Nikon D810 modeli Nikon D800E modelinin gelişmiş bir hali gibi görünse de aslında içerisinde barındırdığı yeni teknolojilerle aynı MP ve benzer tasarımda olmanın dışında daha farklı bir gövde gibi. Bu farkların dikkat çeken başlıca özelliklerine bir önceki duyuru yazımda değinmiştim. Bu defa daha kapsamlı olan bu bir inceleme yazısı ile; D810 almaya değer mi?, ne tür avantajları var? bana ne kazandırır?, spor, yaban hayatı ve kuş fotoğrafçılığında kullanılabilir mi? gibi sorulara cevap bulabileceksiniz.
Öncelikle firmanın kendisinin bu modeli nasıl tanımladığına bakmak lazım. Firma bu konuda iki noktaya odaklanmış görünüyor. İlk olarak çok farklı alanlarda çalışan fotoğrafçıların hepsine birden hitap etmeye çalışmışlar. Zira Nikon Avrupa’nın Profesyonel Ürünler Müdürü Dirk Jasper’in söyledikleri bunu destekliyor. “Nikon, profesyonellerden gelen istekleri göz önünde bulundurarak D810’u birçok farklı fotoğrafçılık alanında çalışan ufku geniş fotoğrafçılar için en ileri düzey araç haline getirdi. Hız ve ISO çok yönlülüğündeki gözle görülür artış sayesinde yüksek çözünürlüklü fotoğraf konusunda çıtayı yükselten bu fotoğraf makinesi, çekim sırasında makinenin iç titreşimlerini azaltarak olağanüstü sabitlik sunan yeni özelliklere sahip. Her koşulda iyi çekim yapma özgürlüğüne sahip olmak istiyorsanız D810 beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacak.”
İkinci olarak firma video konusuna epey eğilmiş. D800E modeli sinematik video kaydı noktasında çok beğenilmiş ve özellikle dinamik aralığının geniş olması ile kliplerde ve bazı dizilerde de kullanılmıştı. D810 bu mirası daha da ileri noktalara götürmeye niyetli gibi görünüyor. Nikon bu konuda şunları söylüyor; “Nikon D810 kadar güçlü bir fotoğraf makinesinde film kaydı yapmak, size çok şey katan ve sizi özgür kılan bir deneyimdir. En zor beğenen görüntü yönetmenlerini bile tatmin edecek güçlü ve esnek bir cihaz olan D810, 50p/60p kare hızlarında kumlanma, hare ve yanlış rengi olabildiğince azaltarak Full HD (1080p) filmler kaydeder. Fotoğraf makinesi, FX ve DX sensör kırpma biçimlerinin yanı sıra temiz bir HDMI çıkışına sahiptir. Ayrıca tam çözünürlükte video görüntülerini aynı anda hem fotoğraf makinesine hem de harici kayıt cihazına kaydedebilirsiniz. M modunda ISO duyarlılığını ISO 64’ten ISO 51200’e eşdeğer bir düzeye çıkarabilirsiniz ve otomatik ISO işlevi, kullanmak istediğiniz maksimum ISO ayarlarını yapılandırmanıza olanak tanır. Nikon’un 3B kumlanma azaltma özelliği, yüksek duyarlılık düzeyinde çekim yapılırken rastgele kumlanmayı, dağılmayı ve ışık titremesini azaltır. Zebra modu, fotoğraf makinesinin ekranında tam olarak nerelerde parlak noktaların oluştuğunu gösterir. Üstün ses kontrolü ses kaydını geliştirirken genel olarak daha fazla esneklik sunar: Bir stereo mikrofon girişi ve ses çıkışı, hem çekimden önce hem de çekim sırasında ses düzeylerinde ayrı ayrı ince ayar yapmanıza olanak tanır. Dahili mikrofonla kayıt yaparken ses aralığını (geniş/ses) seçebilir ve rüzgar sesini azaltabilirsiniz.
Yukarıda yazılanlar çerçevesinde D810 film ve belgesel yapımcıları için güzel bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Ses denetim yetenekleri de geliştirilen D810 da video kaydı sırasında ses kontrolleri yapmak mümkün. Harici mikrofon kullanımında ses yüksekliğinin ayarlanmasının yanında rüzgar sesini azaltmakta mümkün. Ayrıca video kaydı sırasında daha büyük bir ekrandan görüntüyü izleme imkanı da bulunuyor.
Bunun yanında Nikon kameralarda ilk defa karşılaştığımız yeni bir gelişme dikkat çekiyor. İso değerleri genelde 200 den başlarken bu defa D810 da 64 iso dan başlayarak 12.800 iso değerine kadar standart olarak sunulmuş. Bununla da kalmayarak iso değerleri biraz zorlama ile 32 den 51.200 değerlerine kadar çıkabiliyor. Bu çok daha keskin ve detaylı fotoğraf elde etme imkanı demek.
Yeni geliştirilen Picture Control System sayesinde renk, kontrast, keskinlik gibi bir çok denetimi kontrol etmek çok daha kolay ve etkili. Hem çekim aşamasında hem de çekimden sonra rötuş yaparken Nikon Picture Control System 2.0 yazılımı ile bir çok işlevi sahada gerçekleştirmek mümkün görünüyor.
Diğer dikkat çeken bir özellikte keskinliği arttırmak için yeni geliştirilen deklanşör ve ayna mekanizması. Titreşimi en aza indirmek için ayna mekanizmasına eklenen aynanın kapanması sırasındaki darbeyi yumuşatan özelliğin yanında elektronik ön perde deklanşörü ile pozlama sırasındaki titreşimleri minimuma indirerek daha keskin fotoğraflar elde edilmesini sağlıyor. Özellikle detay ve keskinlik istenildiği durumlarda bu elektronik ön perde deklanşör özelliği aktif edilmeli.
Geliştirilmiş Multi-CAM 3500FX 51 noktalı AF sistemi sayesinde çok yüksek hızda netleme yapılabilirken hareketli konuları takip etmek daha kolay. Zira D4s ile geliştirilen 5 nokta grup AF sistemi D810 da aynen kullanılmış. Bu sayede bu 5 nokta AF 51 nokta boyunca hareket edip konuyu takip etmeyi kolay hale getiriyor ve konuyu arka plandan daha başarılı bir biçimde ayırmayı sağlıyor. Multi-CAM 3500FX 51 noktalı AF sisteminde daha hasas olan 15 çapraz tip sensör f/5.6 da netleme yapabilirken 11 merkezi netleme noktası sayesinde f/8’de de etkin AF yapabiliyor.
Nikon, D810 modelinde LCD ekranda da bir takım yenilikler getirmiş. LCD ekranın ışık ve renk ayarları kullanıcı isteklerine göre değiştirilebiliyor. Ayrıca canlı izleme modunda görüntü LCD ekrandan izlenirken ekran iki ayrı parçaya bölünebiliyor. Bu sayede aynı anda iki farklı noktayı hem normal hem de yakınlaştırarak netlik kontrol edebiliyor. Bu yeni özellikle daha doğru sonuçlara ulaşmak mümkün görünüyor.
İlk defa D4s de kullanılan başka bir özellikte sRAW dosya kayıt özelliği idi. Bu özellik D810’da da kendine yer bulmuş. Bu sayede özellikle hızlı dosya transferi gereken ama görüntü kalitesinden fedakarlık yapmak istemeyen fotoğrafçılar için güzel bir imkan elde edilmiş oluyor. sRAW ile 3680 x 2456 piksel çözünürlükte sıkıştırılmamış görüntüler elde etmek mümkün.
Gelelim D810 ile beraber gelen bu yeni özellikler ve tamamen yeni geliştirilmiş 36.3 MP’lik full frame sensör ile neler yapılabileceğine… Yüksel mega piksel isteyenler için zaten D810 biçilmiş kaftan. Bunun yanında moda, tanıtım, düğün, portre, animasyon ve manzara fotoğrafçıları için de D810 sadece yüksek çözünürlükle kalmayıp, geniş dinamik aralığı, keskin ve detaylı görseller üretebilmesi, 64 iso gibi özel bir iso değerini desteklemesi, Nikon Creative Lighting System özelliği ile esnek flaşlı çekimler yapabilme gibi bir çok avantajı sayesinde tercih sebebi olabilir.
Spor, basın ve yaban hayat fotoğrafçıları için ise 5fps ile yavaş kalan seri çekim hızı nedeniyle soru işaretine neden oluyor. Bu alanda çalışan profesyoneller için D810 tek gövde olma başarısı elde edemese de D4, D4s gibi pro gövdlerin yanında ikinci ve güçlü bir gövde olmayı başarıyor. Ancak hevesli amatörler ve fotoğraf tutkunları için yakın mesafelerde yüksek mega piksel ile detay yakalama avantajı, DX modda 15.3 MP de 7fps ye çıkan çekim hızı ve etkili video kaydı ile çok iyi bir alternatif. Özellikle 500 / 600mm tele lensler ve 80-400mm / 200-400mm gibi zoom lensler ile çok iyi iş çıkartabilir.
Şu an için D810 satışa sunulmadığından gerçek sonuçları görmek mümkün olmasa da D800 ün başarısı düşünülünce kağıt üzerinde yazılanları karşılanacağına kesin gözüyle bakılabilir.
D800/D800E ve D810 teknik özellikler kıyaslamasına şöyle bir göz atarsak yeni özellikler daha net görülebilir. Kıyaslama Tablosu için tıklayınız…
Örnek fotoğraflar ve videoları aşağıda bulabilirsiniz.
Comments