Canon’un yeni ve ekonomik çözümlü Full Frame gövdesi olan Canon 6D Mark II test yazısı ile karşınızdayım. Profesyonel Full Frame gövde olan 5D Mark IV modelinden daha uygun fiyata sunulan 6D Mark II esasen full frame kullanmak isteyen ancak buna çok fazla bütçe ayırmak istemeyenlere hitap ediyor. Fiyat avantajı sayesinde 6D iyi bir satış rakamı yakalamıştı. Artık biraz eskiyen 6D’nin yerine çok daha güçlü olan kardeşi 6D Mark II sahnede.
Özellikler
26.2 Megapiksel Full frame CMOS Sensör
Tamamı çapraz 45 noktalı AF Sistemi
Dual Piksel CMOS AF ile Full HD 60p video
5 eksenli titreşim önleme sistemi
4K time lapse
DIGIC 7 Görüntü İşlemci
ISO 100-40000
Değişken açılı Dokunmatik Ekran, 3,0 inç LCD
Dahili Wi-Fi, NFC, Bluetooth ve GPS teknolojisi
Saniyede 6,5 kare kesintisiz çekim
Toza ve suya dayanıklı
Tam kare fotoğraf makinesi kullanmak isteyenlerin merakla beklediği teste geçelim.
Gövde
6D Mark 2 dünyanın en hafif full frame gövdesi olarak duyuruldu ve bu ünvanını hala koruyor. Gövde sadece 685gr. 6D Mark 2’yi elinize aldığınızda kaliteli bir makine hissini size veriyor. Tutma kısmının derinliği gayet yeterli ve rahat kavranabiliyor. Eski 6D’ye göre biraz daha dolgun bir gövde olsa da tutuşu ve hafifliği sayesinde kullanımı daha kolay ve şık.
Gövde malzemesi olarak alüminyum alaşım ile cam fiberli polikarbonat reçine kullanılmış. Bu sayede hafif ve belli oranda sağlam bir gövde elde edilmiş. Sızdırmazlık ve dayanıklılık olarak 5D Mark 4 kadar iddialı değil elbette. Ama bu segmentteki kullanıcılar için yeterli olsa da yağmurlu ve tozlu ortamlarda dikkatli olmakta fayda var.
Gövde üzerinde 1 adet SD kart girişi bulunuyor. Alışılagelen 2 kart yuvası tercih edilmemiş. Harici olarak alınabilen battery grip seçeneği sunulmuş. Hareketli LCD ekran dokunmatik ve yana açıldığı için kullanımı kolay. Gövde üzerinde dahili flaş bulunmuyor. Ekonomik çözüm sunan bir model olduğu için aslında dahili pop-up bir flaş bence daha iyi olurdu.
Kullanım ve Performans
Canon 6D Mark 2 daha iyi bir gövde yapısına sahip olmakla beraber 6D ile çok benzer tuş dizilimine sahip. Tuş dizilim farklılıkları Canon gövdelerde modelden modele değiştiği için ilk başlarda kullanımda zorluklar yaşanıyor. 5D Mark 4 veya 77D modelleri de bir birbirlerinden farklı olduğu gibi 6D Mark 2 de onlardan farklı. Çektiğiniz fotoğrafı izleme ve yakınlaştırma tuşları 6D Mark 2 de arkada ve dairesel çarkın yakınına konumlandırılmış. Buraya karanlıkta ulaşmak zor ve çoğu defa Q tuşuna yanlışlıkla bastım. Sol kısımda tuş dizilimi olmadığı için bir çok işlemi arka ve sağ köşeden halletmek gerekiyor.
Çekimler sırasında en çok netleme noktalarını seçmem gerektiğinde zorlandım. Hızlı olmak için gövdeye epey alışmak gerekiyor maalesef. Çünkü fabrika ayarlarında önce AF seçim tuşuna basmak ve sonrasında arka kısımdaki çok yönlü çark ile netleme noktasını istediğiniz alana taşımanız gerekiyor. Nikon gövdelerde arka kısımdaki aynı tuş her zaman AF noktaları için atandığından anında netleme noktasını taşıyabiliyorsunuz. Canon da ise bu tuş bir fonksiyon seçilmeden boşda duruyor. Neyse ki menü kısmında tuş atama kısmından bu kısma AF noktası taşıma atanabiliyor. Bu sayede sorun ortadan kalkmış oldu 🙂 Canon deklanşöre yakın olarak konumlandırdığı AF seçim tuşu ile farklı modlar için kısmen bunu hızlandırmaya çalışmış. Ama alışmak lazım…
AF Performansı
6D Mark 2 oldukça kullanışlı bir gövde ve hafifliği sayesinde uzun süre elinizde tutsanız da herhangi bir rahatsızlık hissetmiyorsunuz. AF hızı gayet iyi olan gövde vizörden yapılan çekimlerde anında netleme yapıyor ve konu takibinde de oldukça başarılı. Tamamı çapraz tipte olan 45 netleme noktası iyi çalışıyor. Vizör parlak ve full frame gövdeye yakışır büyüklükte.
6D Mark 2, canlı izleme modunda eski modellere göre daha hızlı netleme yapabiliyor. LCD ekran üzerinden dokunduğunuz noktayı da anında netliyor. Canlı izleme modunda yaptığım deneme çekimlerinde her defasında istediğim noktayı doğru olarak netledi. İleri geri hareketi neredeyse hiç yapmıyor. Dual Pixel AF iyi çalışıyor ve Canon’un şu anda en güçlü silahı.
6D Mark 2 de netleme noktaları daha çok merkez etrafında toplanmış durumda. Bu nedenle netlemek istenen konu kenara yakın olunca önce netleyip sonra kompozisyonu düzenlemek gerekiyor. Full frame gövdelerin genel sorunu olsa da bazı rakipleri ve kardeşleri bu konuda daha geniş bir alanı kapsayan netleme noktalarına sahipler.
Görüntü Kalitesi
6D Mark 2 bir full frame gövdeye yakışır kalitede ve keskinlikte görüntü üretiyor. 26.2mp çözünürlük ve Digic 7 işlemci ile parlak ve detaylı görseller üretmek mümkün. Raw dosyalar oldukça detaylı ve keskin fotoğraf üretiyor. Bence en iyi sonucu almak için RAW çekmek daha doğru olacaktır. Jpeg dosya çok fazla krop yapılmayacak ise göze harika görünen imajlar üretiyor. Ancak iso değerleri arttıkça fotoğrafta biraz yumuşak tonlar hakim oluyor. Bu nedenle özellikle keskin fotoğraf isteyenlerin aşağıda iso kısmında da göreceği üzere 1600 iso ve üzerinde raw çekmeleri yararalarına olur. Aşağıdaki örnek fotoğraflar görüntü kalitesi noktasında sizlere bir fikir verecektir.
f/2.8, iso:200, 16-35mm f/2.8 USM III @16mm
Turgut Reis. f/13, iso:200, 16-35mm f/2.8 USM III @35mm
f/2.8, iso:200, 16-35mm f/2.8 USM III @16mm
f/20, iso:200, 16-35mm f/2.8 USM III @16mm
Ters ışık ve gün batımı sonrası gibi zor şartlarda çekilen bu örnek görsellerde de görüldüğü gibi 6D Mark 2 gayet iyi bir performans ortaya koyuyor. Tüm çekimlerimi otomatik beyaz ayarında çektim ve önemli bir renk problemi yaşamadım. Genel olarak beyaz ayarı başarılı.
Dinamik Aralık
Az ışıklı ortamlarda veya vakitlerde özellikle 100 ile 400 iso değerleri arasında yaptığım çekimlerde fotoğrafı çok fazla zorlayamadım. Karanlıkta kalan alanları çok fazla açmak istediğimde fotoğrafta grenler ortaya çıktı. Bunun en önemli nedeni 6D Mark 2’nin dinamik aralığının enteresan bir şekilde düşük iso değerlerinde biraz zayıf olması.
Bu durum pek çok yerli ve yabancı test sitelerinde de dile getirilmişti. Kendi gözlemlerimde bunu doğruluyor. Maalesef düşük iso değerlerinde dinamik aralık noktasında 6D Mark 2 biraz zayıf kalıyor. Biraz derken ne kadar derseniz…
Yukarıda ters ışıktaki Turgut Reis heykelinin karanlık fotoğrafını +5ev poz telafisi ile açınca görüldüğü gibi bir miktar gren gözlemleniyor. Ancak bu kadar zorlamanın özel bir durum olduğunu ve genellikle fotoğrafçıların bir fotoğrafı neredeyse hiç bir zaman böylesine zorlamadıkları düşünülürse çok da üzerinde durulmayabilir. Zira +5ev demek 10 stop kadar fazla pozlama demek. Pratikte yeri olmayan bir durum.
Profesyonel manzara fotoğrafçılığı dışında bir çok fotoğrafçılık alanında 6D mark 2 ile keyifle ve sorunsuzca çalışmak mümkün. İmaj kalitesi ve full frame sensör avantajı sayesinde düğün, portre, seyahat, yemek ve ürün çekimi gibi dallarda kaliteli içerikler üretmek adına tüm yeteneklere sahip 6D Mark 2… Aşağıdaki fotoğraf gereksiz zorlamaların olmadığı durumda 6D Mark 2’nin aslında ne kadar güzel dinamik aralık sunduğunu gösteriyor.
Yüksek ISO Performansı
Artık günümüzde en çok merak edilen konulardan birisi de yüksek iso performansı oluyor. Bu nedenle sizler için 6D Mark 2’nin hem jpeg hem de RAW formatta yüksek iso performanslarını test ettim. Aşağıdaki fotoğraf örnek çekim alanı. Bu görseli %100 büyüterek iso performanslarına bakacağız. Fotoğrafları çekerken Raw + Jpeg seçeneği ile çekim yaptım. Bu sayede hiç müdahale edilmemiş Raw halleri ile 6D Mark 2 tarafından işlenmiş Jpeg hallerini kıyaslama imkanı elde etmiş olacağız. Bakalım sonuçlar nasıl olmuş…
Aşağıdaki görsel RAW ile Jpeg format iso sonuçlarının karşılaştırılması için fotoğrafların %100 büyütülmüş halleri…
Yukarıdaki görselin daha büyük boyutu için buraya tıklayınız.
Görüldüğü gibi iso performansı olarak 6D Mark 2 oldukça başarılı sonuç ortaya koyuyor. Özellikle 12.800 seviyelerine kadar kullanılabilir raw ve jpeg dosya üretiyor. Dikkatimi çeken diğer bir durum ise 6D Mark 2’nin jpeg işlemesinin çok başarılı bir sonuç ortaya koymuş olması. Görüntüyü biraz yumuşatsa da kirliliği oldukça başarılı bir şekilde temizlemeyi başarıyor. Yani Digic 7 işlemci kendisini burada ispat etmiş. Raw dosyalarda detaylar hala durduğu için iyi bir nois temizleme programı ile zor durumlarda kullanılabilecek fotoğrafları hala üretebilmek mümkün.
Aşağıdaki iki örnek fotoğraf raw ve jpeg dosyalar arasındaki farkı görmek adına daha fazla bilgi sunuyor bize. En yüksek değer olan 4.000 iso değerinde çekilen bu fotoğraflar Raw + Jpeg formatta çekildi.
Genel anlamda Canon 6D Mark 2 oldukça yeterli ve tatmin edici iso performansı sunuyor. Hatta 5D Mark 4 den bir tık daha iyi iso performansı sunduğunu söylemeliyim. 6D Mark 2’nin asıl parladığı nokta burası. 12.800 iso ve üzeri zor durumlarda kullanılabilir. Iso 4.000 pek tavsiye etmeyeceğim bir seviye…
Video Performansı
6D Mark 2 ile 1920x1080p çözünürlükte Full HD video çekmek mümkün. 6D Mark 2 maalesef 4K video desteğini sunmuyor. Uygun fiyat 4K dan feragat etmek anlamına geliyor. 1080p çözünürlükte 60fps hızda video çekmek mümkün. 6D Mark 2 ile HDR video da çekilebiliyor. 4K çözünürlükte bir sürpriz bulunuyor. O da 6D Mark 2 ile gövde içerisinde 4K time lapse çekim yapılabiliyor olması.
Video çekimini kolaylaştıran özellikler de unutulmamış. Manuel fokus da 5x ve 10x büyütme seçeneği bulunuyor. Bu sayede nereyi netlediğinizi açıkça görebiliyorsunuz. Ayrıca Dual Pixel AF sistemi harika çalışıyor ve -7 ile +2 hızları arasında AF hızını ayarlayabiliyorsunuz. Özellikle yumuşak geçişli AF hareketleri için harika.
Yukarıda bizzat Canon tarafından yayınlanan kapsamlı bir video örneğini görebilirsiniz.
6D Mark 2 dahili 5 eksenli titreşim önleme sistemini sunuyor ve bu sistem video çekiminde aktif oluyor. Titreşim önleme sisteminin çalışmasına hayran kaldığımı söylemem lazım. flaycam üzerinde çekim yapıyormuş hissi veriyor size. Titremeler olmadığı gibi ani geçişleri dahi yumuşatıyor. Bu özellik video için harika olmuş.
6D Mark 2 harici mikrofon girişi desteği sunuyor ancak kulaklık girişi bulunmuyor. HDMI çıkışı Tip C olarak bulunuyor. Harici monitör kullanımı mümkün.
Kablosuz Çözümler
6D Mark 2, Wi-Fi, Bluetooth ve NFC desteklerini sunuyor. Bu sayede her türlü kablosuz çözüm düşünülmüş. Kamerayı uzaktan kontrol etmek ve çekim yapmak mümkün. Ayrıca çektiğiniz bir fotoğrafı anında akıllı cihazlar vasıtasıyla paylaşmak bir avantaj. Kullandığım süre boyunca bağlantı sorunu yaşamadım. Kolay ve hızlı bağlantı kuruluyor.
Sonuç ve Değerlendirme
Tüm bu testi toparlamak gerekirse Canon 6D Mark 2 uygun fiyatlı ve güçlü bir full frame gövde. Hafif oluşu ve gövde kalitesi en önemli artısı. Fotoğraf kalitesi sınıf standartlarını karşılıyor. Iso başarısı abisi 5D Mark 4’den bir tık daha iyi. 6.5 fps çekim hızı bir çok durum için yeterli düzeyde.
Dual Pixel AF sistemi çok iyi çalışıyor ve LCD ekrandan dokunarak netleme yapabilmek bir çok çekimi bu çekilde yapacak kadar avantajlı. Video kaydı sırasında 5 eksenli titreşim önleme sisteminin olması daha iyi videolar sunuyor. L serisi objektifler ile 26.2mp çözünürlük sayesinde etkileyici fotoğraflar elde etmenin önünde bir engel bulunmuyor.
Eleştirilecek taraflarına gelecek olursak fiyatı nedeniyle ve 5D mark 4’ün önüne geçmemek için olsa gerek 4K video desteği olmaması bir eksiklik. Ayrıca kulaklık girişi olmaması da ses kaydı kontrol edilemediği için bir dezavantaj. En çok eleştirilen nokta ise düşük iso değerlerindeki dinamik aralık sınırlılığı. Daha iyi bir dinamik aralık olsa kesinlikle harika olurmuş ama yukarıda da dediğim gibi bu durum çok zorlanınca ortaya çıktığı için manzara fotoğrafçılı ile ciddi anlamda ilgilenenler dışında göz ardı edilebilir.
Sonuç olarak uygun fiyatlı ve hızlı bir full frame gövde arıyorsanız 6D Mark 2 tam size göre. Özellikle düğün, yemek, portre ve günlük çekimler için harika bir seçenek. 4K time lapse özelliği ile de time lapse tutkunları bu gövdeyi çok sevecekler.
Comments