top of page

Fotoğraf Makinesi Rehberi

Fotoğraf çekmeyi ve çektirmeyi çok seviyoruz. Sosyal medyanın da etkisiyle artık paylaşmayı da çok seviyoruz. Günümüzde her dakikada milyonlarca fotoğraf paylaşılıyor. Bu kadar çok görselin arasından elbetteki iyi olanlar daha çok dikkat çekiyor. Bu da dikkat çekmek için daha iyi makine kullanmak gerektiği gibi yanlış bir algıyı ortaya çıkarmış durumda. Fotoğraf çekmek isteyen bir çok kişi iyi ekipmanla iyi fotoğrafın doğru orantılı olduğunu düşünüyor. Bu aslında kısmen doğru bir düşünce olsa da temelde yanlış. Doğru olan ihtiyaçlarımıza uygun ekipmanı kullanmak. Doğru sorularla ihtiyaç ve beklentilerimizi isabetli bir şeklide belirleyerek doğru ekipmana ulaşmak. İşte bu yazının amacı da tam olarak bu. Yani aslında neye ihtiyacınızın olduğunu belirlemenize yardımcı olarak doğru ekipmanı almanız noktasında sizlere bir rehber sunmak.


Canon-EOS-5Ds-Front-with-24-70mm-Lens

Ekipman konusu çok uzun ve detaylı bir konu olduğu için işin içerisinden çıkmak biraz zor olacak ama yazı dizisinin ilk bölümünde hangi kategorideki fotoğraf makinesine ihtiyaç duyduğumuzu belirlemeye çalışacağız. İlerleyen yazılarda ise detaylara inmeye çalışacağım.

O halde işe doğru soruları sorarak başlayalım…

Soru 1 : Bir fotoğraf makinesini ne için istiyorum ?

Bu soruya cevabınız eğer günlük hayatı fotoğraflamak, gezip dolaştığınız yerleri belgelemek, aile bireylerinin yaşamını ölümsüzleştirmek ve anılarınızı saklamak ise o zaman size cep telefonu seviyesinde bir fotoğraf makinesi yeterli olacaktır. Cep telefonlarının sensörleri çok küçük olduğu için eğer baskı alıp bir albüm oluşturmak isterseniz sonuçlar sizi biraz üzebilir. O nedenle çıktı almayacaksanız iyi bir telefon inanın yeterli olacaktır. Ama çıktı alınacaksa hızlı kayıt yapan ve fotoğrafı işleme hızı iyi olan kompak bir fotoğraf makinesi almak gayet yeterlidir. Bu hızlardan kastım kompak makinelerde genel bir sorun olan açılma süresi ve yeni fotoğrafa hazır olma süreleridir. Kompak makine alırken özellikle bu konuya dikkat edin. Çok uzak konularla işiniz olmayacağı için çok yüksek zumlu gövdelerden uzak durun. Bunları hem taşımak zordur hem de uzak mesafeleri çok az kullanacaksınız.

Eğer anıları saklamanın yanında detaylı ve güzel fotoğraflar da çekerek hafif hafif fotoğrafçılık potansiyelinizi görmek istiyorsanız ve bu güzel fotoğrafları da fotoğrafçılık anlamında sosyal medyada paylaşmak niyetiniz varsa o zaman sizin almanız gereken gövdeler aynasız fotoğraf makineleridir. Aynasız kameralar hızlı netleme sistemleri , değiştirilebilen objektifleri ve nispeten uygun fiyatları ile günümüzde çok popülerler. Küçük boyutlu ancak hem görsel kalite hem de hız bağlamında güçlü bir gövde bir çok fotoğrafçılık ihtiyacınızı ziyadesiyle karşılayacaktır. Hatta son dönemde Full Frame aynasız kameralar ile artık profesyonel işler yapmak dahi mümkün ve hali hazırda bu profesyonellerin sayısı da hiç az değil. Aynasız kamera seçimi konusunda daha önce yazdığım AYNASIZ FOTOĞRAF MAKİNELERİ,  DİJİTAL SLR & AYNASIZ ve 2014’ün En İyi Fotoğraf Makineleri – 2 yazılarıma bakabilirsiniz. Kendinize en uygun gövdeyi bulabileceğinizden emimin 🙂

Eğer ben fotoğrafa ilgi duyuyorum ve hobi olarak yapmak istiyorum diyorsanız o zaman almanız gereken model aynasız veya DSLR. Bu ikisi arasında karar verebilmek için ne tür konulara merak duyduğunuzu ve beklentilerinizi belirlemeniz gerekir. O zaman şimdi sizler için ikinci soruya geçiyoruz.


x100t

Soru 2 : Ne tür konuları fotoğraflayacağım ?

Porte, düğün, manzara, ürün çekimi, kıyafet, moda, mücevher, yemek vs. gibi detay isteyen ve özel ışıklandırmaya ihtiyaç duyan konuları fotoğraflayacaksanız tercihen ilk olarak tam kare (Full Frame) bir DSLR gövde almanız en doğru karar olacaktır. Zira bu tür çekimlerde detay, arka plan bulanıklığı, doğru renkler ve dinamik alan tabir edilen siyahtan beyaza detay kalitesi çok önemlidir. Tüm bunları da en iyi şekilde Full Frame sensörler verebilir. Bütçe nedeniyle Full Frame bir gövde alma imkanı olmayanlar kroplu yani APSC sensörlü modelleri tercih edebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken çok giriş seviyesi modellere yönelmemek. Bu modeller istenen başarıyı veremeyebilirler. Bu çekimler için flaş ve keskin lenslere de ihtiyacınız olacaktır.


f275c5128767409f838238381456417c

Konu tercihiniz makro, yaban hayatı, haber, spor ve aksiyon içerikli ise o zaman almanız gereken gövde yine DSLR bir fotoğraf makinesi. Ancak burada ilk tercih, işimiz hobi olduğu için kroplu bir gövde olabilir. Full Frame gövdelerin çok daha iyi fotoğraflar ürettikleri doğru olmakla beraber kroplu gövdeler de son dönemlerde oldukça başarılı çıktı veriyorlar ve özellikle makro, yaban hayatı gibi konularda tele avantajı sağladıkları için çok daha efektif kullanılabiliyorlar. Tele avantajı nedir diye soracak olursanız kısaca şöyle anlatayım; Full frame gövdelerde 400mm bir lens 400mm olarak kullanılır. Ancak kroplu gövdelerde (Nikon’da 1.5x, Canon’da 1.6x krop vardır) 400mm lens 400 x 1.5 =600mm gibi kullanılır. Bu da uzakta kalan yabani hayvanları fotoğraflamakta bizlere avantaj sağlar.


30a96b84e1cc4136937f3fed07e1330d

Ancak eğer bütçe sorunu çok yok ise ve yaklaşık 8-10 bin dolar seviyelerindeki 500mm f/4  – 600mm f/4 gibi lensleri alma imkanınız var ise o zaman kroplu gövde ile uğraşmaya gerek yok. Doğrudan başarılı bir full frame gövde almak en doğrusu olacaktır. Sigma ve Tamron markalarının 150-600mm veya 50-500mm gibi çok keskin olmayan ama bir çok durum için iş görecek lenslerini kullanacak olanlar da full frame gövde alabilirler. Zira bu lensler çok ışık istedikleri için özellikle bir çok durumda fotoğraf makinesinin iso değerlerini arttırmak gerektiğinden full frame gövdeler iso başarımında da bir avantaj. Bu lensler için Sigma 150-600mm ve Tamron 150-600mm test yazılarıma bakabilirsiniz.


e4254dc9a40f4a0f83e53e36c0e2eba5

Eğer sokak fotoğrafçılığı ve belgesel fotoğrafçılık yapacaksanız bu durumda DSLR bir model tercih etmekle birlikte en kullanışlı olacak olan model aynasız modeller olacaktır. Bu tarz konuların fotoğraflanmasında genelde konuya yakın olunur ve çoğu durumda insanları tedirgin etmeyen, çok dikkat çekmeyen makineler tercih edilir. Bu iş için de en iyisi günümüzde aynasız modellerdir. Bir gazete ve dergi için çalışmıyorsanız size aynasız bir model ziyadesiyle yetecektir.

Gördüğünüz gibi daha iki soru sorduk ve neredeyse konu kafamızda netleşti gibi. Ama konunun daha da netleşmesi için bir soruya daha ihtiyaç var.


ALI_3627

Soru 3 : Fotoğraflarımı ne yapacağım ?

Fotoğraf hobisi doğal olarak çekilen görüntülerin paylaşılmasını gerektirir. Bilgisayarlarımızın hard disklerinde tozlanmaya! terk edilen fotoğrafların hiç bir anlamı yoktur. Bu bir görsel sanattır ve gösterilmelidir. O zaman nerede gösterilecek ? İşte bu soru bize ekipman konusundaki son noktayı koymamızı sağlayacak soru.

Cevabınız sosyal ağlarda veya fotoğraf paylaşım sitelerinde paylaşmak ise çok yüksek çözünürlüklü ve çok çok üst düzey gövdelere ihtiyacınız yok demektir. Yani hobi olarak yapılan bu iş için baskı yapma durumu söz konusu değilse Nikon D810 gibi 36mp veya Canon 5Ds gibi 50mp çözünürlüğü sahip gövdelere ihtiyacınız yok demektir. 12-24mp civarında bir çözünürlük yeterli olacaktır.

Ancak hedefinizde kitap, albüm, büyük baskılı sergiler gibi baskı ihtiyacı olacak planlar varsa o zaman en azından 16-18mp çözünürlüğün altına düşmemekte fayda var. Hele ürün, tanıtım, düğün ve moda gibi sonunda mutlak surette çıktı ihtiyacı olan bir alanda çalışıyor veya ilerde çalışmayı planlıyorsanız alacağınızı gövdenin yukarıda adı geçen yüksek çözünürlüklü modellere kadar yolu var.

Evet bu üç soruya vereceğiniz cevap size doğru kategorideki fotoğraf makinesini bulmanızı sağlayacak. Sorulara samimi ve gerçekçi cevaplar vermeye çalışın ve içinizdeki en iyisine sahip olma duygusunu da dengelemeye gayret edin 🙂 Kategori  belli olduğuna göre hangi modeli almak lazım diye sorduğunuz duyar gibiyim…

Kompak ve aynasız fotoğraf makineleri için cevap verdiğimi düşünüyorum.  Yukarıda verdiğim linkler-deki yazıları okuyarak bir sonuca varabilirsiniz. Ancak DSLR konusu biraz daha üzerinde durulması gereken bir konu. O nedenle bu yazının devamı olan iki yazıda Canon ve Nikon markaları için hangi modelin hangi konuların fotoğraflanmasında kullanılacağını, artıları ve eksilerini anlatacağım. Takipte kalın…

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page