Epeydir saha notları ve çekim hikayesi paylaşmadığımı fark ettim. Bu nedenle sürekli çekim yaptığım bir köyden bahsetmek istiyorum sizlere. Pelikan dostu Bereketli Köyü bu yazının kahramanı. Aslında köydeki dost canlısı ve hayvan sever köylüler asıl kahramanlar…
Köydeki misafirperver balıkçıları anlatırken kuşlar içerisinde en büyüklerden olan pelikanlardan da bahsedeceğim sizlere. Onlara dokunacak kadar yaklaşmanın nasıl bir duygu olduğundan. Onları beslemenin ne denli keyifli olduğundan. Ve hatta onlardan bir kaç tokat yemenin de ne kadar güzel olduğundan… 🙂
Bereketli Köyü
Kuş fotoğrafı çekmek için genellikle tele objektifler kullanılır. Kuşlara yaklaşmak mümkün olmadığı için bu neredeyse bir mecburiyet gibidir. Dolayısıyla da geniş açı ile kuş fotoğrafı çekmenin çok nadir yaşanan bir olay olduğunu fotoğraf ile uğraşan herkes bilir. Ancak Bereketli Köyüne geniş açınız olmadan gelirseniz çok üzülürsünüz… Objektifimi kaç defa gagaları ile ısırdıklarını hatırlamıyorum 🙂 O halde Pelikan Dostu Bereketli Köyü yazımla baş başa bırakıyorum sizleri…
Bereketli Köyü
Bandırma ilçesine bağlı Bereketli Köyü, Manyas Gölünün Kuzeybatı kıyısında bulunan küçük ve sevimli bir köy. Köyde tarım ve hayvancılığın yanı sıra balıkçılık da yapılıyor. Ve bizi asıl ilgilendiren pelikan dostu köylüler de bu balıkçılar. Kış aylarında balıkçılar Manyas Gölünde ağları ile sazan avlıyorlar. Çoğunlukla ağlara İsrail Sazanı takılıyor. Yerli sazan veya aynalı sazan çok az yakalanabiliyor. Tek tük Turna balığı da yakaladıkları oluyor. İsrail sazanı çok para kazandırmasa da her balıkçı teknesi ortalama 3-5 kasa balık yakalayabildiği için günlük yevmiyelerini çıkartmış oluyorlar.
Ağ ile balık avlama olayı her gün oluyor ve yevmiyelerini çıkarmak isteyenler sadece balıkçılar değil. Pelikanlar da göle geri atılan veya kayıklardan düşen balıkların peşindeler. Balıkçılar ağları temizlerken küçük olan balıkları tekrar göle atıyorlar. Ancak balıklar göle dahi düşmeden pelikanlar onları havada yakalıyorlar. İşin başını Tepeli Pelikanlar çekse de aralarına karışan Ak Pelikanlar da bu ziyafetten nasiplerini alıyorlar.
Pelikanlar
Pelikanlar normalde oldukça mesafeli kuşlardır. Ağır ve büyük gövdeleri nedeniyle uçabilmeleri için bir süre koşmaları gerektiğinden insanları kendilerine çok yaklaştırmazlar. Kaçmak için yeterli zamanları olması adına daha siz uzaktayken suya girerler veya uçmak için koşmaya başlarlar. Ancak kış aylarında Bereketli köyünde işler değişiyor. Dokunabileceğiniz kadar yakınınıza geliyorlar. Bedava balık onların risk almalarına neden oluyor. Bereketli Köyü sakinleri de onlara hiç zarar vermedikleri ve hatta onlara balık ikram ettikleri için de korkmadan iskelenin her tarafında dolaşıyorlar.
Pelikanlar sistemi de çözmüş durumdalar. İskeleye yeni yanaşan bir kayığın etrafına hemen toplanmaya başlıyorlar ve geri atılacak olan balıkları büyük bir sabırla bekliyorlar. Burada konsantrasyon ve hız çok önemli. Balık havada yakalanmalı. Kanatlar yarı açık bir pozisyonda ve kaslar gergin. Balık fırlatılınca ani bir kanat hareketi ile ileri atılıp gaga olabildiğince açılıyor ve her şey doğru yapılmışsa balık mideye indiriliyor.
Balığın yakalama anında tam bir kaos yaşanıyor. Gagalar ve kanatlar bir birine karışıyor. Hatta balığı yakalayan kuşun boğazını sıkanlar bile oluyor. Ancak yaklayan bir daha asla bırakmıyor. Kin tutma veya kavgayı uzatmak asla yok. Medenice yeni gelecek balık beklenmeye başlanıyor…
Hafta sonlarında iskelede bazen balıkçıdan çok fotoğrafçı oluyor. Fotoğraf, gezi ve eğitim grupları Bereketli Köyüne balıkçıları ve pelikanları çekmeye geliyorlar. Bazen bir kaç otobüs birden geliyor ve pelikanların balık yakalama anını çekebilmek için fotoğrafçılar da pelikanlara balık atıyorlar. Yakalanan balıklardan bir kaç kilo alıp pelikanlara atarak istedikleri anı fotoğraflamaya çalışıyorlar. Bu da pelikanlar için fazladan bedava balık demek 🙂
Hafta içi sakin günlerde ise yeterince balık yiyemeyen pelikanlar bazen kuralları çiğneyebiliyorlar. Balıkçıların dikkatlerinin dağıldığı bazı anlarda kasalardan balık aşırdıkları da oluyor. İşte o zaman köylü balıkçılar biraz kızsa da tepkileri sadece onları kovalamaktan ibaret kalıyor. Kesinlikle zarar vermeleri söz konusu değil. Hatta pelikanlar bir çok defa balık ağlarına takılan balıkları yemek isterken ağları parçalıyor olsalarda köylüler pelikanları seviyorlar. Bu göl hem onların hem de bizim diyorlar…
Ben de kış aylarında fırsat buldukça Pelikan Dostu Bereketli Köyüne mutlaka gidiyor ve bu dostluğu fotoğraflıyorum. Ayrıca hem biraz pelikan besliyor hem de onların aksiyon dolu anlarını kaydetmeye çalışıyorum. Önümüzdeki kış için balıkçıların davetine icabet edip bizzat onlarla beraber göle ağ atıp, toplamayı ve tüm bu faaliyetleri de fotoğraflamayı planlıyorum.
Kamera Arkası
Fotoğrafçı dostlarım İdris Ölmez ve Alper Tüydeş misafirim olarak geldiklerinde onlara güzel kareler alabilmeleri için destek olmak adına pelikanlara bol bol balık atmıştım. Sağolsun İdris kardeşim bu anları fotoğraflayarak bu hikayeye katkıda bulundu. Yazının sonunda sizleri benim içinde bulunduğum kamera arkası görüntüler ile baş başa bırakıyorum…
Comentários