top of page

TEST: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Kısa bir süre önce duyurusu yapılan Canon 100-400mm lensi sizler için test ettim. Daha önce özelliklerini anlattığım bir inceleme yazısı yazmıştım ama tabi ki o zaman lens henüz piyasada değildi. Satışa çıkmasının hemen ardından lensi alan belgesel yapımcısı ve yönetmeni sevgili Alkım ÜN sayesinde hem bu lensin hem de Sigma 150-600mm Sport lensin ülkemizdeki ilk kapsamlı testini gerçekleştirmiş oldum. Yazının başında kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum.

Gövde ve Kullanım

Lensin boyutlarını görünce şaşırdığımı söylemeliyim. Zira hem kısa hem de hafif. Hatta Canon 70-200mm f/2.8 lensten bile daha kısa. Küçük ve hafif olması sayesinde kullanımı ve taşıması çok rahat. Canon’un tüm tele lensleri gibi 100-400mm de beyaz renkte. Gövdede sağlam plastik malzeme kullanılmış. Bayoneti ve tripod kolu meatal malzemeden üretilmiş. Tripod kolu biraz küçük olduğu için lensi o kısımdan taşırken dikkatli olmak lazım. Eski 100-400mm pompa tipli zoom yapıyordu ve genelde en çok eleştirildiği nokta da buydu. Yeni 100-400mm ise döner mekanizma ile zoom yapıyor ve ön lens grubu dönmediği için filtre kullanımı çok rahat. Boyut olarak eski versiyon ile çok bir fark olmasa da lensin ağırlığı arka kısımda kaldığı için 400mm de titreme minimuma inmiş oluyor.

Ayrıca polarizasyon gibi filtreleri daha rahat kullanabilme adına Canon bu lensin parasoleyinde özel olarak bir açıklık eklemiş. Buradan polarizasyon filtresini çevirmek ve gereken ayarları yapmak mümkün. İnce düşünülmüş bir detay. Ancak biz polarizasyon fitresini taktığımızda lensin parasoleyi filtereden dolayı lense oturmadı. Yani pratikte her filtrede düzgün çalışmıyor 🙂 Canon 100-400mm lensin gövdesinde bir başka yeni özellikte zoom halkasının sertliğini ayarlayan bir kilit mekanizmasının (ZTAR) bulunması. Bu halka sayesinde kullanım alışkanlıklarınıza göre zoom halkasının dönme sıkılığını ayarlamanın yanında esasen fasulye torbası gibi bir sabitleme aracının üzerinde iken sıklıkla karşılaşılan hareket halinde zoom halkasının dönmesi ve netliğin bozulması sorununun tamamen önüne geçmek mümkün. Zira bu mekanizma ile zoom halkasını tamamen kilitleyebiliyorsunuz. Tüm tele lenslerde olması gereken enfes bir özellik bence. Çok beğendim.

Lensin kısaca özellikleri şöyle;Odak Uzunluğu ve Maksimum Açıklık100-400mm 1: 4,5-5,6Lens Yapısı16 grupta 21 elemanDiyagonal Açısı24 ° -6 ° 10 ‘Odak Ayarıİç odaklama sistemi / USMEn yakın Odaklama Mesafesi0.98mZoom SistemiRotasyon TipiFiltre boyutu77mmMax. Çap x Boy, AğırlıkYaklaşık: 94 x 193mm Yaklaşık: 1570g

AF Performansı ve Hızı

Canon 100-400mm L oldukça hızlı ve sessiz netleme yapıyor. Canon tele lenslerin AF performansını hep beğenmişimdir. Bu lenste de bu bağlamda hiçbir sorun yok. Uçan konularda genel olarak doğru ve hızlı af yapıyor. Prime lensler kadar olmasa bile normal bir kullanıcının hissedemeyeceği kadar bir fark ile AF yeterince hızlı ve isabetli. Soluma tabir edilen konuyu arama hatası hiç olmadı. Lens hedefi kaçırsa dahi tekrar bulmak için çok mesafe gidip gelmeden yakın aralıkta konuyu tekrar arayıp bulabiliyor. Titreşim önleme sistemi (IS) iyi çalışıyor. Hatta test sırasında yanımızda bulunan Sigma 150-600mm ve Tamron 150-600mm lenslere göre en iyi IS performansı Canon 100-400mm’ye ait. Sistem bir çok durumda gönül rahatlığı ile kullanılabilir.

Lensin testi sırasında iki gövde kullandım Canon 60D ve Canon 5D MArk 3. Lensin AF performansı doğal olarak kullanılan gövdeye göre değişiyor. 60D ile uçarda yer yer sorun yaşarken Mark 3 de böyle bir problem genel olarak olmadı. Yani 1Dx, Mark3 veya 7D mark 2 gibi Af noktasında daha başarılı gövdeler ile 100-400mm çok isabetli ve hızlı tepkiler verecektir.

Optik Başarım

Lensin optik kalitesine bakarken çekilen fotoğraflara geçmeden önce MTF garfiğine bir göz atalım. MTF grafiğinde özellikle 400mm de hem keskinlik hem de kontrast noktasında oldukça başarılı olduğu söylenebilir. Grafiğin nasıl okunduğunu hatırlamak için buraya tıklayınız…

MTF Grafik




MTF grafikleri hazırlanırken test tamamen laboratuvar ortamında yapıldığı için pratikteki durumu anlama adına şimdi örnek görsellere bir bakalım. Test sırasında konu olarak yaban hayvanları bulmakta zorlandığım için ve sağlıklı bir karşılaştırma yapabilmek adına sabit bir konu belirledim ve bunun üzerinde aynı mesafeden aynı değerler ile çekimler yaptım. Konu mankenimiz kahverengi ayı. Konu uzaklığı 45m ve 10m olmak üzere iki farklı mesafede çekimler yapıldı. Kameraların ayarları naturel olarak ayarlandı ve hem keskinlik hem de doygunluk değerleri tamamen sıfırlandı. Yani fotoğraflara extra hiç bir keskinlik, kontrast ve renk verilmedi.

Örnek 1:

Üstteki ilk örnekte 45m mesafede 60D ile 400mm de çekim yapıldı. Soldaki görsel %100 krop yapılmış hali. Değerler f/8,  iso:200, 1/2500sn. Kahverengi ayıcığımızın boyutu bir ekin kargası kadar. Bu nedenle fotoğraflar değerlendirilirken hem mesafe hem de kroplu gövde olan 60D hesaba katılmalı. Zira 45 – 50m böyle küçük boyutlu kuşlar için en son nokta.

Örnek 2:

İkinci örnekte mesafe 10m. Bu nedenle tam kadrajda detaylar ve keskinlik daha iyi. Keskinlik makul seviyede. Değerler; f/8,  iso:200, 1/2500sn.

Bu ilk örnekler sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Ancak burada aslında suçu biraz da 60D ye atabiliriz. Çünkü aşağıdaki örnekte 5D mark 3 ile çekilen görsel ne demek istediğimi daha net ifade edecek.

Örnek 3:

Yukarıda da görüldüğü gibi 5D mark 3 ile Canon 100-400mm lens adeta kendisini buldu. Son dönemde çıkan lensler özellikle yüksek çözünürlüklü sensörler hesaba katılarak üretildiği için yeni gövdelerde daha başarılı performanslar ortaya koyuyorlar. Değerler; f/8,  iso:200, 1/2500sn.

Örnek 4:

Yukarıdaki 4. örnekte Canon 100-400mm lensin arkasına 1.4x Tc eklendi. Böylece odak uzaklığı 560mm oldu. Telekonvertör görsellerden de görüldüğü gibi bir miktar yumuşamaya sebep oluyor. Örnek 2’deki fotoğraf ile kıyaslanınca az bir farkla daha yumuşak bir görsel elde ediliyor ancak tc gerçekten takmak gerekirse durumu da kurtarıyor. Bu arada takılan konvertör Tamron 1.4x. Canon’un son çıkardığı 3 serisi daha başarılı sonuçlara imza atacaktır.

Evet Canon 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM objektifin performansı bu şekilde. Zoom lens olarak etkili bir kontrast ve keskinlik değerine sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Kullanıcısını memnun edecektir. Özellikle hızı ve hafifliği lensin en önemli artısı. Ayrıca yeni gövdelerde keskinlik olarak daha başarılı olmanın yanında f/8 değerine kadar telekonverter desteği sunması da önemli bir artısı.

Sonuç ve Değerlendirme 

Canon 100-400mm lens kullanım rahatlığı ve taşıma kolaylığı ile kendisini sevdirecek bir lens. Diğer taraftan hem yaban hayat fotoğrafçılığında hem de günlük kullanımda 100mm den 400mm değerine kadar bir çok konuda kullanışlı olması önemli bir artı.  Kuş fotoğrafçılığı için kullanımda özellikle kroplu kameralarda daha gelişmiş sensörlerde daha iyi performans veriyor. Kuşdan ziyade özellikle memelilerin fotoğraflanmasında 100-400mm gibi kullanışlı bir aralık ile daha efektif bir kullanım söz konusu olacaktır. Çantada bulundurmak isteyeceğiniz bir lens Canon 100-400mm.

Canon 100-400mm lens ile Sigma 150-600mm  ve Tamron 150-600mm lenslerin kıyaslamasını merak ettiğinizi biliyorum ancak bu kıyaslamanın kısa sürede yapılan  bir test ile doğru ve sağlıklı olması maalesef çok zor. Bu nedenle lenslerin farklı durumlardaki performanslarını incelemeye devam ediyorum. Baştan sağma yazı ve testler ile siz değerli takipçilerimi yanlış yönlendirmek asla istemem. Bu nedenle bir süre daha sabrınızı talep ediyorum. Sonrasında kapsamlı bir karşılaştırma yazısını sizlerle paylaşacağım. Ve gerçek şampiyonu hep beraber göreceğiz 🙂 Aşağıda örnek fotoğraflara bakabilirsiniz. Şimdilik bu kadar. Sağlıcakla kalın…

Canon 100-400mm ile Çekilmiş Örnek Fotoğraflar


IMG_4173

IMG_4194

IMG_4199
12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page