Nikon Fotoğraf Makineleri Rehberi yazımdan sonra şimdi de Canon fotoğraf makinelerini üretim amaçlarına ve özelliklerine göre açıklayarak kullanıcılara doğru ekipmana ulaşmalarında yardımcı olmaya çalışacağım. Tüm gövdeler fotoğraf çekiyor ama doğru sonuçlar için doğru gövdeyi kullanmak daha efektif sonuçlara ulaşmamızı sağlayacaktır. Örneğin pikniklerde ve aile gezilerinde fotoğraf çekmek için 1Dx gibi bir gövdeye kesinlikle ihtiyacınız yoktur. Hatta DSLR bir gövdeye bile ihtiyaç yoktur. Ama diğer tarafta ciddi bir spor fotoğrafçısı olacaksanız o zaman 1Dx tam size göredir. Canon fotoğraf makinesi rehberi isimli bu yazıda çok daha fazlasını bulacaksınız…
Üretilen gövdeler genellikle üç kategoride üretilirler. Giriş seviyesi, ileri seviye ve profesyonel seviye. Bazı markalarda bu seviyeler arasındaki fark bazen çok belli olmasa da Canon’da bu ayrım çok belirgindir ve hem gövde hem de sonuçlar itibariyle bunu göstermekten çekinmez.
Giriş seviyesi
Canon giriş seviyesi modellerde bol çeşitli ürün serisi bulunuyor. Bu seride üretimi devam eden en güncel modeller 750D, 760D, 1200D, 1100D ve 100D. Giriş seviyesi modelleri fotoğrafa yeni başlayacaklar, öğrenciler, seyahatlerde hafif ama iyi fotoğraf çeken bir gövde taşımak isteyenler ve aile ortamını fotoğraflamak isteyenler tercih edebilir. 600D – 700D serisi gövde özellikleri olarak birbirlerine çok yakındır. Her yeni modelde küçük bir veya iki özellik arttırılarak güncellenmiş olduğundan mantık olarak son çıkanın daha iyi olacağı düşüncesi yanlış olmaz. 650D ve 700D modelleri çok sevildi ve kullanıldı. Giriş seviyesi adına da gayet yeterli. Ancak son dönemdeki 750D ve 760D modelleri kablosuz çözümleri ve 24mp avantajı ile daha uzun kullanım anlamına geliyor. Yani ilk kez alacaklar bu modelleri düşünebilirler. 750D ile 760D arasında bahse konu edilecek bir fark bulunmuyor.
1200D ve 1100D modelleri daha pratik ve küçük gövdeler olarak düşünülmüş gövdelerdir. Ancak ben bu modelleri çok da küçük olmadıkları ve 700D serisi ile 100D arasında kalan bir gövde olamasına rağmen her ikisinin de performansını göstermediği için çok başarılı bulmadığımı söylemeliyim. Konu küçük ve yeterli bir gövde almak ise o zaman çözüm 100D olacaktır. Tam bir giriş seviyesi gövdedir 100D. Oldukça küçük yapısı ile özellikle kadınlar daha keyifli kullanacaklardır.
Bu gövdeler ile çok da iddialı olmayan ama bazen profesyonelleri dahi zorlayacak sanatsal çekimler yapabilirsiniz. Bir çok konuyu rahatlıkla fotoğraflayabilir ve video çekebilirsiniz. Çok hızlı ve yüksek iso gerektiren çekimlerde ve büyük baskı gerektiren işler dışında tatmin edici sonuçlar verecektir giriş seviyesi Canon gövdeler.
İleri Seviye
İleri seviye modeller daha hızlı AF performansları, daha gelişmiş sensörleri ve daha fazla ayarlama seçenekleri ile fotoğraf tutkunlarını kısıtlamadan fotoğraf çekmelerine olanak tanıyan modellerdir. Fotoğrafçılığı hobi olarak yapanlar veya profesyonel seviyede işleri daha ekonomik yoldan yapmak isteyenlerin tercih edeceği kameralardır. Canon’da kroplu gövdelerde 70D ve 7D MArk 2 modelleri halen üretilirken Full Frame gövdelerde, 6D modeli üretilmektedir.
Bu aşamada kroplu mu? Tam kare mi? sorusu akla gelebilir. Bunun cevabı bu yazı dizisinin ilk bölümündeki Fotoğraf Makinesi Rehberi yazımda saklı. O yazıyı okuyanlar zaten kararlarını vermişlerdir. Karar veremeyenler veya daha okumayanların öncelikle o ilk yazıyı okumasını tavsiye ediyorum. Ama en pratik ifadesiyle daha çok geniş açı kullanacak ve ışığı az ortamlarda çekim yapacaksanız tam kare (Full Frame) gövdeler, daha ziyade tele objektif kullanacaksanız kroplu gövde düşünebilirsiniz.
İleri seviye gövdelerde 70D modeli en alt gövde olarak dikkat çekiyor. 60D ile aralarında çok fark var ve sonuçlar çok daha başarılı. Bu nedenle 60D den bahsetmiyorum bile. 70D modelinde özellikle video kaydı için geliştirilmiş yumuşak netleme yapabilen hybrit AF sistemi oldukça başarılı. 7 fps hız bir çok konu için yeterli. Eski 7D yerine bu 70D rahatlıkla tercih edilebilir. Yeni 7d mark 2’ye gelince ise durum çok daha keyifli. Bu yeni gövdeyi aslında profesyonel kategoride ele almak bile doğru olabilir. Ama Canon kendisi oraya koymadığına göre yeri burası 🙂 Ancak özellikleri çok güçlü. 10 fps çekim hızı ve 65 netleme noktası ile fotoğraf tutkunlarına çok keyifli ve başarılı çekimler vadediyor. Son güncelleme ile ufak tefek sorunlarda giderilmiş görünüyor. Tam kare gövde olarak ileri seviyede sadece 6D bulunuyor. Çok iddialı olmasa da özellikle portre, tanıtım ve ürün fotoğrafçılığı yapacaklar için yeterli bir gövde. Full Frame bir gövdeye sahip olmak için en ekonomik çözüm.
Peki bu gövdeleri ne tür fotoğraf çekenler tercih etmeli diye soracak olursanız cevap; portreden doğaya, makrodan manzaraya, stoktan yaban hayatına kadar her konu için yeterli bir yelpaze sunduğudur. Portre, düğün, ürün, stok, manzara vs. gibi konularda Full frame bir gövde ve makro, yaban hayatı, aksiyon, spor vs. gibi konularda ise kroplu bir gövde daha isabetli bir seçim olacaktır. Doğru objektifler ve doğru fotoğraf bakışı ile çok çok başarılı işler çıkacaktır.
Profesyonel Seviye
Profesyonel seride Canon’un halen satışta olan ürünleri 5D Mark 3, 5Ds, 5Ds R ve 1Dx ile 1Dc modelleri. Profesyonel ürünler konusunda en renkli marka Canon. 50.6mp gibi devasa bir çözünürlüğe sahip 5Ds serisi ciddi büyük görseller ile işi olanları hedefliyor. 5Ds ve 5Ds R daha çok moda ve reklam fotoğrafçılarını hedef alan gövdeler. Baskı alıyor, ciddi anlamda bolca detaya ihtiyaç duyuyor ve bina giydirmesi gibi profesyonel işler yapıyorsanız 5Ds serisi bir gövde 50.6mp çözünürlüğü ve çok geniş dinamik aralığı sayesinde etkili bir çözüm olacaktır. Bunun haricindeki kullanıcıların 5Ds serisinden uzak durmasında fayda var. O kadar yüksek piksel harddisklerde bir sürü yer kaplanması anlamına geliyor. 5D Mark 3 ise gelişmiş özellikleri 22mp çözünürlüğü ve bir çok konu için yeterli olan özellikleri ile tam bir kullanıcı dostu gövde. Hemen her tür fotoğrafçı tercih edebilir. Video başarısı ise 4:2:2 sıkıştırma oranıyla profesyonel seviyede.
Konu hız olunca 1D serisi devreye giriyor. Tek basamaklı bu seri yani 1D ile başlayan 1D Mark 2, 1D Mark 3, 1Ds Mark 3, 1D Mark 4 ve en son 1Dx ve 1Dc ile devam eden gövdeler Canon’un en üst düzey gövdeleridir. Daha büyük, daha ağır ve çok hızlıdırlar. Saniyede 14 kare çekim hızlarına ulaşabilirler. Yüksek hızlarda uzun süre kullanılabilmesi için gövdeye entegre daha büyük bir batarya haznesine sahiptirler. Çift batarya ile veya dışarıdan alınacak bir aparat ile AA pillerle de çalışabilirler. Çok güçlü AF motorları ve dayanıklı gövdeleri vardır. Pek çok ince ayar sayesinde fotoğrafçıya büyük bir özgürlük sunarlar.
1D serisi gövdeler uzun yıllar 1.3x krop çarpanlı APS-H diye isimlendirilen sensörler ile üretildi. Yani tam kare değillerdi. 1Ds serilerinde (1Ds Mark 2 ve 1Ds Mark 3) tam kare sensörler bulunuyordu. Bunların ise çekim hızları biraz daha yavaş kalkıyordu. Ancak son dönemde çıkan 1Dx ile işler değişti. Tam kare sensörlü 1Dx hem çok başarılı hem de 14 fps ile en hızlı gövde oldu. 1Dc ise daha çok film yapımcılarını, belgeselcileri hedef alan bir gövde olarak piyasaya çıktı. 1Dx modelindeki özellikler korunurken özellikle video kaydı için 4K da 24fps video kaydı ve 4:2:2 sıkıştırma oranı ile 60p de 1080p video kaydı imkanları sunmuş oldu. Tabi ki tüm bunlar fiyat etiketinde de kendisine yer buldu.
Peki bu gövdeler nerelerde kullanılır? Çoğunlukla fotoğrafı meslek olarak yapan ciddi profesyonellerin kullanacağı seridir 1D serisi. Özellikle foto muhabirleri ve spor fotoğrafçıları düşünülerek üretilmişlerdir. O nedenle de çok fazla piksele ihtiyaç duymazlar. Diğer taraftan 1.3x krop da sorun olmaz. Gazete veya dergilerde kullanmak için 12-16mp arası çözünürlük ziyadesiyle yeterlidir. Yüksek iso değerlerinde başarılı sonuçlar elde edilebildiği için özellikle futboll sahalarında veya gece oynanan oyunlarda saha kenarlarında ellerinde devasa objektiflerle bu seri gövdeleri kullanan fotoğrafçıları görürsünüz. Yüksek hız ve yüksek iso ile tüm aksiyonu yakalamanın neredeyse tek yolu budur.
1D serisini belgeselciler ve vahşi yaşam fotoğrafçıları da sıkça tercih ederler. Bu çok da doğaldır. Zira doğada her şey çok hızlı olur ve zamanı durdurmak gerçekten değerlidir. Yabani bir hayvanın avını yakalama anı bazen o kadar hızlı olur ki bunu yakalamanın ve o sırada gözle görülemeyen nefes kesici anları kaydetmenin neredeyse tek yolu saniyede 7-12 kare çekebilen bir gövdedir. Hız ne kadar artarsa tabi ki en can alıcı anı yakalamak da o kadar kolay olacaktır. Bu noktada Canon 1D Mark 4 de hem 1.3x krop ile tele avantajı sağlar hem de 10 fps ile etkin bir hız sağlar. Ancak 1Dx modeli yüksek iso değerlerinde bile temiz fotoğraf üretmesi ve yüksek hızda 14 fps değerlerine çıkabilmesi ile piramidin en tepesindedir. Diğer taraftan kapalı, sisli veya yağmurlu havalarda uzakta kalan konuları yüksek isoda net ve temiz çekmek için 1Dx serisi gövdelere ve elbetteki keskin prime lenslere ihtiyaç vardır. O nedenle yapan hayat tutkunlarının ve profesyonel yaban hayat fotoğrafçılarının 1Dx serisi gövdeleri tercih etmeleri en doğru secim olacaktır. İşin içerisine videoyu da dahil eden profesyoneller 1Dc modelini de dikkate almaları faydalı olacaktır.
Comments