LG G4’ün lansmanından kısa bir süre sonra test için elime ulaşan yeni G4’ü sizler için yaklaşık 10 gün boyunca test ettim. Daha önce G3 modelini de inceleme fırsatım olmuştu. G3 de en çok dikkatimi çeken şey güvenlik özellikleri ve fotoğraf başarısı olmuştu. Yeni G4 bunları ve daha fazlasını daha da ileri bir seviyede bizlere sunuyor. Merak edilen fotoğraf konusunda detaylara geçmeden en başta söylemek gerekirse bir çok durum için LG G4 yanınızdayken fotoğraf makinesine ihtiyacınız yok. Şimdi isterseniz başlıklar halinde yeni G4’ün test sonuçlarına geçelim.
Gövde
Daha ince görünen ve ekranı büyümüş olan gövdeyi tutmak ve kullanmak çok pratik. Kavisli yapısı sayesinde telefonun cam kısmı darbelere karşı daha korunaklı. İnce kenarları ile de tutması kolay ve elinizden kayma ihtimali daha az. Benim test ettiğim modelde plastik seramik kesimli arka kapak bulunuyor ve bu kapak bile plastik hissi vermiyor. Sanki yekpare metal bir gövde gibi kaliteli bir gövdesi var G4’ün. Deri olan modelinin çok daha şık ve kullanışlı olacağını tahmin etmek hiç de zor değil.
Etrafında hiç düğme olmaması ilk anda alışkanlıklarımız nedeniyle tuhaf gelse de çok kısa sürede buna alışıyor ve hatta çok beğeniyorsunuz. Ben arka tuşlar ile telefonun yönlendirilmesinden ve ekrana çift tıklayarak açılıp kapatılabiliyor olmasından çok memnun kaldığımı söylemeliyim. Çok pratik ve kullanışlı. 5.5” büyüklüğündeki ekran çok net ve dengeli görüntü veriyor. Fotoğraf ve videoları bu ekrandan izlemek ayrı bir keyif. Siyah çerçeve sayesinde telefon hem kapalıyken hem de açıkken çok şık duruyor.
Telefonun arka kısmında objektifin hemen altında sesi artırmak ve azaltmak için iki düğme ve bunların tam ortasında da hissetmesi ve kullanması kolay bir düğme bulunuyor. Telefon bu düğmeden açılıp kapanıyor. İlk açılma ve tamamen kapatma haricinde yukarıda da bahsettiğim gibi ekrana çift tıklayarak ekranı açıp kapatmak mümkün. Ses düğmeleri sadece sesi kontrol etmiyor. Hazır ayarlarda telefon kapalı iken ses kısma düğmesine iki defa basınca kamera çok hızlı bir şekilde açılıyor ve hemen ilk kareyi çekiyor. Ani gelişen bir durumda bir kaç saniye içerisinde olayın fotoğrafını çekmiş oluyorsunuz. Hız çağında çok kullanışlı. Ses yükseltme tuşuna iki defa basınca da not almak için bir uygulama açılıyor. İsterseniz bunları ayarlardan değiştirebiliyorsunuz.
Kullanım ve Performans
64 bit işletim sistemine sahip G4, her biri 1.8Ghz hızında 6 çekirdekli Snapdragon™ 808 Processor işlemcisi, 3GB DDR3 RAM’i ve 32GB ROM‘u ile telefon hiç takılmadan kullanılabiliyor. Uygulamaları açma hızı çok iyi. Kullanım süresince her hangi bir uygulamada sorun yaşamadım. Donma, takılma ve çökme olmadı. Telefonu kullanırken acaba şu uygulamayı kaldırır mı veya kullanımda bir sıkıntı yaşar mıyım gibi bir soru aklınıza gelmiyor. Herhangi bir tedirginlik yaşamadan rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Donanımdaki güç yazılımda da kendisini hissettiriyor. Sorunsuz ve akıcı bir çalışma sergiliyor G4. LG yazılımcıları işini iyi yapmışlar. Bazı telefonlarda anlamsız ekran hareketleri ve bazı uygulamaların açılışında gereksiz beklemeler olur. Test süresince G4 de böyle bir durum yaşamadığımı söylemeliyim. Grafik ağırlıklı oyunlarda telefonu kullanmak daha bir keyifli. Oyun tutkunları G4 ile oyun oynamayı çok seveceklerdir. Telefonu çok aşırı derecede zorlamamış olsam da oyun oynarken her hangi bir sorunla karşılaşmamış olmam keyfi daha da arttırdı. Bu noktada endişe edilecek bir durum bence yok.
Ekranın parlaklık ve görüntü kalitesi oldukça etkileyici. Fotoğrafları izlemekten keyif alıyorsunuz. Uzun süredir gördüğüm en parlak ve canlı ekran diyebilirim G4 için. 2,560×1,440 piksel çözünürlüğe sahip Quantum Display ekran fotoğrafları canlı ve keskin izleme imkânı veriyor. DSLR makinem ile çekip düzenlediğim fotoğraflarımı G4 de izlemek beni yeniden heyecanlandırdı. Büyük dosyaları dahi bu kadar güzel gösterebilmesi şaşırtıcı.
Ekranın bu denli ve yüksek çözünürlükte olması pil kullanımını da arttırıyor. LG G4 bunu aşmak için 3.000MAh gücünde bir batarya ile geliyor. Normal kullanımda batarya bir günü tamamlamanıza imkan verirken yoğun kullanımda ve özellikle fotoğraf ve video çekiminde yarım günde bitiyor. Test için özellikle yoğun çekim yaptığım zamanlarda sabah doldurduğum batarya öğleden sonra bitti. Ama tabi ki tüm akıllı telefonlar böyle bir kullanımda batarya noktasında aynı durumda. Fotoğraf çekmeyi ve fotoğraflarınıza bakmayı çok seviyorsanız yanınızda yedek batarya veya şarj cihazı taşımanızda fayda var.
Bağlantılar noktasında telefonun sorunsuz ve hatta özellikle Wi-Fi ve Bluetooth noktasın çok iyi olduğunu söylemeliyim. Kendi kullandığım ve çok da toz kondurmadığım akıllı telefonumdan daha iyi Wi-Fi bağlantı performansı ortaya koydu. NFC sorunsuz ve hızlı veri aktarımı yapmamı sağladı. Konuşma esnasında konuştuğunuz kişinin sesi çok berrak ve temiz geliyor. Sorduğum kadarıyla benim sesimde eskisine nazaran daha iyi duyuluyormuş 🙂
Fotoğraf ve Video
Gelelim benim de en çok beğendiğim fotoğraf ve video performansına… LG G4 f/1.8 diyafram açıklığına sahip 16mp arka kamerası ile fotoğraf makinelerini aratmayacak kalitede fotoğraf çekiyor. Hatta bir çok kompakt fotoğraf makinesinden daha iyi iş çıkarttığını söyleyebilirim. Tek eksikliği optik zum olmaması. Bu kadar ince bir gövdeden onu da beklemek haksızlık olur mu bilemiyorum ama yapılırsa da telefonun maliyetini arttıracağı için fiyat etiketinde kendini gösterecektir. Neyse neticede elimizdeki bir telefon. Ama bu telefon ile seyahatlerinizde, aile ve arkadaş çevrenizde çok güzel anlarınızı hem fotoğraf olarak hem de video olarak kaydetmeniz başka bir araca ihtiyaç olmadan mümkün.
Aşağıda kendi çektiğim örnek video ve fotoğraflara baktığınızda da göreceğiniz gibi “bunu telefon ile çektim” dediğinizde size inanmayacakları bir kalite var ortada. Özellikle beyaz dengesini çok başarılı buldum. Renkler ve ortam ışığını doğru bir şekilde analiz edip en optimum sonucu üretiyor G4. Iso başarısı ise çok ama çok başarılı. İnternet ve sosyal medyada paylaşacağınız tüm görüntüler temiz ve grensiz olacak. Ham fotoğraf çekebiliyor olması ise özellikle photoshop kullananlar için harika bir özellik. Fotoğraflarda çok daha fazla oynama ve düzenleme yapmak mümkün.
8mp değerine sahip ön kamera ile selfi çılgınlığı daha da artacak gibi. Selfi çekimlerinde sadece el hareketi ile tek, 4 kare ve seri selfiler çekebiliyorsunuz. LG G4 selfi fotoğraflarında özellikle kadın kullanıcılar için hazır rötuş ayarı da eklemiş. Cildi yumuşatan ve pürüzleri gideren yazılımı istediğiniz oranda kendinize uygulayabiliyorsunuz. Böylece daha güzel ve pürüzsüz bir cilde sahip selfileriniz oluyor.
Video noktasında da G4 kendisinden beklenenin fazlasını veriyor. Ultra HD video ile oldukça kaliteli videolar kaydediyor. Çektiğiniz videoları evinizdeki Full HD veya 4K televizyonunuzda izlemekten büyük keyif alacağınız kesin. Yüksek kontrast nedeniyle hızlı çekimlerde dikkatli olmak gerekiyor. Titremeler videoyu çok etkileyebiliyor. Ancak burada şunu da söylemeliyim G4 de bulunan dahili titreşim önleme sistemi bu titremelerin bir çoğunun üstesinden geliyor. Size sadece anormal sallanmaların önüne geçmek kalıyor.
Örnek Videolar:
Video 1:
Video 2:
Video 3:
Üretkenlik ve Fayda
LG G4 üretkenlik noktasında geniş ve hassas dokunmatik ekranı sayesinde yazı yazmak, notlar almak ve interaktif içerikler üretmek için ideal bir platform sunuyor. Blog sayfama gelen yorumlara cevap vermek ve yazı içeriklerini güncellemek noktasında bir problem yaşamadım. Hatta kopyaladığım yazı ve veya görsellerin son bir kaç tanesini küçük bir ekranda bulup aralarından seçim yapabilmek de beğendiğim diğer bir özellik. G4 de ana ekranda hemen kullanıma hazır bulunan Smart Bulletin ile bir çok ihtiyacınızı ilk anda bulabileceğiniz bir bölüm oluşturabiliyorsunuz. Bu bölüme çok alışacağınızı ve keyifle kullanacağınızı söylemek isterim.
Belirgin olarak ayarlanmış ve kullanım kolaylığı açısından büyük tasarlanan uygulama sembolleri telefonun kullanımı kolaylaştırıyor. Ekranın büyüklüğü ile çok uyumlu bir ölçüye sahip olan bu büyüklük hatalı tıklamaları minimize ediyor. Smart Bulletin içerisinde bulunan uzaktan kumanda ile televizyonu kumanda etmek de ayrıca keyifli geldi bana. Sık sık kumandayı kaybedenlerdenseniz bu özellik hoşunuza gidecektir.
Fayda bağlamında bakıldığında LG G4 kullanıcısına premium bir ürün olduğunu hissettiriyor ve zengin bir duruş sergiliyor. Diğer taraftan bir birine çok benzeyen diğer telefonlardan farklı tasarımı ve hem yanlarda hem de ön kısımda hiç tuş bulundurmaması ile kalabalıktan uzak sade ama şık bir telefon G4. LG G4 verilen komutlara hızlı cevap vermesi, neredeyse hiç yavaşlama ve takılma yaşanmaması ve özellikle hem renk hem de parlaklık yönüyle tatmin eden ultra HD ekranı ile fiyatının hakkını veren bir telefon.
Sonuç
Eğer henüz bir akıllı telefon almadıysanız veya eski telefonunuzu değiştirmeyi düşünüyorsanız LG G4’ü kesinlikle düşünmelisiniz. Telefonun sade ve şık tasarımı ilk etapta birçok rakibini elemenize tek başına yeterli olacaktır. Farklı olmayı ve dikkat çekmeyi seviyorsanız o zaman G4 sizi çağırıyor demektir.
LG G4 ile en parlak ve detaylı ekrana sahip olacaksınız. Çok daha hızlı fotoğraf çekebileceksiniz. Premium kaliteyi cebinizde taşıyacaksınız. Akıllı bildirimler kısa yolu sayesinde her zaman hayatın akışını yakalayabileceksiniz. LG Health ile günlük yaktığınız kalorinizi görecek ve formda kalacaksınız.
Buraya kadar saydıklarımız G4’ü diğer rakiplerinden ayıran ve tercih etmenize neden olan özellikler. Peki daha önce G3 almış olanlar için G4 almaya değer mi ? Tasarım, fotoğraf – video performansı ve ara yüzü noktasında çok çok ciddi bir fark olmadığı için bence gerek yok. Ama özellikle telefonu zorlayan ve işlem gücü gerektiren 64 bit uygulamaları seviyorsanız veya fotoğraf konusunda daha ciddi iseniz RAW dosya avantajı nedeniyle G3 elden çıkartılıp G4 alınması düşünülebilir. Deri arka kapak da ayrı bir tercih sebebi olabilir tabi ki…
Comments