Nikon sonunda uzun süredir beklenen ve kullanıcılar tarafından talep edilen Full Frame aynasız fotoğraf makinelerini 23 Ağustos günü duyurdu. İki farklı model duyuran Nikon bu modellere Z6 ve Z7 isimlerini veriyor. Nikon aynasız fotoğraf makineleri Z6 ve Z7 hakkında kapsamlı bir ön inceleme yazısını sizlerle paylaşacağım. Yazının sonunda da Nikon aynasız sistem hakkındaki kanaatlerimi sizlere aktaracağım.
Nikon genel olarak emin adımlarla ilerlemeyi tercih eden ve çok hızlı ürün çıkarmayan bir marka. Zannediyorum Sony aynasız kameraların uzun süredir pazara hakim olması neticesinde elde ettikleri birikimi kullanarak bir çok Ar-Ge masrafından kurtulan Nikon, doğrudan Sony A7R3 ve A7-3 ile yarışabilecek gövdeler çıkarmış görünüyor. Haydi şimdi isterseniz bunu ne kadar yapabildiğine bakalım…
Nikon Z6 ve Z7
Nikon aynasız fotoğraf makineleri Z6 ve Z7 için yeni bir objektif yuvası geliştirmiş. Bu yuvanın ismi Z mount. Filmli makineler döneminden kalan full frame gövdelerdeki 47mm çaplı F objektif yuvası yerine artık 55mm çaplı Z objektif yuvası bulunuyor. Bu sayede sensör üzerine çok daha fazla ışık düşürülebiliyor. Bu yeni yuva sayesinde çok geniş diyafram açıklıklarına sahip objektifler kullanmak da mümkün olacak. 58mm f/0.95 Noct da bunlardan birisi…
Nikon Z6 ve Z7 gövde olarak bir birinin tamamen aynısı. Asıl fark içerilerinde bulunan sensörlerde. Z6 da 24,5mp full frame sensör bulunurken Z7 de 45,7mp full frame sensör bulunuyor. Z6 daha çok spor, yaban hayat, aksiyon içeren konular için uygunken, Z7 ürün, moda, portre ve manzara çekimleri için daha uygun bir model. Her iki gövde de 4K da 30p ve 1080p de 120p video kaydı yapabiliyor.
İsterseniz özelliklere daha kapsamlı olarak bir bakalım.
Gövde
Nikon Z serisi gövdeler DSLR gövdelere göre küçük ancak oldukça ergonomik bir yapıda üretilmiş. Her iki gövde de sadece 585gr ağırlığa sahip. Ayna mekanizması olmadığı için daha ince bir yapıya sahip. Gövde tasarlanırken kullanıcıların DSLR alışkanlıkları göz önüne alınmış ve çok radikal bir gövde yerine D850 modelinden esinlenerek daha kullanıcı dostu bir gövde üretilmiş. Sony aynasız kameralarda hiç bir bilgi ekranı bulunmazken yeni Nikon aynasız kameralarda çok şık duran led bilgi ekranı bulunuyor. Ayar dişlileri her zamanki yerlerinde ve kullanışlı açma kapama düğmesi deklanşör ile aynen korunmuş. Nikon Z serisinde flaş kızağı Nikon DSLR ile aynı. Bu sayede eski Nikon flaşlar aynen kullanılabiliyor.
[wc_tabgroup class=”Gövde” layout=”box”]
[wc_tab title=”Ön Taraf”]
[/wc_tab]
[wc_tab title=”Arka Taraf”]
[/wc_tab]
[/wc_tabgroup]
Nikon Z6 ve Z7 tıpkı D850 gibi suya ve toza karşı dayanıklı üretilmiş. Sony gövdeler bu kadar sağlam yapıda değiller. Özellikle zor şartlarda çekim yapanlar için bu büyük avantaj. Magnezyum alaşım sayesinde darbelere karşı da oldukça dayanıklı. Nikon Z serisinde hareketli LCD ekran bulunuyor ancak bu ekran maalesef sadece dikey yönde hareket edebiliyor ve tam geriye dönmediği için vlog tarzı çekimler için kullanışlı değil. LCD ekran 2.1 milyon nokta çözünürlüğünde ve 3.2 inç boyuta sahip. Dokunmatik özelliği bulunan ekranın görüntü kalitesi oldukça iyi. Ekrana dokunarak anında netleme yapılabiliyor.
Nikon Z serisi gövdelerde dahili olarak Wi-Fi ve Bluetooth özelliği bulunuyor. Bu sayede hem görüntüleri anında paylaşmak, hem de kamerayı uzaktan kontrol etmek mümkün. Gövdelerin sol kısmında kulaklık girişi, mikrofon girişi, usb-c bağlantısı ve 4K çıkışa izin veren HDMI bağlantısı bulunuyor. Sol kısımda ise sadece bir adet XQD hafıza kartı girişi bulunuyor. Nikon gövdelerde alışık olduğumuz çift hafıza kartı girişinin aksine tek giriş olması açıkçası biraz şaşırttı ve bir eksiklik olarak hemen dikkat çekiyor.
Elektronik Vizör EVF
Nikon Z seri aynasız olduğu için artık optik bir vizör bulunmuyor. 3.686k nokta elektronik vizörün çözünürlüğü Sony aynasızlardan bile daha iyi olduğu için neredeyse optik vizör gibi bir görüntü sunacağını söylemek yalan olmaz. Tanıtım sırasında ürünleri deneyimleyen fotoğrafçılarda optik görüntüden bir farkın olmadığını belirtmişler zaten. Diğer taraftan istendiği zaman beyaz ayarı ve pozlama durumunu fotoğrafta olacağı şekilde çekim sırasında bu vizörden aynı ayarlarda görmek mümkün. Vizörden çektiğiniz fotoğrafı ve hatta videoyu da izlemek mümkün.
Vizör üzerinde görüntünün üzerine binecek şekilde hızlı ayarları eklemek mümkün. Bu sayede çekim sırasında çok hızlı bir biçimde ayarları görebiliyorsunuz. Vizör yaklaşık olarak görüntünün %100’ünü gösterebiliyor. Neredeyse hiç gecikme olmayan görüntü aktarımı sayesinde kompozisyonu her zaman görmek mümkün.
5 Eksenli Görüntü Sabitleme
Nikon bügüne kadar gövde içi titreşim önleme sistemlerini kullanmıyordu. Artık Z serisi ile gövde içerisinde sensörün hareket ettirilmesi yöntemi kullanılarak 5 yönlü görüntü sabitleme sistemi kullanıma sunuldu. Kamera içi VR adını verdiği bu sistem ile yanlara, yukarı ve aşağıya, ileri ve geriye hareketleri dengelemenin yanında yatay dengesizlikleri de tolere edebiliyor. Bu sayede özellikle elde video kaydı yapmak daha güvenli hale geliyor.
Gövde içi VR sayesinde artık eski VR olmayan Nikon lenslerde titreşim önleme sisteminden faydalanabiliyor. FTZ objektif yuvası adaptörü ile bu mümkün oluyor.
FTZ Adaptör
Nikon aynasız fotoğraf makinelerini çıkartırken yılların birikimini görmezden gelmemiş ve kullanıcı dostu bir ürün üretmiş. Aslında bunu yapmak zorundaydı da. Zira eskiden beri Nikon kullanan ve bir çok Nikkor objektifleri olan fotoğrafçıların yeni aynasız kameralar için eski objektiflerinden vazgeçmeleri beklenemezdi. İşte bu nedenle Nikon FTZ ismini verdiği adaptör ile eski F mount objektifleri Z serisi aynasız gövdelerde sorunsuz bir şekilde kullanıma imkan vermiş bulunuyor.
Adaptör içerisinde optik eleman olmadığı için hiç bir görüntü kaybı yaşanamıyor. Z mount daha geniş olduğu için ışık da sensöre kayıpsız olarak ulaşıyor. Böylece hiç yeni objektif almadan aynasız sisteme geçmek mümkün. Uyumlu objektiflerin listesine buradan ulaşabilirsiniz…
Görüntü Kalitesi ve AF
Nikon Z serisinin kalbinde 100 tam puan alan ilk sensör olan Nikon D850 den tanıdık ancak yeni geliştirilen arkadan aydınlatmalı Full Frame BSI CMOS sensör bulunuyor. Bu sensörlerden Z6 da bulunanı 24.5mp çözünürlük sunarken Z7 de olanı ise 45,7mp çözünürlük sunuyor. Doğal olarak Z6 daha hızlı fotoğraf çekmeye imkan sağlıyor. Z6 saniyede 12 kare fotoğraf çekebilirken Z7 saniyede 9 kare fotoğraf çekebiliyor. Bu hızlarda kameralar AF yapmaya devam ederken pozlamayı sabitliyorlar.
Nikon firması Z7 modelinin görüntü kalitesini D850 ile eş değer tutarken Z6’nın görüntü kalitesini ise D750 ile eşleştiriyor. Her iki DSLR gövde de kendilerini ispat etmiş çok iyi görüntü kalitesine ve dinamik aralığa sahip gövdeler. Bu durum göz önüne alındığında Z serinin üst sınıf bir görüntü kalitesine sahip olacağını söyleyebiliriz.
Nikon, Z serisinin yeni geliştirilen ve arkadan aydınlatmalı olduğu için nois oluşumunu azaltan sensörü sayesinde her zamankinden çok daha az kumlanma sağlayan fotoğraf sunacağını söylüyor. Sony sensörlere benzer bu yapının Nikon gövdelerde daha iyi iso başarıları yakladığı eskiden beri bilinen bir durum. Z7, 64-25.600 iso aralığını desteklerken Z6 ise 100-51.200 iso aralığını standart olarak destekliyor.
Her iki sensöründe üzerinde hibrit netleme noktaları bulunuyor. Bu noktaların sayısı Z7’de 493 adetken, Z6’da 273 adet. Ancak her iki sensörde de noktalar kadrajın yaklaşık olarak %90’ının kapsıyor. Bu sayede en kenarda kalan konuları dahi netlemek ve AF takibi yapmak mümkün. Yüz tanıma AF özelliği de unutulmamış. Ancak Nikon’un bence rakipsiz olduğu 3D AF özelliğinin Z serisinde olmaması bir kayıp. Ayrıca Sony gövdelerdeki gibi bir göz takip sisteminin de bulunmaması da diğer bir eksi.
Video
Nikon, Z serisi yeni aynasızları ile özellikle video konusunda önemli adımlar atmış. Sony’nin pazara hakim olmasındaki en büyük etken video başarısı idi. Bu durumu ve tüketicilerin isteklerini dikkate alan Nikon günümüz şartlarında beklenen neredeyse tüm video özelliklerini gövdelerine yerleştirmiş. Hatta bir iki özellik avantajı ile Sony’den bile daha fazla özellik.
Nikon Z serisi gövdeler 4K çözünürlükte 30p, 24p, ve 25p video kaydı yapabiliyorlar. Z6 bunu 6K çözünürlüğü kullanarak 4K videoya dönüştürürken, Z7 5K çözünürlük üzerinden bunu yapıyor. Daha keskin videolar için de DX modda tam olarak 4K çözünürlükte video kaydedilebiliyor. Ayrıca her iki gövde de Full HD çözünürlükte 120p, 100p, 60p gibi hızlarda ağır çekim videolar yapabiliyor.
Video sırasında başarılı AF sunduğunu söyleyen Nikon’un bu iddiasında ne kadar haklı olduğunu gerçek saha testleri ortaya koyacak. Ancak profesyonel video çekimlerinde aslında otomatik netleme kullanılmaz. Bu nedenle en çok focus peaking özelliği tercih edilir. Bu manuel modda size en keskin ve doğru odaklama yapmaya imkan sunar. Nikon benim de beklediğim bu özelliği her iki gövdeye de eklemiş bulunuyor. Harika bir haber.
Uzun zamandır aynasız kameralardan beklediğim diğer bir özellikle video kaydı sırasında kaydı kesmeden doğrudan fotoğraf çekebilmek idi. Artık Nikon Z serisi ile bu da mümkün. Hem 4K hem de 1080p de video çekerken aynı anda fotoğraf çekimi de yapabiliyorsunuz. Tabi ki sensörün tam çözünürlüğünü kullanamıyorsunuz. 4K video sırasında 8mp fotoğraf alınabiliyor. Bir çok durum için yeterli bir çözünürlük. Yeni modeller geldikçe tüm sensörden faydalanılabilir diye düşünüyorum.
Daha zengin detaylar ve renkler için Nikon beklenen bir başka özellik olan log video kaydını da eklemiş. N-log adını verdiği kendi kayıt formatı sayesinde Nikon Z serisi 12 stop,%1.300 dinamik aralık ve 1.07 milyar renk sunuyor. Bunu da 4:2:2 10-bit HDMI çıkışı ile gerçekleştiriyor. Doğrudan hafıza kartına N-log kayıt yapamaması üzücü olsa da en azında N-log un ve 4K HDMI çıkışın olması sevindirici. Hafıza kartına 8-bit kayıt yaparken HDMI ile harici bir kayıtçıya da aynı anda N-log kayıt yapmak mümkün. Ayrıca daha kolay dosya bulmak ve kuru yapmak için zaman kodu da kullanılabiliyor.
8K Time Lapse
Nikon yine eskiden beri sunduğu dahili time lapse çekim özelliğini Z serisinde de unutmamış. Hatta bir adım öteye taşıyarak 8K çözünürlükte time lapse çekim yapmak mümkün. Kamera içiresinde hiç bir işlem yapmadan doğrudan 4K time lapse çekim yapılabiliyor. Bu sayede 4K çözünürlükte hızlandırılmış videolar üretilebiliyor. Bu işlemi 8K çözünürlükte yapmak için harici bir yazılıma ihtiyaç var. Bu nedenle 8K çekilen fotoğraflar uygun bir yazılım vasıtasıyla time lapse videolara dönüştürülebiliyor. Ayrıca Full HD kayıt da kamera içerisinde yapılabiliyor.
Sonuç ve Değerlendirme
Yazının sonuda her ne kadar yeni çıkan ve henüz gerçek saha testleri yapılmamış bir ürünü değerlendiriyor olsam da, yine de bazı düşüncelerim netleşmiş bulunuyor. Bunları sizlerle paylaşmak isterim.
Öncelikle Full Frame aynasız fotoğraf makinesi pazarında Nikon bu çıkışı ile Sony’i yalnız bırakmamış oldu. Bu biz kullanıcılar için çok önemli. Pazarda tek olmak demek kullanıcıların beklentilerini ağırdan almak ve istenen özellikleri çok yavaş eklemek demek olabilir. Ancak rekabet olunca kullanıcılar daha çok dinlenir ve yeni özellikler daha hızlı ortaya çıkar. Yakında Canon’un da full frame aynasızlarını piyasaya sürmesi ile bu rekabet iyice kızışacaktır.
Nikon Z serisini tasarlarken bence Ar-Ge anlamında çok avantajlıydı. Sony’den çok şey gördükleri için bir çok basamağı hızlı geçtiler ve doğrudan Sony ile rekabet edecek ürünleri pazara sundular. Bu ilk seri olduğu için pazar payı kapmak anlamında hem eksiksiz ürün çıkardılar hem de bazı özellikleri yaşayacakları tecrübe doğrusunda eklemek için bilerek kıstılar. Örneğin çift hafıza kartının olmaması ve N-log kaydın doğrudan hafıza kartına yapılamaması gibi. Fujifilm X-T2 de ilk çıktığında F-log kaydı karta yapamıyordu ancak yazılım güncellemesi ile artık yapılıyor. Nikon da zamanla böyle bir yöntem belirleyip bir güncelleme ile N-log kaydını doğrudan hafıza kartına yapabilir.
Nikon video kamera üretmediği için özellikle video konsundaki yavaş davranışları çok tepki çekiyordu. Sony ve Canon’un video kamera bölümü olmasına rağmen fotoğraf makinelerinde daha doyurucu video özellikleri koyarken Nikon bu yavaşlığı nedeniyle epey bir pazar payı kaybetmişti. Hatta ABD de üçüncü sıraya gerilemiş ve Türkiye’de de oldukça kan kaybetmişti. Ancak benim gibi elinde Nikon objektifleri olan fotoğrafçılar sabırla ve birazda döviz kurları nedeniyle mecburen Nikon’dan güzel video özellikleri ile dolu bir aynasız bekliyordu. Bu anlamda yeni çıkan Z serisi oldukça tatmin edici özellikler sunuyor.
Nikon 1 serisini hala kullanan birisi olarak ben Z serisinin gayet iyi AF yapacağını ve video noktasında kullanıcılarını tatmin edeceğini düşünüyorum. Video kaydı sırasında fotoğraf çekebiliyor olmak da benim gibi bazen video mu? fotoğraf mı? çıkmazında kalanlar için harika bir seçenek.
Yeni Z Serisi Nikkor S Objektifler
Nikon yeni Z mount lensleri için çok övgü dolu sözler söylüyor. Bu konu için henüz bir şey söylemem mümkün değil. Ancak FTZ adaptörü üle diğer Nikkor objektifleri kullanabiliyor olmak harika. Özellikle yaban hayat fotoğrafçıları için yeni duyurulan 500mm f/5.6 lensi bir aynasız kamerada kullanmak kulağa harika geliyor.
S lens serisi olarak Nikon 3 adet lens duyurdu. Bunlar; Nikkor Z 24-70mm f / 4 S, 35mm f/1.8 S ve 50mm f/1.8 S modelleri. Yeni bir yapı için az ama öz. En dikkat çeken objektif ise 2019 yılında çıkacak olan 58mm f/0.95 Noct objektif. Bu kadar geniş diyafram açıklığı oldukça etkileyici. Aşağıdaki görsel diğer Z serisi objektifleri tarihi sürece göre gösteriyor.
Sony Bırakılıp Nikon Alınır mı?
Açıkçası şu an için böyle bir şey yapılmaz. Nikon Z serisinin gerçek dünyada kendisini ispat etmesini beklemek en doğrusu olur. Ancak benim gibi elinde Nikon sistemi ve objektifleri olanlar Z serisine geçiş yapabilirler diye düşünüyorum. Dahili 4K zaman atlamalı çekim, daha ergonomik ve sağlam gövde, geniş objektif yelpazesi, 10-bit video kaydı, video kaydı sırasında fotoğraf çekebilmesi ve tele objektiflerin sorunsuz kullanılabiliyor olması Nikon Z serisinin artıları.
Sony Alpha serisinde ise dahili S-log kayıt, yüksek çekim hızları, Sigma ve Canon gibi farklı marka objektifleri kullanabilmesi ve ülkemizde daha uygun fiyata satılabiliyor olması önemli artılar.
Özellikle fiyat konusu Sony’den yana çok avantajlı. Sony doğrudan ülkemizde ofis açtığı ve distribütör bulundurmadığı için vergileri yansıtmadan satış yapıyor. Bu sayede ülkemizde ABD ile aynı fiyata ürün almak mümkün oluyor. Ancak Nikon’da distribütör olduğundan, gümrük vergisi, KDV ve kar marjı eklenince fiyatlar Sony’ye göre çok daha yüksek oluyor. Nikon bunu çözebilirse satış noktasında da bir avantaj elde edecektir. Yoksa döviz bu haldeyken Nikon’un Sony karşısında fiyat anlamında rekabet etmesi Türkiye özelinde biraz zor.
Nikon Z6: 1.997$ — Sony A7 Mark 3: 1.998$
Nikon Z7: 3.397$ — Sony A7R Mark 3: 3.198$
Dolar bazında gövdelerin fiyatları çok yakın olsa da yukarıda anlattığım nedenlerle ülkemizdeki satış fiyatları muhtemelen çok farklı olacaktır.
Nikon’a yeni Z serisi ile başarılar dileyerek yazımı noktalamak istiyorum. Zaman geçtikçe ve ilk ürünler satışa çıkmaya başladıkça Z serisi hakkında daha fazla bilgiye sahip olacak ve olumlu-olumsuz pek çok durumu hep birlikte göreceğiz. Ben Nikon’un güzel bir iş çıkarttığını düşünüyorum ve Z serisi aynasızlarla tanışmayı sabırsızlıkla bekliyorum…
Comments