top of page

Canon 77D ve Nano USM 18-135mm Test

Test kategorisinde bu defa Canon 77D ve Nano USM 18-135mm test yazısı ile karşınızdayım. En başta, bana Eos 77D gövdeyi test için talep ettiğim aynı hafta gönderen Canon Euresia’ya ve özellikle Mert Gündoğdu‘ya teşekkür etmek istiyorum. Canon Türkiye ofisi olarak müşteri odaklı ve kullanıcı dostu bir yaklaşımları var. Hatta bu test yazısını yayına vermek için son kontrollerimi yaptığım bu gün, elimde yine test için 6D Mark 2 bulunuyor 🙂 Beni takip edenler biliyordur ancak 77D’yi merak ettikleri için bu yazıyı okuyan yeni okuyucularım için, Kaybolmadan Keşfet projemde de Canon Euresia‘nın ekipman destekçim olduğunu da belirtmeliyim. Benim için çok değerli bir destek. İleride bu destek ile ilgili daha kapsamlı bir yazı paylaşmayı planlıyorum. Proje ile ilgili detaylar için buraya tıklayabilirsiniz…

Canon 77D modeli 60D, 70D, 80D derken farklı bir isim kodlaması ile 80D’nin altında konumlandı. Canon 77D aslında 760D nin güncel versiyonu… EOS 760D modeli 700 serisinden kendini kurtarıp sivrilemedi ve 750D gibi algılandı. Ancak çok daha gelişmiş bir gövdeydi. İşte bu karışıklığın giderilmesi ve yeni geliştirilen teknolojilerin daha fazla geciktirilmeden uygulamaya sokulması için olsa gerek 77D piyasaya sürüldü. Tabi ki 800D çıkınca da 700D serisinin yeri netleşmiş oldu.


Canon EOS 77D, 0.03 sn gibi bir hızla dünyanın en hızlı netleme yapabilen gövdesi. Daha önceki modellerde Hybrit AF sistemi varken bu defa Dual Focus AF sistemi devreye girdi ve yazının devamında da bahsedeceğim gibi bu yeni AF sistemi harika çalışıyor. Canon 77D’nin detaylı özellikleri için daha önce yazdığım inceleme yazıma bakabilirsiniz.

Gövde ve Ergonomi

Canon 77D, en yakın kardeşleri 70D ve 80D den daha küçük ve hafif bir yapıya sahip. Sadece 540gr ağırlıktaki 77D, alüminyum ve karbon fiber ile güçlendirilmiş polikarbon bir gövdeye sahip. Gövde toz ve neme karşı 80D kadar olmasa da iyi bir koruma sunuyor. 3” boyutunda hareketli LCD ekran yana açılıyor ve 180 derece dönebiliyor.

Gövdeyi hem estetik hem de kullanım olarak çok beğendiğimi söylemeliyim. Malzeme kalitesi ve tasarımı giriş seviyesinin üstü izlenimini veriyor. Pilin olduğu tutma kısmı derinliği ve boyutu ile çok ideal. Gövde de dahili flaş bulunuyor ancak çift pil kullanmayı sağlayan battery grip Canon 77D ye takılamıyor. Bunun sebebi zaten bu gövdeyi alacak kişilerin böyle bir şey istemeyeceklerini düşünmeleri olsa gerek. Haksız da değiller.


EOS 77D de ayrıca dahili Wi-Fi, NFC ve bluetooth bulunuyor. Bu sayede gövdeyi uzaktan kontrol etmek ve akıllı cihazlara anında dosya transferi yapmak mümkün. Bluetooth ile daha az enerji harcayarak veri transferi yapılabildiğini söylemeliyim.

Arka kısımda bulunan dairesel çark aynı zamanda dört kenarı ile seçim yapılabilen bir özellikte. Bu sayede netleme noktalarını da istediğiniz alana taşıyabiliyorsunuz.

Gövdeyle ilgili olarak son bir şey söylemek gerekirse oda deklanşör sesinin diğer modellere göre daha kulağıma hoş geldiği 🙂 Bu çok kişisel olsa da yalnız olduğumu düşünmüyorum. Genelde Canon’un deklanşör seslerini sevmiyorum (1Dx serisi hariç) ama 77D de güzel bir ses yakalanmış…

Kullanım ve Performans

Canon EOS 77D hem fotoğrafa yeni başlayanların hem de bu işi ciddi anlamda hobi olarak yapan ancak büyük gövde taşımak istemeyenlerin işini ziyadesiyle görecek bir kamera. Ayrıca video performansı ve Dual Piksel AF teknolojisi ile video çekmeyi sevenler için de birebir.

EOS 77D saniyede 6 kare hıza yakın çekim yapabiliyor. Çekim sırasında AF takibi oldukça başarılı. Genel anlamda serinin büyük bölümünü net yakalayabiliyorsunuz. Ancak canlı izleme modunda 6fps hızı yakalamak mümkün olmuyor. Saniyede 5 kareden yukarı çıkmak pek mümkün olmadı. Tampon bellek yavaş bir SD kart ile 4sn de doluyor. Bu oldukça güzel bir bellek kapasitesi. RAW + JPEG çekim yaptığımda ise tampon bellek 2sn de doldu ve belleğin boşalması biraz vakit alıyor. Bu sırada video moduna geçemiyor ve çektiğiniz fotoğrafa bakamıyorsunuz. Bu segmentte bir gövde için 24-25 kareden sonra biraz soluklanmak normal…


Tamamı çapraz tip olan 45 netleme noktası çok güzel ve verimli çalışıyor. AF hızı çok başarılı. Açıkçası giriş seviyesi değil de giriş üstü yani 80D seviyesinde bir gövdenin hızı ile aynı diyebilirim. Hareketli konularda gurup AF özelliğini kullanmak iyi sonuç veriyor ve tam olarak nereyi netlediğinizi görebilmek de güzel.

EOS 77D’nin asıl parladığı nokta canlı izleme modunda Dual Piksel AF ile yaptıkları… Anında netleme yapabiliyor ve özellikle yüz tanıma sistemi aktifken net olmayan portre çekimleri artık tarihe karışıyor diyebilirim. Bu AF sistemi o kadar güzel çalışıyor ki kağıt üzerinde yazan 0.03sn AF hızını doğrular nitelikte. En hızlı Sony aynasız 0.05sn. Gövde üzerinde test için gelen yeni EF-S Nano 18-135mm USM objektif ile dual piksel AF hem çok sessiz hem de inanılması zor bir hızda çalıyor. Bazen ne zaman netlediğini bile anlamıyorsunuz. Bir süre sonra vizörden bakmamaya başladım.


Dual Piksel AF video noktasında da çok başarılı. Yüz tanıma ve takip sistemi video sırasında hissettirmeden yumuşak ama hızlı netleme yapıyor. Konu takibi oldukça başarılı. Youtuberlerin ve Vlogcuların çok seveceği bir gövde 77D. LCD ekran tam döndüğü için kendinizi çekerken de kullanımı harika. Ayrıca video çekerken 5 eksenli titreşim önleme sistemi de devreye girdiği için elde en az titreme ile çekim yapmak mümkün.

Görüntü Kalitesi

EOS 77D’nin görüntü kalitesi oldukça başarılı. Keskin ve detaylı fotoğraf üretiyor. RAW dosyalar doğal olarak Jpeg dosyalardan daha iyi. Hatta RAW dosyalar için dikkatimi çeken bir diğer durum ise fotoğraflara hiç keskinlik vermediğim halde oldukça keskin ve temiz fotoğraflar elde etmem oldu. O nedenle 77D de iyi bir RAW işleme ile çok güzel fotoğraflar elde etmek mümkün.


Çekimleri otomatik beyaz ayarında yaptım ve sonuçlar gayet iyiydi. Beyaz ayarı noktasında 77D de her hangi bir göze çarpan anormallik yok diyebilirim. Standart, portre, manzara gibi pek çok hazır çekim ayarı bulunuyor ve kullanmakta hiç bir sakınca yok. Ancak ben tam performans ölçmek istediğim için hiç müdahale olmayan standart ayarda çekim yaptım. Ona rağmen hem keskin hem de doğru renklerde sonuç aldım. Sevilen Canon renkleri 77D de kendisini gösteriyor.


Dinamik aralık anlamında 77D modelinin performansını beğendiğimi söylemeliyim. +6ev pozlama düzeltmede dahi fotoğraflardan hala önemli oranda bozulmamış detay alabildim. Bu dinamik aralık muhabbetini hep duyuyor olabilirsiniz. Dinamik aralık kameranın ürettiği görüntüde detay alabildiği en parlak alan ile en karanlık alan arasındaki pozlama farkı olarak ifade edilebilir. Tam olarak ne demek istediğimizi anlatmak için aşağıdaki örnek fotoğraflara bakalım.

Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi 77D ile çekilen ilk orijinal fotoğrafta yavru kedinin yüzü kendi gölgemde bıraktığım için görünmüyor. Ancak +5ev poz düzeltme yapınca ”aaa ne sevimli kedi” dediğinizi duyar gibiyim. Son karede ise dinamik aralığı iyi bir gövde ile neler yapılabileceğini göstermiş oluyoruz. Burada yaklaşık 10 stopluk bir aralığı göstermiş olduk. Ancak tam sonucu ölçmek için hassas aletlere ihtiyaç var. Ben normal bir kullanıcı için 77D’nin yeterli dinamik aralık sunduğunu söyleyebilirim.

İşte dinamik aralığı geniş kameralar ile özellikle manzara ve ürün çekimlerinde inanılmaz sonuçlara ulaşmak mümkündür. HDR yapmadan aydınlık ve karanlık bölgelerden en maksimum sonuç alınabilir.

Yüksek ISO Performansı

Kroplu sensörlerde en çok merak edilen konulardan birisi de yüksek iso performansıdır. Bu nedenle sizler için EOS 77D’nin hem jpeg hem de RAW formatta yüksek iso performanslarını test ettim. Aşağıdaki fotoğraf örnek çekim alanı. Bu görseli %100 büyüterek iso performanslarına bakacağız. Fotoğrafları çekerken Raw + Jpeg seçeneği ile çekim yaptım. Bu sayede hiç müdahale edilmemiş Raw halleri ile 77D tarafından işlenmiş Jpeg hallerini kıyaslama imkanı elde etmiş olacağız. Bakalım sonuçlar nasıl olmuş…


Aşağıdaki görsel RAW ile Jpeg format iso sonuçlarının karşılaştırılması için fotoğrafların %100 büyütülmüş halleri…


Yukarıdaki görselin daha büyük boyutu için buraya tıklayınız.

Görüldüğü gibi iso performansı olarak 77D oldukça başarılı sonuç ortaya koyuyor. Özellikle 6400 seviyelerine kadar kullanılabilir raw ve jpeg dosya üretiyor. Dikkatimi çeken diğer bir durum ise 200 iso değerinde 77D’nin jpeg işlemesinin çok başarılı bir sonuç ortaya koymuş olması. Benzer performansı 1600 iso değerlerine kadar gösteriyor. Yani Digic 7 işlemci kendisini burada ispat etmiş. Ancak 6400 ve üzeri değerlerde kumlanma temizlemesi fotoğrafı oldukça yumuşatıyor ve biraz detay kaybı olan bir jpeg çıktısı veriyor. Ancak Raw dosyalarda detaylar hala durduğu için iyi bir nois temizleme programı ile zor durumlarda kullanılabilecek fotoğrafları hala üretebilmek mümkün.

Genel anlamda Canon 77D oldukça yeterli ve tatmin edici iso performansı sunuyor. Krop sensör olduğu için 6400 iso değerinden yukarısı için dikkatli olmak gerekli. Çok zor durumlarda mecbur kalınınca düşünülebilir…

Video Performansı

Canon 77D ile yukarıda da kısaca bahsettiğim gibi keyifli videolar ve vloglar çekmeniz mümkün. Dual Piksel AF sistemi çok iyi çalışıyor ve konuyu gayet hızlı ve doğru netliyor. Yüz tanıma ile beraber insanların olduğu videolarda net olmayan videolar artık yavaş yavaş tarihe karışacak diyebilir. 77D modelinde beklenenin aksine 4K video yok. Full HD, 1080p video kaydı yapabiliyor. Bu çözünürlükte 60fps hıza kadar video kaydedebiliyor. Dahili olarak Time Lapse ve HDR çekimi bulunuyor. HDR çekimde hız 30fps ye düşüyor.

Testte kullandığım yeni EF-S 18-135mm Nano USM len ile video çekimi çok daha kolay ve hızlı. Bu lensin en önemli özelliği ise video çekimi sırasında gerek IS sisteminden gelen gerekse de AF yaparken oluşan seslerin videoya girmemesi. Diğer lenslerde video sırasında bir çok istenmeyen ses videoya giriyordu. Yeni lens ile bu sorun ortadan kalmış.

Gövde üzerinde mikrofon girişi bulunduğu için harici mikrofon kullanabiliyorsunuz. Ancak kulaklık girişi olmadığından çekim sırasında sesleri dinleyemiyorsunuz. Videolar mp4 formatında 8bit (4:2:0) kaydediliyor. Video sırasında AF hızını ayarlayabildiğiniz gibi bir noktaya sabitleyebiliyorsunuz da. Ayrıca video kaydı esnasında 5 yönlü titreşim önleme sistemi de devreye girerek daha stabil videolar elde etmenizi kolaylaştırıyor. Bu 5 yönlü titreşim önleme sistemi oldukça güzel çalışıyor. Test sırasında video çekimleri tamamen elde ve deniz kenarında epey rüzgarlı bir havada yaptım. Örnek video aşağıda…


EF-S 18-135mm Nano USM

Yer yer yukarıda bahsetmiş olsamda derli toplu olarak bu objektiften bahsetmek uygun olur kanaatindeyim. Yeni Nano teknoloji ile üretilen ve APS-C kroplu gövdeler ile uyumlu olan 18-135mm, şimşek hızında AF yapabiliyor. Deklanşöre dokunduğunuz anda lens konuya odaklanıyor. Bu sınıf için inanılmaz…

Bu lensin diğer önemli bir avantajı da, video kaydı yaparken AF sırasında lensten kaynaklı istenmeyen seslerin videoya girişinin önlenmiş olması. Lens yeni Nano Usm teknolojisi ile çok sessiz AF yapıyor ve videoya ses gitmiyor. Ayrıca IS sistemi de tamamen essiz.


Harici olarak alınabilen yeni PZ-E1 elektronik zoom adaptörü ile bu lensi kullanmak mümkün. Bu sayede hem uzaktan Wi-Fi ile hem de elle kontrolde tamamen yumuşak ve profesyonel görünen zoom yapmak mümkün.

Hafif ve kullanımı rahat olan lensin AF halkası çok yumuşak ve uzun turlu. Bu sayede video sırasında yumuşak netleme yapmak daha kolay. Kendi sınıfındaki rakiplerine göre keskin denebilecek bir lens olduğunu söylemeliyim. Ancak elbette ki L serisi gibi değil. Tak-gez lens anlamında sorunsuz.

Sonuç ve Değerlendirme

Canon Eos 77D son dönem çıkan Canon marka gövdeler içerisinde ayrı bir yer edindiğini söyleyebilirim. Bu gövdenin kendisinden uzun süre söz ettireceğiniz düşünüyorum. Zira giriş seviyesi bir gövde olarak adlandırılsa da bence giriş seviye üstü bir fotoğraf makinesi. 70D ve 80D modellerine daha yakın 700D ve 750D modellerine çok daha uzak.

Tek hafıza kartı girişinin olması, battery grip eklenememesi, kulaklık girişinin bulunmaması, 1/4000 max perde hızı ve 600 kare dayanan pil kapasitesi gibi eksiklikleri ile 80D gen geri kalıyor. Ancak bunların hiç biri salt fotoğraf performansı açısından eksi bir durum değil. Diğer taraftan küçük ve hafif olması onu daha taşınabilir yaparken, 5 yönlü görüntü sabitleme gibi yeni teknolojisi video da önemli bir avantaj. Video kaydında her hangi bir kesme işleminin olmadığını da hatırlatmak isterim. Bunların dışında neredeyse 80D ile özellikleri aynı.

Bu segmentteki bir gövde için iso başarısı ve dinamik aralığı oldukça başarılı. Yeni Nano lensler ile uyumlu olması diğer bir artısı. Tam dönebilen LCD ekranı ve canlı izleme modunda çok hızlı ve doğru AF yapabilmesi ciddi pratiklik sunuyor.

Sonuç olarak yeni bir fotoğraf makinesi alacaklara Eos 77D modelini kesinlikle tavsiye edebilirim. Full Frame bir gövdenin yanında küçük ve hafif ikinci bir gövde taşımak isteyenler de 77D’ye mutlaka göz atmalılar…

Başka bir yazıda görüşmek üzere… Yazıyı beğendiyseniz paylaşmayı ve arkadaşlarınıza tavsiye etmeyi unutmayın 🙂

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page