top of page

Fujifilm X-T2 Test

Fujifilm X-T2 test yazısı ile karşınızdayım. Geçtiğimiz haftalarda Fujifilm markasının X-H1 modelini sizler için test etmiştim. Bu yazımda ise görüntü kalitesi ve performansı ile göz dolduran Fujifilm X-T2 modelinin kapsamlı testini bulacaksınız.

Fujifilm X-T2 retro tasarımı, küçük boyutları ve sağlam yapısı ile tasarım anlamında çok başarılı bir model. APS-C ebatlarında 24.3 mp çözünürlük sunan X-Trans™ CMOS III senörü ve X-Processor Pro işlemcisi ile Fujifilm X-T2’nin içi de dışı kadar etkileyici. 4K video kaydı sayesinde video çekmeyi seven fotoğrafçılar için de çok ideal bir model.

Önce Objektif: Fujinon XF 18-55mm F/2.8-4 R LM OIS

Fujifilm X-T2’nin testine geçmeden önce özellikle bu objektiften bahsetmek istiyorum. Test ürünü ile gelen objektif satış sırasında bilindik kit lensler ile karıştırılıyor. Bunun en büyük nedeni diğer tüm markaların ucuz kit lenslerinin de odak uzaklığının 18-55mm olması. Ancak Fujifilm de asıl kit lens 16-50mm. Fujifilm X-T2 ile kit olarak satılan 18-55mm ise f/2.8-4 diyafram açıklığı ile hızlı ve keskin bir lens. Hatta bir çok bağımsız test sitesi bu lens için oldukça yüksek puanlar vermiş bulunuyor. Kendi kullanımım süresince de objektifin hızlı ve keskin olduğunu gördüm. Sessiz çalışıyor ve titreşim önleme sistemi etkileyici. Elde ettiğim fotoğraflar parlak ve keskindi. Ayrıca lens metal yapısı ile çok sağlam ve suya, toza karşı dayanıklı.


Fujinon XF 18-55mm objektifte eski filmli dönem objektifleri gibi diyafram halkası bulunuyor. Bu halkanın aktif olması için objektifin yanında bulunan düğmeyi A modundan diyafram sembolüne getirmek yeterli. Bu sayede Fujifilm X-T2 diyafram öncelikli modda kullanılabiliyor.  Ben diyafram öncelikli modu çok sevdiğim için bu özelliği büyük bir keyifle kullandım. Objektifte ayrıca titreşim önleme sistemi bulunuyor. Bu sayede yaklaşık 3 stop pozlama telafisi sağlıyor. Kullanımım sırasında titreşim önlemenin çok başarılı bir şekilde çalıştığını gördüm. Elde yaptığım 1/15sn gibi düşük enstantane değerlerindeki çekimlerde dahi net fotoğraflar elde edebildim.

Fujifilm almayı düşünen fotoğrafçılara tavsiyem bu 18-55mm objektifi diğer kit objektifler ile karıştırmadan kaliteli bir objektif olduğunu bilerek almaları olacaktır. Bu objektif kendisinden çok daha pahalı olan 16-55mm f/2.8 objektife oldukça yakın bir performans sunuyor. Gönül rahatlığı ile tavsiye ederim…

Fujifilm X-T2 Test

1- Gövde


Fujifilm X-T2 retro görünümlü ve sağlam bir gövde yapısına sahip. DSLR gövdeler gibi kalın olmayan yapısı ve küçük boyutları sayesinde daha az yer kaplıyor ve çantada kendisine yer bulmakta zorlanmıyor. Objektif takılı olmadığınıda her yerde taşınabilir. Tamamı magnezyum alaşımdan yapılan gövde darbelere karşı dayanıklı üretilmiş. Ayrıca 63 noktadan mühürlenen yapısıyla toz ve neme karşı yüksek koruma sağlıyor. -10 derece soğukta çalışacak biçimde üretilmiş. Kauçuk kaplaması ve tanecikli yapısı elit bir görünüm sunuyor.

Yumuşak lastik kaplamalı elektronik vizor parlak ve geniş görüş sunuyor. Konuyu görmek ve takip etmekte sorun yaşanmıyor. Vizörün hemen önünde bulunan sensör sayesinde gözünüzü vizöre yaklaştırdığınız anda LCD ekrandaki görüntü vizöre geçiyor. Bu seçenek farklı durumlar için ayarlanabiliyor. Ayrıca dikey çekimlerde vizördeki bilgilerde yer değiştirip alt kısma iniyor. Bu güzel bir özellik. Gövde üzerinde dahili flaş bulunmuyor.


Çift SD kart girişi sayesinde daha fazla depolama ve güvenlik sağlayan X-T2, bu grişlerin her ikisinde de hızlı UHS II bağlantıyı destekliyor. Fujifilm X-T2, 7,62cm, 3:2 ebatlı, yaklaşık olarak 1040K piksel çözünürlük sunan ve 3 yöne hareket edebilen LCD ekranı ile daha fazla esneklik sunuyor. LCD ekran en fazla 90 derece dönebiliyor. Tam olarak geriye dönebilseydi çok daha iyi olurdu.

Ayar Düğmeleri


Fujifilm X-T2’de az sayıda olan düğmeler ve ayar dişlileri tam da olması gerektiği yerde. Arka kısımda poz kilitleme ve AF tuşları ile çekilen görüntüleri izleme ve silme tuşları bulunuyor. Arka sağ kısımda menü tuşu ve etrafında 4 adet kısa yol tuşları bulunuyor. Ayrıca joystick benzeri küçük bir tuş da fotoğraflar ve AF noktaları arasında gezinmeyi hızlı ve kolay hale getiriyor. Q tuşu ile mevcut ayarlarınızın tamamını ekranda toplu halde görebiliyor istediğinizin üzerine gelerek değişikliği hızlıca yapabiliyorsunuz. Bu sevdiğim bir özellik.


Fujifilm X-T2’nin üst kısmında enstantane ve iso değerleri için iki adet büyük dairesel düğme bulunuyor. Bu düğmeler sayesinde iso ve enstantane değerlerini manuel olarak ayarlayıp istediğiniz özel pozlama değerlerini elde edebiliyorsunuz. En sağdaki düğmeden ise +/- poz ayarlaması yapabiliyorsunuz. Filmi fotoğraf makineleri dönemiden kalma bu nostaljik yapı salt fotoğraf keyfine katkıda bulunuyor. Bu düğmelerin altındaki çarklardan ise çekim hızlarını ve pozlama modlarını ayarlayabiliyorsunuz.

Fujifilm X-H1’in aksine X-T2’de gövdenin üst kısmında ekran bulunmuyor. Ayarları LCD ekrandan veya vizörden takip edebiliyorsunuz. Gövdenin ön ve arka kısmında iki adet dişli biçiminde çark bulunuyor. Bu çarklardan ise bir çok farklı değerleri değiştirebiliyorsunuz.

2- Görüntü Kalitesi

Fujifilm X-T2’in kalbinde APS-C boyutlarında 24.3MP, X-Trans CMOS III sensör bulunuyor. Bu sensörde alçak geçiş filtresi bulunmadığı için daha keskin fotoğraf elde edilmesine olanak tanıyor. Sensör, X-Processor Pro işlemci ile çok detaylı ve kaliteli fotoğraf çıktısı sağlıyor. Ayrıca hazır olarak entegre edilmiş film benzetim renk ayarları sayesinde efsane Fujifilm renklerine ulaşmak da mümkün.

Fujifilm X-T2 + Fujinon 18-55mm f/2.8-4


Fotoğraf kalitesi noktasında Fujifilm X-T2 beklendiği gibi oldukça iyi kalite sunduğunu söylemeliyim. Az ışık şartlarında dahi oldukça doğru renkler ve güzel detaylar alabildim. Filtre olmaması keskinliği arttırırken 24.3mp gibi yüksek çözünürlük sunması sayesinde de bolca detay almak mümkün oluyor. Fujifilm’in sevdiğim sıcak yeşil ve sarı tonları harika görünüyor. Ayrıca hazır ayar olarak sunulan film benzetimi pek çok ayar sayesinde atmosfere göre renk tonları yakalamak mümkün.

Dinamik Aralık

Dinamik aralık noktasında Fujifilm X-T2, APS-C gövdeler içerisinde bence en iyilerden birisi. Çok iyi bir performans gözlemledim. Özellikle dramatik çekimler yapmak ve etkili manzara fotoğrafları için elinizde bolca detay bulunuyor. Geniş dinamik aralık sayesinde karanlıkta kalan veya fazla pozlanmış alanlardan hala detay elde etmek mümkün oluyor. Çekim anında da DR200 ve DR400 seçeneklerini kullanarak poz farklarını telafi edebiliyorsunuz. Bu sensörün ne kadar etkili ve verimli çalıştığının diğer bir kanıtı.

Yukarıdaki görsel ne demek istediğimi daha iyi özetliyor. Orijinal fotoğrafta karanlıkta kalan kedi ve aşırı pozlanmış olan fon, photoshopta basit bir düzenleme sonunda tüm detaylarını korumayı başarıyor. Özellikle siyah renk gibi detayların zor korunduğu renklerde dahi oldukça başarılı sonuçlara ulaşılabilmiş olması Fujifilm X-T2’in ne kadar başarılı bir dinamik aralık sunduğunu açıkça gösteriyor. Beyaz gökyüzünün ve bulutların hala fotoğrafta olması çok geniş bir dinamik aralık sunması sonucunda olabiliyor. Not: fotoğraf HDR değildir.

ISO Performansı

Fujifilm X-T2 standart olarak 200-12.800 iso değerlerini sunuyor. Özel durumlar için 100-51.200 iso değerlerine zorlanabiliyor. Yaptığım çekimlerde çok krop yapılmadığı takdirde 6.400 iso değerlerinde dahi kullanışlı sonuçlar aldım. 1.600 iso değerinde fotoğrafları sorunsuzca kullanmak mümkün. Geniş dinamik aralık sayesinde 6.400 iso değerinde çekim yapıp bunu 32.000 iso değerinde çekmiş gibi PS da düzenlemek mümkün…

Fujifilm X-T2 + Fujinon 18-55mm f/2.8-4


Fujifilm X-H1 modeline çok çok yakın bir iso performansı sunan X-T2 oldukça iyi ve başarılı sonuçlar verdi. Kendi kullandığım Nikon D7100 gövdede otomatik iso ayarını kullanmaya cesaret edemezken Fujifilm X-T2 de çoğu defa otomatik iso ayarında çekimlerimi yaptım. 800 iso değerlerinde yaptığım çekimlerden bir rahatsızlık duymadım. İso performansı güven veriyor.

Aşağıda farklı iso değerlerinde kaydedilen fotoğrafları inceleyebilirsiniz. Fujifilm X-T2’nin özellikle Jpeg işleme motorunun çok iyi çalıştığını söylemeliyim. Jpeg fotoğraflarda iso temizliği çok başarılı ve fotoğraflar hala detaylı ve keskin. Resmin üzerine tıklayarak daha büyük boyutta inceleyebilirsiniz. Fotoğraflar %100 büyütülen görselin küçük bir kısmıdır.


Aşağıda ise Raw dosyaların iso performansını görüyorsunuz. Raw dosyalarda hiç bir işlem yapılmadığı için fotoğraflar çok grenli gelebilir. Ancak iyi bir yazılımla çok güzel sonuçlara ulaşılabilir. Tüm fotoğraf markalarının modellerinde raw dosyalarda grenlenme her zaman daha fazladır.


Gördüğünüz gibi Fujifilm X-T2 yüksek iso performansı olarak başarılı sonuçlar ortaya koyuyor. Hem raw hem de jpeg olarak 1.600 iso değerlerinde rahatlıkla kullanılabilecek fotoğraflar almak mümkün.

3- AF Hızı ve Doğruluk

Fujifilm X-T2 AF performansı olarak açıkçası çok iyi bir performans ortaya koydu. AF hızı bir çok durumda çok hızlı ve doğruydu. 91 netleme noktası bulunuyor. Bu sayı 325 adete kadar çıkabiliyor. Netleme noktalarının 49 tanesi merkezde ve görüntünün büyük bir bölümünü kaplıyor. Netleme noktalarının büyüklükleri 5 farklı boyutta ayarlanabiliyor. Bu güzel bir özellik.


Arka kısımda bulunan joistik biçimindeki düğme sayesinde Af noktası seçmek ve değiştirmek hızlı ve kolay yapılabiliyor. Yüz tanıma ve otomatik göze odaklanma özellikleri sayesinde Fujifilm X-T2 özellikle portre çekimlerinde çok etkili AF performansı ortaya koyuyor. Göz ile AF takibi çoğu durumda hızlı ve etkili çalışıyor. Özellikle 18-55mm f/2.8-4 objektif ile sorunsuzdu.

AF-C modunda konuyu takip hassasiyeti için 6 farklı hazır ayar bulunuyor. Bu sayede duruma göre istediğiniz hassasiyette netleme ve konu takibi yapabiliyorsunuz.SET 1TemelSET 2Engelleri görmezden gelmekSET 3Hızlanan / yavaşlayan nesnelerSET 4Çerçeveye aniden giren nesneler içinSET 5Kararsızca hareket eden nesneler için

Ayrıca 3 farklı odaklama yöntemi ile hızı da kontrol edebiliyorsunuz…

Saniyede 14 kare fotoğraf çekme hızına ulaşabilen Fujifilm X-T2 bunu elektronik perde ile yapıyor. Mekanik olarak saniyede 8 kare hızda çekim yapabiliyor. Battery-grip ile 11 kare hıza çıkmak mümkün. Seri çekime ihtiyacınız yoksa hızı 3 kareye kadar düşürebiliyorsunuz.


Manuel fokus yapmayı seven kullanıcılar da unutulmamış. Özellikle makro çekimler veya karışık nesneler arasında netleme yapmak gerekirse vizörde manuel fokus için özel bir alan bulunuyor. Bu sayede iğne ucu kadar bir alandaki netliği kontrol edebiliyorsunuz. Bu özelliği kullanarak makro fotoğraflarda tam istenen noktanın netlendiğinden emin olabilirsiniz.

4-Video Performansı

Fujifilm X-T2, 4K video kaydı yapabilen az sayıdaki gövdelerden birisi. 24p, 25p ve 30p hızlarında 4K video kaydı yapabiliyor. Bu kayıtlar da 100Mbps veri aktarım hızı ile gerçekleştiği için oldukça kaliteli sonuçlar vaat ediyor.

Fujifilm X-T2, 1920×1080 çözünürlükte 60p, 50p, 24p, 25p ve 30p hızlarda çekim yapabiliyor. 4K video kaydında da süre 15dk. Harici battery-grip ile bu süre 30dk ya kadar uzatılabiliyor.KropÇıkış çözünürlüğüGiriş çözünürlüğüBit oranı4K1.17x3,840 x 2,1605,120 x 2,880100MbpsFULL HD1.0x1,920 x 1,0803,000 x 1,687100Mbps

Fujifilm bu modeli ile video olayına çok daha ciddi bir biçimde eğilmiş. Sinematik çekimler için geniş dinamik aralık ve yumuşak renklerden oluşan bir formata ihtiyaç duyulur. Uzun zamandır Sony S-Log, Canon C-Log, Panasonic V-Log gibi kayıt formatlarını kullanıcılarına sunuyor. Fujifilm de X-T2 modeli ile ilk kez F-Log formatını kullanıcılarına sunmuş oldu. Bu sayede post prodüksiyon aşamasında özellikle renk için çok geniş bir esneklik sağlanmış oldu.

Tam da bu noktada yeni bir haber vermek istiyorum. Fujifilm X-T2 eskiden F-Log kaydını sadece HDMI kablo ile harici kayıtçı üzerinden yapılabiliyorken yeni gelen Firmware Ver.4.10 güncelleme ile artık doğrudan hafıza kartına kayıt yapabilir hale gelmiş oldu. Diğer taraftan bu güncelleme sayesinde 1080p de 120fps hızda ağır çekim videolar kaydetmek de mümkün oldu. Fujifilm’i bu ciddi güncellemeler için takdir etmemek elde değil… Güncelleme linki: Firmware Ver.4.10



Sonuç ve Değerlendirme

Fujifilm X-T2 küçük boyutları, sağlam gövde yapısı ve retro tasarımı ile çok kullanışlı bir gövde. Elinize aldığınızda veya boynunuza astığınızda kendinizi yılların fotoğrafçısı gibi hissediyorsunuz 🙂 Bu başarılı gövde tasarımının yanında neredeyse eksiksiz özellikleri ile kullanıcı dostu ve çok güçlü. Yüksek çözünürlüğü, keskin ve dinamik aralığı geniş imaj üretmesi, hızlı AF yeteneği ve saniyede 11 kare çekim hızı, eski Film simülasyonları, 4K video kaydı, yeni güncelleme ile F-log ve 120p slow motion video, parlak ve yüksek çözünürlüklü vizörü, çok iyi JPEG fotoğraf çıktısı, başarılı iso performansı, dahili time lapse ve kablosuz bağlantı özelliği ile en iyi APS-C gövdelerden birisi bence.

Eleştirebileceğim pek bir yanı olmasa da kendimi zorladığımda dahili flaş olmaması, hareketli LCD ekranının 180 derece dönmemesi ve tüm aynasız fotoğraf makinelerinin ortak sorunu olan pil ömrünün kısa olmasını söyleyebilirim.

Fujifilm X-T2 + Fujinon 18-55mm f/2.8-4


Fujifilm X-T2 ile uyumlu Fujinon objektifler de oldukça yeterli sayıda, keskin, sağlam, güçlü ve her geçen gün yeni objektifler de duyuruluyor. Son duyurulan objektiflere buradan bakabilirsiniz…

Sonuç olarak Fujifilm X-T2 tüm fotoğrafçılık alanlarında kullanılabilecek hızlı ve güçlü bir gövde. Özellikle seyahat ve sokak fotoğrafçılarının çok çok seveceğini düşünüyorum. APS-C sınıfta en yakın rakipleri ile rahatlıkla rekabet edebiliyor ve belli noktalarda öne geçmeyi de başarıyor.

Fiyat olarak da şu anda ülkemizde diğer markaların aksine ABD den dahi ucuz fiyata satın alınabiliyor. Ki tüm Fujifilm kamera ve objektifleri ülkemizde gümrük vergisi ve kdv. den etkilenmeden alınabiliyor. Bu yükü Fujifilm kendisi üstleniyor. Satın almak için Fujifilm Shop adresine göz atabilirsiniz…

Yeni testlerde görüşmek üzere… Şimdilik hoşça kalın…

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page