top of page

Canon EOS 77D İnceleme ve Gelecek İpuçları

Canon’un kısa bir süre önce duyurduğu EOS 77D modeli, getirdiği bazı yeni özellikler ve kullanıcı dostu detayları ile özellikle amatör fotoğrafçıların da artık ciddi işlerin altından kalkabilmesinin yolunu açtığını düşünüyorum. Bu nedenle yazının başlığını Canon EOS 77D İnceleme ve Gelecek İpuçları olarak belirledim. Yani bu gövde ile bazı kehanetlerde bulunmak mümkün 🙂

Canon giriş seviyesi gövdeleri ile daha ileri gövdeleri arasında hissedilir bir kalite farkı hep olmuştur. Bazı sonuçlara ulaşmak ve özellikle biraz ağır ve ciddi işlerin altından kalkmak alt modeller ile çok kolay olmayabilir. Ancak 77D de olan bazı özellikler işlerin daha kolaylaştığını gösteriyor. Tam olarak neyi kastettiğimi anlatmadan önce 77D modelini daha yakından tanıyalım.


Öncelikle şöyle genel olarak özelliklere bir bakmak gerekirse;

  1. 24,2 MP APS-C CMOS Sensör

  2. DIGIC 7 Görüntü İşlemci

  3. 3.0″ 1,04k Değişken Açılı Dokunmatik ekran

  4. Full HD 1080p Video 60 fps Kayıt

  5. Tamamı Çapraz tip 45 AF Noktası,

  6. Çift Piksel CMOS AF

  7. 100 – 25.600 iso (51.200 değerine arttırılabilir)

  8. 6 fps çekim hızı

  9. Dahili NFC, Wi-Fi ve Bluetooth

  10. Video sırasında 3x-10x dijital zoom

  11. 5 Yönlü titreşim önleme sistemi

Dünyanın En Hızlı AF yeteneği

Evet şu an için bu gövde en hızlı netleme özelliğine sahip. Yani 77D ile en hızlı sizsiniz. Netlemeyi tamamı çapraz tipte olan 45 adet netleme noktası ile yapıyor. Bu netleme noktalarından 27’si ise f/8 değerinde AF yapabiliyor.


Konu AF yeteneğine gelmişken Dual Piksel AF yeteneğinin daha da geliştirildiğini söylemeden geçmeyelim. Bu sayede hem fotoğraf hem de video çekerken hızlı ve doğru netleme yapmak mümkün.

Dual Piksel teknolojisi sayesinde yumuşak ama hızlı bir takip yapmak da mümkün. Bu da özellikle hareketli konuların çekimini yaparken işi daha da kolay bir hale getiriyor. Kısa film projeleri için güzel bir özellik.

24,2MP CMOS Sensör

Canon 77D de 80D de olan aynı sensör kullanılmış. Bu sayede benzer bir performansa sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ayrıca 14 bit RAW dosya üretebildiğini de söylemeden geçmeyeyim.

Dokunmatik LCD Ekran ve Yeni Arayüz

Dokunmatik ekranlar yeni değil ama kullanıcı dostu yeni arayüz oldukça güzel. Canon gövdelerin menüleri kimilerine kolay, kimilerine ise karışık gelse de bu yeni menü sistemi ve özel görsel efektler işi daha kolay ve keyifli hale getirmeyi başarıyor. Açıkçası amatör kullanıcılar bu yenilikler ile ayarları ve modları daha hızlı kavrayıp öğrenme imkanı elde edecekler.


Digic 7 İşlemci ve 6 fps Hız

Orta seviye bir gövde olmasına rağmen Canon 77D de en son işlemci olan Digic 7 bulunuyor. Bu işlemcinin hızı ve gücü sayesinde saniyede 6 kare hızda fotoğraf çekebilmek ve bu karelerin doğru üretilmesini sağlamak mümkün. Yine bu yeni işlemci ile 51.200 iso değerlerinde çekim yapmak mümkün.

Canon 77D de tek işlemci olduğu için bu işlemci aynı zamanda AF için de iş başında. Konu takibinde, hızlı veri aktarımı ve tepkisi ile daha doğru sonuçlara imza atıyor.


Video Çekimi

Canon 77D, 60p hızda Full HD video kaydı yapabiliyor. Video sırasında 3x den 10x e kadar dijital zoom yapılabiliyor. Ayrıca dual pixel özelliği çerçevesinde AF hızını belirleyebiliyorsunuz. Bu sayede daha yavaş veya daha hızlı AF yapmak mümkün oluyor.

Canon 77D ayrıca HDR video da çekebiliyor. Bunu yaparken 60p çekimin 30 karesini fazla 30 karesini normal pozlama yaparak birleştiriyor ve bizlere 30p hızda sunuyor.

Canon 77D ile ilk kez Canon gövdelerde gördüğümüz bir yeni özellikte video kaydı sırasında 5 yönlü titreşim önleme sisteminin olması. Bu sayede elde çekimlerde çok daha stabil ve normal akan videolar elde etmek mümkün olabiliyor.


Sonuç

Biraz detay vermeye çalıştığım yeni 77D modeli özellikle amatör kullanıcılara önemli kolaylıklar getiriyor. Bu sayede fotoğraf ve özellikle video işlerinde birçok yardımcı araç gereç olmadan da başarılı ve profesyonel görünen sonuçlar elde etmek mümkün.

Video çekimi söz konusu olduğunda kameranın titremesini önlemek, doğru ve uygun hızda netleme yapmak ve doğru pozlamayı sağlamak hiçte kolay olmaz. Bunları yapabilmek adına özel tripodlar ve kafalar, follow focus gibi netleme yardımcıları, harici LCD ekranlar ve kayıt cihazları kullanmak gerekir.

Şimdi 77D ile 60p hızda 5 eksenli titreşim önleme sistemi ile daha stabil, ayarlanabilen AF hızları ile Dual Pixel teknolojisi sayesinde daha hızlı ve doğru netleme yapılmış videolar elde etmek mümkün. Özel olarak HDR video çekimi de mümkün. Ayrıca kumandaya ihtiyaç duymadan Time Lapse çekimler de yapmak mümkün.

Tüm bunları düşündüğümüz zaman amatör bir kullanıcı için işler artık çok daha kolay ve eğlenceli. Bir eser ortaya çıkarmak isteyenler için mazeret yok. Doğru ekipmanı almak ve çekim yapmaya hemen başlamak yeterli… Bu arada küçük farklarla 800D ile de bu işlerin altından kalkmak mümkün…

Bunları ön görmek kehanet olmasa gerek… Hele kısa bir süre sonra bu teknolojilerin daha da oturacağını ve çok daha iyi gövdeleri görebileceğimizi söylemek…

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page