Canon firması uzun süredir beklenen 7D Mark II modelini Photokina 2014’ün hemen öncesinde duyurdu. 7D’nin başarısından sonra bir çok fotoğrafçı iso başarımının daha iyi olacağı yeni bir model beklentisi içerisine girmişdi. Ha çıktı ha çıkacak derken aynı şekilde uzun süredir beklenen ama esamesi bile okunmayan Nikon D400 modelinin aksine 7D mark II beklendiği gibi çıktı. Kullanıcılarına yeni bir çok özellik sunan 7D MArk II, özellikle 65 AF noktası ve 10 fps çekim hızı ile dikkatleri üzerine çekiyor. 20.2mp APS-C sensörü ile de bol bol piksel sunmuş oluyor. 7D Mark II modeli portreden manzaraya, spordan yaban hayatına kadar bir çok konunun fotoğraflanmasında kullanılabilecek güçlü bir kamera.
Özelliklerini birazdan ayrıntılı olarak anlatacağım Mark 2, Canon firmasının kameralarına yeni kazandırdığı ve oldukça kullanışlı bir çok özelliği tanımamızı sağlayacak. Bu özelliklerin bir kısmı uzun süredir zaten Nikon tarafından kullanılmakta idi. Ancak son dönemlerde Nikon bu özelliklerde ciddi bir ilerleme yapmak yerine sensör üzerine çalışmayı tercih etti. Buna rağmen zaten başarılı olan sensörlerini daha da geliştirmek yerine Canon, kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu güzel özellikler üzerine çalışmış görünüyor ve bunun sonucu olarak 7D mark II heyecan uyandıran bir gövde olarak karşımıza çıkıyor.
[wc_row][wc_column size=”one-half” position=”first”]
[/wc_column][wc_column size=”one-half” position=”last”]
[/wc_column][/wc_row]
Temel Teknik Özellikler:
20.2 Megapiksel CMOS (APS-C) sensör
ISO 100-16000
İki adet DIGIC 6 işlemci
10.0 fps yüksek çekim hızı
Tamamı çapraz 65 nokta AF sistemi
200.000 perde ömrü
60p de 1080p HD video kaydı
3,0 inç Clear View II LCD ekran
Magnezyum alaşımlı toza ve suya dayanıklı gövde.
Dahili GPS Alıcı
Yukarıdaki tabloda ve fotoğrafta da görüldüğü üzere hemen her noktada 7D den daha gelişmiş bir 7D mark II var karşımızda. İlk etapta hızlıca bakınca göze çarpan bu özelliklerle beraber ayrıntılı olarak bakmamız gereken başka bir çok güzel özellikleri de var Mark II’nin. İsterseniz ayrıntılı olarak şimdi onlara değinelim.
20.2 Megapiksel CMOS (APS-C) sensör
Canon 7D mark II de yeniden tasarlanan 20.2 mp’lik bir sensör görev yapıyor. Bu sensörün gerek keskinlik gerekse de dinamik alan adına oldukça başarılı olduğu söyleniyor. Diğer taraftan yeni geliştirlen sensör 100 – 16.000 iso değerini destekliyor. Henüz kapsamlı testleri yapılmasığı için sensörün iso başarımı konusunda net bir şey söylemek zor. Zira yukarıda da bahsettiğim gibi Canon son dönemlerde sensörleri üzerine gözle görülür bir yatırım yapmadı. Ancak onca yıl aradan sonra mutlak surette eski 7D den daha iyi olduğunda da şüphe olmasa gerek.
Çift DIGIC 6 İşlemci
Canon’un son dönemlerde çıkardığı üst sınıf kameralarda artık standart olarak iki adet işlemci bulunuyor. Bu durumdan yeni 7D de nasibini almış. İşlemcilerden birisi tüm gücünü doğru AF yapabilme ve konuyu doğru ve hızlı takip edebilmeye verirken diğer işlemci; görüntünün doğru üretilmesi adına, distorsiyon sapmaları, ışık saçılımları, lens hataları ve renk hataları ile uğraşırken aynı zamanda seri çekimde 10 fps hızda 1.090 JPEG, 31 RAW ve 19 RAW + JPEG çekime kadar kayıt yapmaya yardımcı oluyor.
10 fps yüksek hızlı kesintisiz çekim
Canon 7D Mark II gerçekten hızlı bir gövde. 55 milisaniye deklanşör gecikmesi ile saniyede 10 kare fotoğraf çekebiliyor. Bu segmentteki bir gövde için çok değerli bir özellik. Ayrıca perde ömrü de 200.000 olarak test edilmiş. Geliştirilmiş AF sistemi sayesinde Canon firmasına göre 10 karenin tamamını da net yakalamak mümkün.
Ayna Kontrol Sistemi
Özel olarak geliştirilen ayna mekanizması sayesinde titreşimler minimum seviyesine indirelerek daha net görüntüler elde edilmeye çalışılmış. Bu titreşim kontrol mekanizması özel bir motorun desteği ile çalışıyor. Nikon bunu yaylı bir sistemle yapıyordu.
65 noktalı geniş alanlı otomatik odaklama
Yeni 7D bugüne kadar üretilen en fazla netleme noktası olan kamera modeli oldu. 65 noktadan netleme yapabiliyor. 1Dx ve 5D Mark III modelleri 61 noktadan netleme yapabilirken bunun en fazla 19 noktası çapraz tipli idi. Ancak şaşırtıcı olan 7D Mark II de 65 noktanın tamamı hassas ve çapraz tip diye tabir edilen her yöne netleme takibi yapabilen noktalardan oluşuyor. Bu gerçekten çok büyük bir adım. f/5.6 değerine kadar tüm noktalardan netleme yapabilirken f/8 de dahi lenslere göre değişmekle beraber tüm noktalarda netleme yapabiliyor. -3 ev pozlama değerinde de netleme yapabilecek hassasiyette olması da diğer kayda değer bir özellik. Yeni geliştirilen bu AF sistemini kağıt üzerinde dahi çok başarılı bulduğumu söylemeliyim.
Video kaydında Dual Pixel CMOS AF
Canon 70D modelinden aşına olduğumuz “Dual Pixel ” teknolojisi yeni 7D modeline de entegre edilmiş. Bu sistem video kaydı esnasında hızlı ve yumuşak netleme yaparak net olmayan kayıtların önüne geçmemize olanak tanıyor.
Time-Lapse ve Bulb
Nikon gövdelerde görmeye alışık olduğumuz ancak Canon’da uzaktan kumanda ile yapılabilen time lapse çekimleri artık kamera üzerinden ayarlamalar ile yapılabilecek. Zaman aralığınızı belirleyerek 1 ila 99 kare arasında çekim yapabilirsiniz. Bu sayının Nikon’da 999 olduğunu söylemeliyim. Yine kamera üzerinden deklanşöre basılı tutmanıza gerek olmadan Bulb modunda çekim yapılabiliyor. Titreşimi önleme adına çok güzel bir özellik. Bu özellik Nikon’da yok.
IR algılamalı 150.000 piksel ölçüm sensörü
Pozlama ölçümünün tutarlı ve doğru olması için EOS 7D Mark II, sahneyi 252 alana ayıran bir 150.000 piksellik sensör kullanıyor. Her alan analiz ediliyor ve doğru pozlama ayarları ya otomatik olarak ya da fotoğrafçıya önerilen şekilde ayarlanıyor. Zorlu aydınlatma koşullarında daha yüksek doğruluk için spektrumun gözle görülen bölümündeki ışığa ek olarak kızılötesi ışık da ölçülüyor. Bu da yeni geliştirilen bir teknoloji…
Gelişmiş iTR odaklama
EOS 7D Mark II iTR AF odaklama sistemi sayesinde, karede hareket eden nesneleri tanımak ve takip etmek için renk ve yüz bilgilerini kullanıyor. AF hızı, odak takibini çekim ortamına ve nesneye göre ayarlayan basit bir araç kullanılarak özelleştirilebildiği için, örneğin bir anlığına nesnenin önünden geçen diğer nesneler odaklamayı etkilememesi sağlanabiliyor. Bu sistem sayesinde AF nin hangi hızla çalışacağını belirleyebiliyorsunuz. Bu da yine uzun süredir Nikon’da bulunan bir özellik.
Dahili GPS
EOS 7D Mark II fotoğraflara ve film kliplerine, bulunduğunuz noktanın koordinat bilgilerini etiketleyebiliyor. Bunları fotoğrafların exif bilgilerine yazabildiği için yıllar sonra hangi fotoğrafı tam olarak nerede çektiğinizi hatırlamanız mümkün oluyor. Özellikle biz kuş fotoğrafçıları için çok değerli bir özellik.
Çoklu pozlama
Nikon gövdelerde çok eskiden beri standart olan ama ne hikmetse filmli makinelerden sonra Canon’da hiç göremediğimiz üst üste fotoğraf çekim özelliği 7D Mark II ile gövdelere entegre edilmiş bulunuyor. Bu sayede daha doğal görünen soyut çalımalar yapılabilir.
[wc_row][wc_column size=”one-half” position=”first”]
Sağlam Gövde
Canon 7D mark II hava sızdırmayan gövdesi ile suya ve toza karşı dayanıklı. Magnezyumdan yapılan gövde oldukça sağlam.
Çift hafıza kartı desteği
Bir adet SD bir adet de CF kart yuvası bulunan Mark II kullanıcılarına daha fazla depolama alanı imkanı sunarken isterseniz çekim anında kartların ikisinede aynı dosyayı kaydederek yedekleme imkanı sunuyor.
[/wc_column][wc_column size=”one-half” position=”last”]
[/wc_column][/wc_row]
Tüm bu yeni özellikler neticesinde Canon 7D Mark II beklentileri karşılamış gibi görünüyor. Özellikle iso başarımı noktasında kağıt üzerindeki veriler gerçeğe yansır ise en iyi krop gövde ünvanını rahatlıkla eline alacaktır. 7D Mark II’de olsaydı iyi olurdu dediğim yerleşik Wi-Fi ve daha uzun pil ömrü oldu. Ama o kadar kusur kadı kızında da olurmuş 🙂 Ticari bir durum olarak 70D de olan dahili wi-fi yeni 7D de malesef yok.
Peki 7D Mark II’yi kimler almalı ? Açıkça söylemek gerekirse fotoğraf çeken herkes alabilir 🙂 Bu özelliklerde ve hızda bir gövdeyi neden almak istemeysiniz ki? Sadece moda ve stüdyo fotoğrafçıları düşünmeyebilir. O da sadece Full Frame bir gövde ile çalışmak istedikleri için. Hatta bu noktada diyebilirim ki Nikon’un uzun süredir beklenen D400 modeli bir süre daha çıkmaz veya 7D mark II’ye göre geri planda kalırsa özellikle spor ve yaban hayatı fotoğrafçıları Nikon’dan Canon’a geçmeyi bile düşüneceklerdir. D7100 modeli her ne kadar 24MP’lik sensörü ve başarılı sonuçlarıyla etkili bir gövde olsada profesyönellik ve hız konusunda 7D Mark II’den çok geride kalmış durumda. Ancak Nikon bir kaç ay içerisinde D400 yada D9000 gibi bir isimle 7D mark II’yi pazarda yalnız bırakmayacaktır. Bekleyip göreceğiz. Bu arada pazar demişken 7D Mark II’nin ABD fiyatı sadece gövde olarak 1.799 $, 18-135mm lens ile beraber kit olarak 2.149$. Türkiye fiyatı henüz belli olmasa da tahminen en iyi ihtimalle 6.000TL civarında olacaktır.
7D Mark II ile çekilmiş örnek fotoğraflara ve tanıtım videolarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere…
コメント