Erzincan, doğunun hatta Türkiye’nin şehirleşme olarak örnek alınabilecek nadir illerinden birisi. Zira 1939 yılındaki büyük depremden dolayı şehir yerle bir olduğu için demiryolunun üst kısmında yeniden bir şehir inşa edilmiş. Sıfırdan yapılan bu küçük ama sevimli şehirde binalar en fazla dört katlı olmasının yanında sokaklar ve caddeler bir birini dik olarak kesecek biçimde dümdüz ve hiç çıkmaz sokağı olmayan bir yapıda. Şehirde binaların alçak olması sayesinde Erzincan’ın etrafını çevreleyen harika dağları başınızı kaldırdığınız anda görebiliyorsunuz. Ben kendi adıma dağları bu şehirde sevdim diyebilirim.
Ergan Dağı
Dağlardan bahsetmişken Erzincan’ın doğası hakkında söylenecek çok şeyin olduğunu bilmenizi isterim. Bu yazıda bitirmek te mümkün değil. Erzincan, dağların arasında neredeyse tamamen düz olan bir vadide kurulmuş. Bu vadi dağların konumu nedeniyle sürekli olarak yumuşak bir hava akımına ve çevre illere göre daha ılık bir iklime sahip bulunuyor. İklimi çok net olan bir şehir diyebilirim Erzincan için. Neden mi? Çünkü; her gün ikindi vakitlerinde şehirde bir rüzgar olur. İlkbahar da kırk ikindi yağmurları denilen yağmurlar burada tam kırk gün sürer. Kar yağışlarının yağma aralıkları bile neredeyse bellidir. Kışın kar yağışının hemen arkasından güneş çıkar ve harika bir hava olur. Yazında enteresan bir şekilde nemli ve sıcak bir hava hakim olur şehirde. – Evliya Çelebi’nin seyahatnamesi gibi oldu ama idare edin artık 🙂 –
Erzincan Barajı
Erzincan’ı kuzeyde Keşiş Dağları (3.549m), güneyde Munzur Dağları (3.449m) çevrelemektedir. Bu dağlar doğal yaşam için bir çok canlıyı kucağında saklamaktadır. Munzur dağının eteklerinde bulunan Girlevik Şelalesi Türkiye’nin en büyük şelalelerinden birisi. Şelale dağlardan gelen suları üç ayrı katta, üç ayrı şelale gibi aşağı indirmektedir. Ancak uzaktan bakınca bu güzelliği tam olarak görmek mümkün olabilmektedir. Şelale hafta sonları piknik yapmak ve sitres atmak için bire bir.
Girlevik Şelalesi
Girlevik Şelalesi kışın donuyor
Yamaç paraşütçülerinin uğrak yerlerinden birisi olan bu dağlar yarışmalara da ev sahipliği yapmaktadır. Ben de çılgınlık yapıp bir kaç defa yamaç paraşütü ile atlamıştım. Havada sadece rüzgarın sesini duyarak süzülmenin bam başka bir keyif olduğunu söylemeliyim.
Ben, yamaç paraşütü ile atlarken
Ve uçuyorum 🙂
Erzincan’da doğa sporları çok seviliyor. Doğal yapısı sayesinde bir çok sporu yapmakta mümkün zaten. Rafting, su kayağı, dağcılık, traking ve tırmanış sporları Erzincan’da oldukça popüler. Bu arada Rafting de yaptığımı söylemeden geçemeyeceğim 🙂 Geçmişi eskilere dayanan tarihi sporumuz cirit’te yine Erzincan’da yapılan sporlardan birisi.
Rafting sonunda su keyfi
Erzincan barışın, kardeşliğin ve huzurun hüküm sürdüğü bir şehir. Türkiye’de mimari olarak eşine rastlamanın mümkün olmadığı Terzibaba Camii gibi bir cami ile oldukça mütevazi bir yapıda olan Erzincan Cem Evi şehrin manevi dinamikleri olarak bu kardeşliği pekiştirir birer önemli sembol olarak ibadete açık bulunuyor.
Terzibaba Camii
Cem Evinde Semah
Erzincan’dan Erzurum istikametine doğru giderken yolun sol tarafında yani kuzey yönde çok önemli sulak alanlardan birisi olan Ekşisu Sazlığı bulunmaktadır. Bu sazlık bir çok kuş türüne ev sahipliği yapmanın yanı başında sodalı su kaynağını da bağrından fışkırtarak şehrin ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Sazlığın bir kısmı mesire alanı olarak ayrılmış olup burada piknik yaparken çeşmelerden devamlı akan sodalı suyu doyasıya içmek mümkün.
Ekşisu
Ekşisu Kaynak Çıkışı
Ekşisu
Ekşisu ve Munzur Dağları
Ekşisu
Ekşisu sazlığında bir çok kuş türünü görmenin mümkün olduğunu söylemiştim. Burada nesli tehlike altında olan Turna başta olmak üzere; küçük ak balıkçıl, gri balıkçıl, alaca balıkçıl, pasbaş patka, angıt, küçük balaban, uzun bacak, yalı çapkını gibi bir çok kuş türünü gözlemlemek mümkün. Turnalar her yıl buraya gelmekte ve burada üremektedir. 2005 yılında 8 birey telli turnayı gördüğüm Ekşisu’da 2008 yılında 12 birey olarak gözlemlemiştim. Elbetteki bu benim kısıtlı bir gözlemim ve sadece sazlık kısmın arkasındaki çayırlık alandaki tespitim. Umarım daha fazla sayıdadırlar ve yine umarım bu zamana kadar da sayıları artmıştır.
Erzincan ile ilgili söylenecek daha çok şey olmasına karşın yazıyı uzatmamak ve tadında bırakmak için burada bitiriyorum. Saygılarımla…
Kemaliye
Erzincan semalarında yıldızlar
Donmuş halde Erzincan Barajı
Fırat nehrinin bir kolu, Karasu
Karasu’da bir balıkçı
Erzincan’da kış
Erzincan Gece
Gelengi
Urartulardan kalma Altın Tepe
Commentaires