyorum ancak bu kıyaslamanın kısa sürede yapılan bir test ile doğru ve sağlıklı olması maalesef çok zor. Bu nedenle lenslerin farklı durumlardaki performanslarını incelemeye devam ediyorum. Baştan sağma yazı ve testler ile siz değerli takipçilerimi yanlış yönlendirmek asla istemem. Bu nedenle bir süre daha sabrınızı talep ediyorum. Sonrasında kapsamlı bir karşılaştırma yazısını sizlerle paylaşacağım. Ve gerçek şampiyonu hep beraber göreceğiz 🙂 Şimdilik bu kadar. Sağlıcakla kalın…
Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM Sport Örnek Fotoğraflar
Comments