Fotoğraf Makinesi Rehberi yazımda ne tür bir gövde almamız gerektiğine karar vermiştik. Kararı D-SLR olanlar için Nikon ve Canon markalarında hangi gövdenin ne amaçla üretildiği ve ne tür konularda kullanımlarının daha faydalı olacağını bu yazımda anlatmaya çalışacağım. Markalar ürünlerini farklı kategoriler altında üretiyorlar ve her bir kategoride farklı müşteri taleplerini karşılamaya çalışıyorlar. Bu kategoriler ana hatlarıyla giriş seviyesi, ileri seviye ve profesyonel seviye gibi isimlendirilebilir. Bu bağlamda modelleri giriş seviyesinden başlayarak incelemeye başlayalım.
Giriş seviyesi
Nikon giriş seviyesi modellerde D3000 ve D5000 serisi bulunuyor. Bu seride üretimi devam eden en güncel modeller D3200, D3300, D5200, D5300 ve D5500. Bu modellerin hepsinin çözünürlüğü 24mp civarında. Özellik ve performans olarak bir birlerine çok yakın.
Giriş seviyesi modelleri fotoğrafa yeni başlayacaklar, öğrenciler, seyahatlerde hafif ama iyi fotoğraf çeken bir gövde taşımak isteyenler ve aile ortamını fotoğraflamak isteyenler tercih edebilir. Nikon modellerde D3000 serisi ile D5000 serisi arasındaki en önemli fark hareketli LCD ekran olarak karşımıza çıkıyor. Onun haricinde öyle çok da araştırıp üzerinde durulacak ve fotoğrafı etkileyecek önemli bir fark bulunmuyor. Bütçe durumuna göre karar vermek daha doğru. Kısıtlı bütçeler D3000 serisini, biraz daha rakamı arttırabilecek olanlar ise D5000 serisini düşünebilir. Diğer taraftan 5000 serisi gövdelerin arka kısmında pratiklik saylayan ayar düğmeleri çok az ve bir çok ayarı menü içerisinden yapmanız gerekiyor. Bu benim sevmediğim bir şey. Zaman kaybettiriyor. Ancak 3000 serisinde bu düğmeler gövde üzerinde ve ileri seviye gövdelere geçerken de avantaj oluyor. O nedenle bence özellikle yeni başlayan ve fotoğrafçılığı öğrenmek isteyenlere ben 3000 serisini tavsiye ederim.
Giriş seviyesi gövdelerde dahili AF motoru bulunmuyor. Ancak bu seviye gövdeler için üretilen objektiflerin hepsinde AF motoru olduğundan bu bir problem değil. AF-S lensler diğerlerine göre daha pahalı gibi bir algı oluşmuş olsa da bu durum eski lensler ile yeni lensler kıyaslandığında ortaya çıkıyor. Eski lensleri zaten böyle bir gövdede kullanmanın bir anlamı yok. Örneğin 24-85mm f/2.8-4 gibi bir lenste AF motoru yok ama bu lensin bile fiyatı neredeyse alacağınız giriş seviyesi gövde ile aynı… Video konusunda ise giriş seviyesi gövdeler sensör avantajı sayesinde gayet yeterli ve başarılı sonuçlara imza atıyorlar. Titiz bir çalışmayla güzel bir kısa film çıkartmak içten bile değil…
İleri Seviye
İleri seviye modeller dahili motorları, daha hızlı AF performansları, daha gelişmiş sensörleri ve daha fazla ayarlama seçenekleri ile fotoğraf tutkunlarını kısıtlamadan fotoğraf çekmelerine olanak tanıyan modellerdir. Fotoğrafçılığı hobi olarak yapanlar veya profesyonel seviyede işleri daha ekonomik yoldan yapmak isteyenlerin tercih edeceği kameralardır. Nikon’da kroplu gövdelerde D7000, D7100 ve D7200 modelleri halen üretilirken Full Frame gövdelerde, D610, D750 ve Df modelleri üretilmektedir.
Bu aşamada kroplu mu? Tam kare mi? sorusu akla gelebilir. Bunun cevabı bu yazı dizisinin ilk bölümündeki Fotoğraf Makinesi Rehberi yazımda saklı. O yazıyı okuyanlar zaten kararlarını vermişlerdir. Karar veremeyenler veya daha okumayanların öncelikle o ilk yazıyı okumasını tavsiye ediyorum. Ama en pratik ifadesiyle daha çok geniş açı kullanacak ve ışığı az ortamlarda çekim yapacaksanız tam kare (Full Frame) gövdeler, daha ziyade tele objektif kullanacaksanız kroplu gövde düşünebilirsiniz.
İleri seviye gövdelerde Df ve D7000 modeli 16mp çözünürlük sunarken diğer modeller 24mp çözünürlükte sensörlere sahipler. Df modeli daha ziyade sadece fotoğraf çekmek isteyenler ve eski filmli dönemden kalma tadı seven geçmişe biraz bağımlı kullanıcıları hedef alıyor. Zira tasarımı retro ve video kayıt özelliği yok. D7000 modeli ise şu sıralar gayet uygun fiyatı ve yeterli denebilecek 16mp çözünürlüğü ile ileri seviyede bir gövdeye sahip olmak için en avantajlı model. D7200’ün D7100 den avantajı daha başarılı iso performansı ve tampon bellek kapasitesinin arttırılmış olması. D750 modelinin de D610’dan avantajı daha hızlı seri çekim performansı sergilemesi, hareketli LCD ekranı ve geliştirilmiş video performansı. Elbete bu modeller arasında başka küçük farklar da var fakat pratikte görülüp hissedilenler ana hatlarıyla bu yazdıklarım.
Peki bu gövdeleri ne tür fotoğraf çekenler tercih etmeli diye soracak olursanız cevap; portreden doğaya, makrodan manzaraya, stoktan yaban hayatına kadar her konu için yeterli bir yelpaze sunduğudur. Portre, düğün, ürün, stok, manzara vs. gibi konularda Full frame bir gövde ve makro, yaban hayatı, aksiyon, spor vs. gibi konularda ise kroplu bir gövde daha isabetli bir seçim olacaktır. Doğru objektifler ve doğru fotoğraf bakışı ile çok çok başarılı işler çıkacaktır.
Profesyonel Seviye
Profesyonel seride Nikon’un halen satışta olan ürünleri D810, D810A, D4s, D4 ve D3x modelleri. Bu seride iki ayrım söz konusu. Yüksek piksel ve hız. 36mp gibi devasa bir çözünürlüğe sahip D800 serisinin son üyeleri D810 ve D810A ciddi büyük görseller ile işi olanları hedefliyor. D810A üzerinde çok durmaya gerek yok zira bu gövde sadece uzay, gök cisimleri fotoğrafçılarının kullanacağı özel bir gövde. D810 ve daha eski modeller olan D800, D800E ise daha çok moda ve reklam fotoğrafçılarını hedef alan gövdeler. Baskı alıyor, ciddi anlamda bolca detaya ihtiyaç duyuyor ve bina giydirmesi gibi profesyonel işler yapıyorsanız 800 serisi bir gövde 36mp çözünürlüğü ve çok geniş dinamik aralığı sayesinde etkili bir çözüm olacaktır. D3x modeli aşağıda anlatacağım D4 serisi gövde kategorisinde olsa da hem 24mp olması hemde saniyede 5 kare gibi yavaş kalan çekim hızı nedeniyle D800 serisi gibi düşünmek daha doğru olacaktır.
Konu hız olunca D4 serisi devreye giriyor. Tek basamaklı bu seri yani D1 ile başlayan D2, D2x, D3, D3s ve en son D4, D4s ile devam eden gövdeler Nikon’un en üst düzey gövdeleridir. Daha büyük, daha ağır ve çok hızlıdırlar. Saniyede 12 kare çekim hızlarına ulaşabilirler. Yüksek hızlarda uzun süre kullanılabilmesi için gövdeye entegre daha büyük bir batarya haznesine sahiptirler. Çift batarya ile veya dışarıdan alınacak bir aparat ile AA pillerle de çalışabilirler. Çok güçlü AF motorları ve dayanıklı gövdeleri vardır. Pek çok ince ayar sayesinde fotoğrafçıya büyük bir özgürlük sunarlar. Peki bu gövdeler nerelerde kullanılır?
Bu serideki gövdelerin fiyat etiketleri zaten fotoğrafçılara bir şeyler fısıldıyor. Çoğunlukla fotoğrafı meslek olarak yapan ciddi profesyonellerin kullanacağı seridir D4 serisi. Özellikle foto muhabirleri ve spor fotoğrafçıları düşünülerek üretilmişlerdir. O nedenle de çok fazla piksele ihtiyaç duymazlar. Gazete veya dergilerde kullanmak için 12-16mp arası çözünürlük ziyadesiyle yeterlidir. Yüksek iso değerlerinde başarılı sonuçlar elde edilebildiği için özellikle futboll sahalarında veya gece oynanan oyunlarda saha kenarlarında ellerinde devasa objektiflerle bu seri gövdeleri kullanan fotoğrafçıları görürsünüz. Yüksek hız ve yüksek iso ile tüm aksiyonu yakalamanın neredeyse tek yolu budur.
D4 serisini belgeselciler ve vahşi yaşam fotoğrafçıları da sıkça tercih ederler. Bu çok da doğaldır. Zira doğada her şey çok hızlı olur ve zamanı durdurmak gerçekten değerlidir. Yabani bir hayvanın avını yakalama anı bazen o kadar hızlı olur ki bunu yakalamanın ve o sırada gözle görülemeyen nefes kesici anları kaydetmenin neredeyse tek yolu saniyede 7-12 kare çekebilen bir gövdedir. Hız ne kadar artarsa tabi ki en can alıcı anı yakalamak da o kadar kolay olacaktır. Diğer taraftan kapalı, sisli veya yağmurlu havalarda uzakta kalan konuları yüksek isoda net ve temiz çekmek için D4 serisi gövdelere ve elbetteki keskin prime lenslere ihtiyaç vardır. O nedenle yapan hayat tutkunlarının ve profesyonel yaban hayat fotoğrafçılarının D4 serisi gövdeleri tercih etmeleri en doğru secim olacaktır.
Nikon markası için kameraların durumu kısaca bu şekilde. Bu yazıdan Canon modelleri için de bir çok ipucu çıkartmışsınızdır diye düşünüyorum. Ama Canon severler için ayrıca Canon modellerinin de bir rehberini hazırlıyorum. Sonraki yazıda görüşmek üzere…
Comments