Uzun süredir aklımda olan bir konuydu fotoğraf kitapları. Çünkü genelde fotoğraf çekemediğim zamanlar bol bol kitaplarla vakit geçiriyorum. Sürekli yeni çıkan kitapları takip ediyorum ve kendimce kayda değer gördüklerimi hemen alıyorum. Kütüphanemde epey kitap birikmiş. Bu sayede fotoğraf çekemediğimde pek sıkıldığımı söyleyemem. Okumak, öğrenmek ve daha önce farketmediğim detayları yakalamak yada unuttuğum bazı şeyleri hatırlamak çok iyi oluyor.
Yine bu günlerde havalar her ne kadar iyi olsada fotoğraf çekmeye imkan bulamadığım için kitaplarımla haşır neşir oluyorum. Bunu fırsat bilerek kütüphanemdeki fotoğraf kitaplarını blog sayfamda sizlerle paylaşmak istedim 🙂 Piyasada fotoğraf üzerine yazılmış (her ne kadar çok eksik olsada) epey kitap var ve özellikle bir çoğu sanki bir birinin taklidi gibi. Bu nedenle uzun sürede oluşturduğum kütüphanemden bir öz sunmak, acaba hangi kitabı alsam diye düşünen fotoğrafçılar için bir rehber olur diye düşünüyorum. Bu sayfalarda ve çevremde kitapla fotoğraf öğrenilir mi? Hangi kitabı tavsiye edersin? gibi bir çok soru geliyor. Genelde soruyu soranın fotoğrafçılık bilgi seviyesine göre elimden geldiğince kitap tavsiyedinde bulunuyorum. Şimdi bu yazı dizisi ile tek tek tavsiyede bulunmaktan ziyade herkese hitap eden bir listeyi beğeninize sunuyorum. Kendim her hangi bir fotoğraf kursuna gitmediğim yada uygulamalı bir eğitim almadığım için fotoğraf adına her şeyi merakım ve okumalarım ile öğrendim. O nedenle fotoğrafçılığı seven herkese kurslara veya uygulamalı eğitimlere katılsalar dahi mutlaka çok okumalarını tavsiye ediyorum.
Listeyi oluşturuken fotoğrafçılığa yeni başlayanlar yada başlayacak olanların okuması gereken kitaplardan yola çıkıp, kitapları fotoğrafçılık alanlarına göre guruplandırarak yola devam edip, fotoğrafın felsefesi ve teorik konuları ile yolculuğu bitirmeyi düşünüyorum. Belki yolculuğun sonunda bir çay molası niyetine bazı fotoğraf albümlerinden de bahsedebilirim. Yabancı dilde bir çok kaynak olmasına karşın bu yazıda listeleyeceğim kitaplar Türkçe yada Türkçe’ye çevrilmiş kitaplar olacak.
Fotoğrafçılığa Giriş Kitapları
A’dan Z’ye Fotoğraf – Özer Kanburoğlu – SAY Yayınları
Tavsiye edeceğim ilk kitap fotoğrafçılığa yeni başlayanlar, ilk kameralarını alanlar ve hatıra fotoğraflarından ileriye doğru adım atmak isteyenler için birebir. Fotoğraf makinelerinin nasıl çalıştığından tutun da, diyafram, pozlama, ışık, temel kompozisyon ve objektif çeşitlerine kadar bilinmesi gereken temel konuları çok güzel bir biçimde anlatıyor bu kitap. Uzun pozlama, gece çekimleri, ışıkla boyama, üst üste çekim vs. gibi bir çok tekniği de anlaşılır bir biçimde bu kitaptan okuyup hemen uygulamanız mümkün. Fotoğrafçılık türleri hakkında da örnekler ile kısa kısa bilgiler içeren kitap renkli ve 480 sayfa.
Dijital Fotoğrafçının El Kitabı – Scoot Kelby – Alfa Yanıncılık
Amerikalı fotoğrafçı Scott Kelby’nin 4 cilte ulaşan fotoğraf kitabı serisi, kısa ve öz bilgiler veren okuması keyifli ve kendine özgü espirileri ile de kendi çapında yer yer gülümseten bir kitap 🙂 Fotoğraflarınızın nasıl daha iyi olacağını anlatan güzel bir kaynak. Fotoğraf makinenizi tanıyıp ayarlarını ve temel fotoğraf tekniklerini öğrendikten sonra bu kitap ilerlemenizde size hız kazandıracak nitelikte. En üstteki fotoğrafta görüldüğü gibi ben 4 cildide aldım. Ancak şahsen ilk 2 cildin yaterli olduğunu düşünüyorum. 3. ve 4. ciltleri daha çok stüdyo kuracaklar yada düğün ve moda çekimleri ile uğraşmayı düşünen fotoğrafçılara tavsiye ediyorum. Kitap renkli ve 218 sayfa.
Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon – Prof. Dr. Sabit Kalfagil – İlke Kitap
Fotoğrafı oluşturan yapısal öğelerin başlıklar altında anlatıldığı ve bunu fotoğrafta kompozisyona nasıl aktarılabileceğini gösteren çok güzel bir kitap. Gerçek bir ustadan sade fakat vurucu fotoğraflar eşliğinde okuduğum bir çok kompozisyon kitabı içerisinde en faydalı bulduğum eser. Tarih ve tecrube kokan bu kitap kütüphanenizde mutlaka bulunmalı. Kitap yatay yapıda, renkli ve 216 sayfa.
Fotoğraf Teknik Okumaları – Faruk Akbaş, Emre İkizler – Say Yayınları
Faruk Akbaş’ın fotoğraflarından ve Emre İkizler’in yorumlarından oluşan bu kitap fotoğrafı öğrenmede fotoğrafı görmenin ve okumanın ne kadar önemli olduğunu anlatan nadir eserlerden birisi. Bu kitabı hala okumayan varsa mutlaka almalarını tavsiye edeceğim. Fotoğrafın mesajına göre başlıklara ayrılan kitapta bir fotoğraf üzerinde; hangi açı ile çekilmiş, ışık kaynağı ve ışığın yapısı nasılmış, fotoğrafçı ne anlatmak istemiş, tam anlatabilmiş mi, daha iyi nasıl anlatılabilirdi vs. gibi değerli bilgilerle dolu özel bir kitap. Her bir fotoğraf ile adeta bir cep kitabı bitirmiş gibi bilgi birikimi elde ediyorsunuz. Kitap renkli ve 224 sayfa.
Ustalardan Fotografi – National Geographic – NTV Yayınları
National Geographic dergisinin abonelik kampanyası süresinde hediye olarak verdiği ve şimdi ise satışının devam ettiği güzel bir kitap. Kitapta dünyaca ünlü fotoğrafçılarının hem kendi fotoğraflarını anlattıkları hem de kendi alanlarındaki konuların nasıl fotoğraflanabileceği hakkında kısa ama öz bilgiler verdikleri bir kitap. Ayrıca National Geographic fotoğraf editörlerinin iyi bir fotoğrafı oluşturan unsurları fotoğrfalar üzerinden anlattığı çok nadir bulunabilecek bir kaynak. En az bir üstteki kitap kadar güzel fotoğraf okuma bilgileri içeriyor. Ama farklı olarak profesyonellerin gözünden fotoğrafı görmek konuları nasıl aktardıklarını anlamaya çalışmak ilerleme adına çok güzel. Kitap renki ve 408 sayfa.
Dijital Fotoğrafa Dair 101 Temel İpucu – Michael Freeman – Say Yayınları
Yeni teknolojik duruma göre yazılmış olan bu kitap bir profesyonel tarafından karşılaşılan temel sorunlar üzerinde duruyor. İş akışı, doğru donanım, doğru yazılım, kamerayı nasıl tutmalı, bir konuyu farklı farklı açılardan çekmek, ilerisi için yedek çekimler yapmak vs. vs. Pratik ve güzel bilgiler veren faydalı bir eser. Özellikle bir fotoğrafın çok farklı açılardan çekilmiş diğer örneklerini de paylaşıp neden bir tanesi sorusunun cevabını bizzat fotoğrafçıdan duymak oldukça bilgilendirici. Fotoğraf düzenleme yazımlarından tekniklerinde olduğu kitap renkli ve 176 sayfa.
Dijital Fotoğrafçılar İçin Photoshop – Scott Kelby – Alfa Yayıncılık
Artık neredeyse tamamımız dijital fotoğraf çektiği için her fotoğrfaçının bilmesi gereken bir program var, Photoshop. O nedenle bu programı bir fotoğrafçıdan öğrenmek çok daha doğru olacaktır. Bir photoshop eğitimcisi olan Scoot Kelby Dijital Fotoğrafçılar İçin Photoshop isminde bir çok kitap çıkardı. Photoshop 7 den başlayan bu kitaplar cs6 ya kadar devam etti. Zannediyorum ülkemizde türkçeye çevrilen son kitabı CS4. O nedenle bu kitabı tavsiye ediyorum. İngilizcesi olanlar en sonuncusunu alabilirler. Genel olarak en çok işimize yarayacak özellikleri güzel ve espirili bir dille anlatıyor Scott. CS4 kitabında ayrıca RAW dosyaları işleme adına daha fazla bilgi bulunuyor. Çok istifade edeceğinizi düşünüyorum. Kitap renkli ve 460 sayfa.
Fotoğrafçılıkta yeni olanlar ve amatörler için ilk listem bu kadar. Yukarıdaki kitaplara benzer daha başka bir çok kitap tavsiye edilebilir elbetteki. Ama daha önce de söylediğim gibi tekrarlardan sizleri uzak tutmak adına yukarıdaki liste geniş anlamda doğru bilgileri sizlere sunacaktır. Bu ilk bölümde fotoğrafçılığa yeni başlayanlara bir öz sunmaya çalıştım. Faydalı olması dileğiyle, ikinci bölümde görüşmek üzere, Sevgiler…
Commentaires