Fotoğraf, neredeyse hepimizin hayatının bir parçası. Fotoğrafçılığı daha ileri seviyeye taşımak isteyenler ise artık bir fotoğraf makinesi almak istiyorlar. İşte tam da bu noktada işler karışıyor. Bu karışıklığı gidermek için yeni başlayanlara fotoğraf makinesi tavsiyeleri yazım ile sizlerleyim.
Pek çok markanın yüzlerce modeli ile kararsızlık dönemine girmiş ve günlerdir internetin başında modellerin özellikleri, çekilmiş fotoğraf örnekleri, blog sayfaları, incelemler vs. derken neredeyse çıldırma noktasına gelmiş fotoğraf dostları… Sakin olun ve arkanıza yaslanarak bu yazıyı ve devamında Youtube kanalımda paylaştığım videoyu izleyerek hızlıca bir karara varabilirsiniz.
Hangi Fotoğraf Makinesi
Fotoğraf makinesine karar verirken özellikle bütçe önemlidir. Ancak bütçe müsait olsa bile yeni başlayan birisinin çok üst sınıf bir gövde almasını tavsiye etmiyorum. Genel olarak yeni başlayanların giriş seviyesinde bir gövde almaları doğru olacaktır. Bu sayede az bir bütçe ile fotoğrafçılığa başlamış olursunuz. Eğer devam etmezseniz zararınız az olacaktır.
Peki ben bırakmam, çok seviyorum diyenler ne yapmalı? Onlarda giriş seviyesi ile başlamalı. Neden mi? Çünkü fotoğrafçılığınız ilerledikçe eninde sonunda mutlaka fotoğraf makinesi değiştireceksiniz. Bu kaçınılmaz bir gerçek.
Giriş seviyesi gövdelerden kastım nedir? Genel anlamda sevdiğiniz markanın en uygun fiyatlı DSLR veya Aynasız gövdeleridir. Video da modellere ayrıntılı bir şekilde değiniyorum. O nedenle o kısmı videoya bırakıp yazımıza devam edelim.
Kompakt modelleri ben fotoğrafçılığa yeni başlayanlara tavsiye etmiyorum. Sebebi ise hem fotoğraf kalitesi anlamında hem de fotoğrafçılığı öğrenme anlamında yetersiz gelecekleri için. Pek çok şeyi manuel yapabileceğiniz fotoğraf makineleri kendinizi geliştirmeniz için daha avantajlı.
Hangi Objektif
Fotoğraf makinesini alırken giriş seviyesi gövdeler genel olarak kit lensler ile satılır. Yeni başlayanlara tavsiyem kit lensler ile olanları almaları veya 18-105mm, 18-135mm, 18-140mm gibi lensler almalarıdır. Kit olarak 18-55mm alanlar 55-200mm veya 70-300mm alabilirler. Bu sayede hem daha uzak konuları fotoğraflama imkanı elde edersiniz hem de objektif değiştirerek kullanmanın keyfini yaşarsınız…
Burada uygun fiyatlı Tamron 17-50mm f/2.8, Sigma 17-70mm f/2.8 gibi iyi objektifler ile de başlanabileceğini belirtmem lazım. Harici olarak böyle bir lens almaya bütçeniz müsait ise bu objektifler sayesinde fotoğraf kalitenizi kısa sürede arttırmanız mümkün olacaktır.
Fotoğraf Çekmek
Fotoğraf makinesini ve objektifi aldığımıza göre artık fotoğraf çekmeye başlayabiliriz. Fotoğrafçılığı öğrenmek için yapılması gereken bol bol fotoğraf çekmektir. Tüm konularda fotoğraf çekip kendinizi bulmanız gerekir. Hangi fotoğraf türünü sevdiğinizi keşfetmelisiniz. Portre mi? makro mu? manzara mı? yoksa yaban hayat mı? Fotoğraf çektikçe bunu daha iyi anlayacak ve farkında bile olmadan o noktaya doğru ilerleyeceksiniz…
Dikkat edilecek diğer detayları videoya bırakıyor ve asıl önemli olanın başlamak ve sokağa çıkıp fotoğraf çekmek olduğunuz söyleyerek noktalamak istiyorum.
Youtube kanalımda her hafta yeni bir konuyu işliyor ve birikimlerimi sizlere aktarıyorum. Kanalıma abone olarak fotoğrafçılığı, teknolojik gelişmeleri ve doğaya ait pek çok farklı konuyu takip edebilirsiniz…
Fotoğraf Makinesi Tavsiyeleri. Hangi Kamera ve Lens? Neden?
Comments