Merakla beklenen Sigma 500mm f/4 DG OS HSM test yazısı ile karşınızdayım. Sigma uzun yıllar zoom tele objektifleri ile bir çok kişinin tercih ettiği objektifler üretti. Bunlar içerisinde 50-500mm en popüler olanlarından birisiydi. Bir süredir de benzer şekilde 150-600mm sport objektifi ile oldukça iyi satışlar gerçekleştiriyor. Ancak uzun süredir beklenen ve ekonomik çözüm sunan 500mm f/4 alternatifi de artık piyasada.
Bu lens Canon 500mm f/4 ve Nikon 500mm f/4 lenslerin neredeyse yarı fiyatına sahip. O nedenle test sonuçları sizin kadar benimde çok merak ettiğim bir konuydu. Yurt dışında yapılan bazı test sonuçlarını okumuş ve özellikle Nikon 500mm f/4 ile çok yakın bir performans sergilediğini görünce heyecanlanmıştım. Bu nedenle bizzat test etmek için Sigma Türkiye distribütörü Fotopro‘dan Sigma 500mm f/4 DG OS HSM lensi talep ettim. Onlar da çok kısa süre içerisinde Canon uyumlu modelini gönderdiler.
Kaybolmadan Keşfet projem kapsamında bana ekipman desteği sunan Canon Türkiye’nin göndermiş olduğu Canon 1Dx gövde ve Canon EF 500mm f/4 lens de yanımda olduğu için Sigma 500mm lensi kıyaslamalı olarak test etme imkanını da bulmuş oldum. Bu kısa açılamalardan sonra yaklaşık olarak bir hafta kullandığım Sigma 500mm lensin kapsamlı testine geçebiliriz artık…
1- Özellikler
Sigma 500mm f/4 DG OS HSM objektif; yaban hayat, spor ve paparazzi gibi alanlardaki profesyonel fotoğrafçılar için üretilmiş f/4 hızlı diyafram açıklığına sahip süper tele objektif. Toz ve su sıçramalarına karşı dayanıklı üretilmiş olan objektif, magnezyum alaşımı ile sağlam bir yapıya sahip.
Sigma 500mm f/4 objektifin optik yapısı:
ÖZELLİKLERObjektif İnşaası11 grupta 16 elementGörüş Açısı (35mm)5 °Diyaframlı Bıçak Sayısı9 (Yuvarlak diyafram)Açıklık MinimumF32Minimum Odaklama Mesafesi350cmFiltre Boyutu (mm)46mm (Arka)Maksimum Büyütme1: 6.5Boyutlar (Çap x Uzunluk)144.8 mm x 380.3 mmAğırlık3,310g
2- Gövde
Sigma 500mm f/4 DG OS HSM lens sağlam magnezyum alaşımlı bir gövdeye sahip. Lensin netleme lastikleri de oldukça kaliteli bir yapıda. Sıcakta uzun süre çekim yaptım ve hiç bir esneme görmedim. Canon tele lenslerin aksine beyaz yerine siyah renk tercih edilmiş. Daha az dikkat çekmesi adına avantaj denebilir.
Siyah ve kullanışlı bir çanta ile geliyor Sigma 500mm. Çanta rakipleri Canon ve Nikon’daki sert çantalardan farklı olarak sırt çantası olarak da kullanılabilecek dolgulu bez bir çanta. Lens 1Dx gibi iri bir gövde takılı halde çantaya sığıyor. Böylece çekim için dolaşırken başka bir çanta almanıza gerek kalmıyor. Çantanın başka bir gözü olmadığı için farklı bir lens veya aksesuar koymanız mümkün değil.
Parasoley tıpkı rakipleri gibi vidalı bir yapıda ve ters takılabildiği için taşıma sırasında sorun olmuyor. Çekimlerde ışık sapmalarının önüne geçmek adına ve özellikle objektifin ön camını korumak için parasoleyi takmak gerekli. Ön cam çok büyük olduğu için lens kapağı bulunmuyor. Bunun yerine içi kadifemsi, kolay çıkartıp takılan bir kılıf var.
Lensin boyutları rakibi Canon ve Nikon ile neredeyse aynı. Sadece 1cm kadar küçük denebilir. Arka lens kapağı kadar bir fark var sadece. Ağırlık olarak ise Canon’un 3.870gr ağırlığına karşılık 3.310gr ile yaklaşık 560gr daha hafif. Tabi ki benim elimdeki Canon 500mm lensin ilk versiyon olan yaklaşık 18 yıllık (çıkış yılı 1999) lens olduğunu da belirtmem gerekir. Yeni versiyon Canon EF 500mm f/4L IS II USM lens ise 3.190gr.
Lensin tripod bağlantı ayağı oldukça güzel. Büyük ve taşıma sırasında tutması kolay. Kauçuk kaplaması sayesinde elinizi acıtmadan rahatlıkla uzun süre taşıyabiliyorsunuz. Lensin arka kısmında büyük telelere özgü 46mm çapında filtre aynen bulunuyor. Filtreye ulaşmak için mandalı çok küçük çevirmek yeterli oluyor. Yerine oturmak için hafifçe bastırmanız yeterli. Klik sesi ile yerine yerleşmiş oluyor. Parasoleyin malzemesi hafif ama sağlam. İç kısmı ise kadifemsi bir yapıda. Bu sayede lensin ön camına gelebilecek tozları topluyor.
Gövde genel anlamda çok şık, sağlam ve dengeli… Uzun yıllar sorun çıkartmadan kullanılabilir.
Üç lensin özelliklerini karşılaştırmak gerekirse;ÖzelliklerCanon 500mm ISigma 500mmCanon 500mm IIObjektif İnşaası13 grupta 17 element11 grupta 16 element12 grupta 16 elementGörüş Açısı (35mm)5 °5 °5 °Diyaframlı Bıçak Sayısı89 (Yuvarlak diyafram)9 (Yuvarlak diyafram)Açıklık MinimumF32F32F32Minimum Odaklama Mesafesi450cm350cm370cmFiltre Boyutu (mm)52mm (Arka)46mm (Arka)52mm (Arka)Maksimum Büyütme1: 8.31: 6.51:6.7Boyutlar (Çap x Uzunluk)146.0 mm x 387.0mm144.8 mm x 380.3 mm146.0 mm x 383.0 mmAğırlık3,870g3,310g3,190g
3- AF Başarısı
Sigma 500mm f/4 lensi takıp çekimlere başladığımda açıkçası Canon 500mm ile arasında bir fark hissetmedim. Sanki hala Canon 500mm takılı gibiydi. Hem AF hızı hem de konuyu takip noktasında farklı bir lens takılı olduğunu unuttum gitti 🙂 Diyebilirim ki birebir aynı performansı ortaya koyuyor. Sadece titreşim önleme sisteminde küçük bir fark vardı. Oda video çekimi sırasında daha belirgindi. Video çekiminde Canon IS sistemi daha iyi çalışıyor. Sigma da çok hafif de olsa gezinme oluyor. Ama Sigma tek başına değerlendirilecek olursa gayet başarılı bir OS, yani titreşim önleme sistemine sahip.
Sigma hem titreşim önleme açıkken hem de AF yaparken çok daha sessiz çalışıyor. Neredeyse ses hiç duyulmuyor. Hızlı ve sessiz bir lens. En yakın netleme mesafesi olan 3.5m ile Sigma rakibinden 1m daha yakını netleyebiliyor. Bu nadir de olsa yaban hayvanlarına çok yakın olduğunuz bazı zamanlarda önemli bir avantaj. Üç farklı netleme mesafe ayrı bulunuyor. Bunlar 3.5m ile 10m arasında, 10m den sonsuza ve 3.5m den sonsuza şeklinde. İlk iki ayar konunun mesafesi belli ise lensin arama süresini kısaltarak daha hızlı netleme yapmasına imkan tanıyor.
Sigma 500mm de ayrıca bir de custom kısmı bulunuyor. Buradan özellikle bahsetmek gerekli. Zira USB Lens Dock aparatı ve Sigma Optimization Pro yazılımı sayesinde 2 adete kadar kullanıcıya özel ayar yapabiliyorsunuz. Bu ayarları custom menüsüne 1 ve 2 olarak atayabiliyorsunuz. Bu sayede farklı gövdelerde lensi kullanırsanız o gövde için yaptığınız ayara tek tuşla ulaşmanız ve her defasında lensi sorunsuz kullanmanız mümkün oluyor. İleri ve geri netleme hatalarını da bu sayede servise gitmeden düzletmek mümkün. Bu da Sigma’nın benden övgü topladığı kullanıcı dostu ve faydalı bir özellik.
Konu takibi noktasında boş fonda 1Dx ile hiç sorun olmuyor ama dolu fonda her iki lens de konuyu kaçırabiliyor. Özellikle dolu fonda çokça çekim yaptım ve Sigma’nın bu noktada bir kaç defa daha iyi takip performansı sergilediğini gördüm. Ancak bunu reel olarak ölçmem ve Sigma daha iyi demem mümkün değil. Sigma daha hafif olduğu için belki netleme noktasını daha isabetli kullanmış da olabilirim. Aslında AF olayı tamamen gövde ile alakalı bir durum. Ancak gövdeden gelen komutlara lensin anında tepki verebilmesi AF farkını ortaya koyuyor. Sonuç olarak Sigma ile Canon’un bu ilk sürümü hem hız hem de takip noktasında çok çok benzer bir performans sergilediler.
4- Optik Kalite
Optik performans noktasında elbette laboratuvar ortamında bir test sonucundan bahsetmeyeceğiz. Ancak birebir aynı mesafeden aynı objenin farklı diyafram değerlerinde çekimlerini gerçekleştirdim. Daha kesin bir sonuç için titreşim önleme sistemleri kapalı olarak ve tripod üzerinde çekimler de yaptım. Sonuçları ben de en az sizin kadar merak ediyorum 🙂
Daha öncesinde her iki objektifin MTF grafiklerine bir göz atmak gerekirse;
İki objektifte bir birine yakın keskinlik ve kontrast değerlerine sahip görünüyor. Full Frame gövdede Sigma biraz daha avantajlı durumda. Zira 15mm den sonra Canon 0.8 in altına düşmüş. Ancak bu farkı görmek oldukça zor. Bu grafikler biliyorsunuz objektiflerin kendi üreticilerinin yaptıkları testlerin sonucu. Sahada işler değişebiliyor. O zaman saha testine geçelim.
Farklı diyafram değerlerinde hiç bir düzenleme ve müdahale yapılmamış iso:100 değerinde çekilen aşağıdaki fotoğraflara bakacak olursak;
Sigma 500mm f/4
Canon 500mm f/4
Bu fotoğraflarda gerçekte nelerin olduğunu anlamak için daha yakından bakmamız gerekiyor. Yüzde yüz büyütme ile aşağıda merkez netliğine bir göz atalım…
Sigma %100 büyütme
Canon %100 büyütme
Sigma ve Canon tüm diyafram değerlerinde birbirlerine çok yakın keskinlik değerleri sundular. Aralarında mevzu edilecek ve üzerinde konuşulacak bir fark yok. Çok zorlamak gerekirse 🙂 f/4 değerinde neredeyse birebir aynı iken f/8 ve üzeri değerlerde Canon biraz daha yumuşak sonuç verdi. Ama bu fark ancak yüzde yüz büyütüp biraz da zorlayınca söz konusu oluyor. Merkez nokta keskinliği için bu iki lens berabere diyebiliriz. Yani Sigma oldukça keskin bir lens.
Peki köşelerde durum nasıl diye sorarsanız, hemen aşağıdaki fotoğraflara bir göz atalım…
Sigma %100 köşe
Canon %100 köşe
Sigma köşe keskinliği olarak biraz daha iyi bir sonuç verdi. Ancak bu fark yine bariz bir fark değil. Merkezdekine göre biraz daha hissedilir bir düzeyde sadece. Tam da burada yeni lensler ile ilgili bir konudan bahsetmek gerekli. Bildiğiniz üzere son dönemde özellikle 24mp ve üzeri çözünürlük değerlerinde bir çok gövde üretildi. Eski lenslerin bir çoğu APS-C sensörlere ve en fazla 16mp değerlerine göre üretiliyordu. Son bir kaç yıl içerinde üst üste hem full frame gövdelerin sayısı arttı hem de 36, 42 ve hatta 50mp değerlerinde sensörler üretildi. Eski lenslerin bu çözünürlüğe göre üretilmemiş olması ve özellikle full frame gövdeler ile çekilen fotoğrafların köşelerinde keskinlik kaybı yaşanmasına neden olmaları nedeniyle Nikon ve Canon tüm üst düzey lenslerini bu sorunu ortadan kaldırmak için güncellediler.
İşte Sigma’nın da son dönemde çıkarttığı Art (A) ve Sport (S) serileri yukarıda bahsettiğimiz sorunlar ile baş edecek yeni teknoloji ile üretildiler. Başka bir ifade ile Sigma 500mm f/4 yüksek çözünürlük ve Full Frame sensörler ile tam uyumlu bir lens. Buna karşın test de kıyasladığımız Canon 500mm ise 18 yaşında…
Görüntü kalitesi anlamında değinilecek bir başka durum ise özellikle f/4 değerlerinde ortaya çıkan vinyet (köşe kararmaları) oluşumu. Yaptığım çekimlerde Sigma 500mm f/4 lensin oluşturduğu vinyet LCD ekranda dikkatimi çekmişti. Aşağıda f/4 de çekilmiş örnek fotoğrafta bu durum görülüyor. f/5.6 ve üzerinde vinyet tamamen ortadan kalkıyor. Tabi ki bu küçük sorun, photoshop sayesinde bir tıklama ile zaten çözülebiliyor.
Uzak mesafelerden yaptığım çekimlerde ise Sigma gayet başarılı sonuçlar vermekle birlikte f/4 değerinde Canon bir tık daha başarılıydı. f/5.6 ve f/8 de ise durum başabaş idi. Uzaktan yapılan çekimlerde Sigma ile f/4 de daha dikkatli olunmalı. Bu arada benim ölçümlerime göre Sigma en keskin sonucu f/5.6 değerinde veriyor.
f/4 değerinde çok uzaktan çekim
f/5.6 değerinde çok uzaktan çekim
Yukarıdaki fotoğraflardan da görüleceği üzere Sigma objektifte özellikle f/4 değerinde görüntü biraz daha yumuşak ama f/5.6 da durum hemen hemen aynı.
5- Uyumluluk ve Çözümler
Sigma yeni dönem lenslerinde müşteri odaklı bir üretim politikası sergiliyor. Prime Art serisi lenslerin bazıları bir çok Sony, Canon ve Nikon kullanıcısı tarafından severek kullanılıyor. Bunun en büyük nedenleri elbetteki lenslerin kalitesi ve fiyat avantajları. Bazı Art serisi lensler kamera üreticilerinin aynı değerdeki lenslerinden bile daha başarılı. Ayrıca hiç bir bağlantı ve uyum sorunu yok. Bunun yanında Sigma, yukarıda da kısaca bahsettiğim USB Lens Dock aparatı ve Sigma Optimization Pro yazılımı ile müşterilerini servise gitme derdinden kurtarıyor.
USB Lens Dock sadece lens konfigürasyonu yapmıyor. Örneğin yeni bir gövde çıktı veya eski kullanmakta olduğunuz gövdeye güncelleme geldi. Bu gibi durumlarda lensinizde de güncelleme yapmak gerekebiliyor. İşte USB Lens Dock ile bu güncellemeyi web sitesinden indirip kendiniz yapabiliyorsunuz.
Fotopro yetkililerinden öğrendiğim önemli bir bilgiyi de paylaşmak istiyorum. Örneğin Nikon kullanıcısısınız ve Sigma 500mm f/4 lense 6.000$ verip aldınız. Sonra bir gün Canon’a geçmek istediniz. Elinizdeki bu pahalı lensi satmak yerine Fotopro’ya gönderip lensin bayonetinin değişimini sağlayabiliyorsunuz. Ne kadar harika değil mi? Lens alıp satma sırasında kaybedeceğiniz paranın çok daha azı bir rakama bu işi gerçekleştirmek mümkün. Takdire şayan bir hareket daha…
6- Sonuç ve Değerlendirme
Yaptığım kapsamlı test ve 1 haftalık kullanım tecrübem neticesinde Sigma 500mm f/4 lensin prime süper tele lenslere yakışır kalitede, oldukça başarılı bir lens olduğunu söyleyebilirim. Yeni yüksek çözünürlüklü full frame gövdeler ile olan uyumlu olması bir avantaj. S logosu onun sağlam ve uzun ömürlü olduğunun işareti. En yakın netleme mesafesi olan 3.5m ile rakiplerinden bir adım önde. Hızlı ve sessiz AF yapabilmesi yanında tutarlı ve oldukça sessiz olan titreşim önleme sistemi övgüyü hak ediyor.
Keskinlik noktasında rakipleri ile kafa kafaya olan başarısı göz dolduruyor. DxOMark ve The-Digital-Picture gibi güvenilir test sitelerinin yapmış olduğu testlerde güncellenmiş yeni model Nikon 500mm f/4 VR2 ve Canon 500mm f/4 IS2 lensler ile yakın keskinlik değerleri sunduğunu da söylemeliyim. Özellikle Nikon kullanıcıları Sigma 500mm lensin Nikon gövdelerde nasıl olduğunu merak ediyordur. Ancak Nikon uyumlu Sigma 500mm lensin demosu olmadığı için onu test edemedim. Aşağıdaki DxOMark sitesinden aldığım tablo birebir olmasa da bir fikir verecektir.
Tüm bunların yanında alım noktasında asıl önemli olan Sigma 500mm f/4 lensin fiyat etiketi ise 6.000$ ile rakiplerinin neredeyse yarı fiyatı. Sigma’nın en büyük rekabet avantajı da işte bu fiyatı. Türkiye’de de bu lensi yurt dışı fiyatı ile aynen almak mümkün. Yani ülkemizde de bu lensin fiyatı 6.000$. Sigma Türkiye distribütörü Fotopro ile yaptığım görüşmede; Sigma lenslerin fiyatlarını en uygun olan ABD ile aynı seviyede tuttuklarını ve bunun için de gümrük ile KDV tutarlarını Sigma’nın kendisinin üstlendiğini öğrendim. Yani Türkiye’deki kullanıcılara bu ek masraflar yansıtılmıyor. Darısı Nikon ve Canon’un başına…
Çektiğim örnek fotoğraflar…
Comments