2014’ün En İyi Fotoğraf Makineleri yazı dizisinin bu dördüncü bölümünde APS-C sensörlü, kroplu D-SLR modellere göz atacağız. En çok tercih edilen gövdeler genellikle bu sınıfta oluyor ve şiddetli tartışmalara da yine bu sınıfta sıkça rastlanıyor. İlk beşi belirlerken ben de gerçekten zorlandım. Ama yine de bir sıralama yaptım 🙂
1- Nikon D7100
Listede birinci sırayı D7100 yakalıyor. Bu noktada ilk sırada Canon 7D Mark 2 olmalı dediğinizi duyar gibiyim. Ancak hem görüntü kalitesi, hem fiyat/fayda yüzdesi, hem de dpreview sitesinde yapılan kapsamlı test sonucuna göre daha tutarlı ve doğru AF performansı nedeniyle Nikon D7100 daha alt segmentte olduğu halde liderliği hak ediyor. 24 MP çözünürlüğe, 7fps çekim hızına, 51 netleme noktasına ve başarılı iso performansına sahip D7100’ün tek olumsuz yönü tampon belleğinin düşük olması. Yani 10 kareden sonra hemen yavaşlamaya başlıyor ve 7 fps biraz kağıt üzerinde kalıyor. Ancak 90 mb/sn yazma hızında bir hafıza kartı ile bu sorun büyük ölçüde çözülüyor. Kapsamlı test yazımı okumak için lütfen tıklayınız…
2- Canon 7D Mark II
Canon’un uzun süredir beklenen modeli olan bu kamera beklendiğine değdi ve gelişmiş bir çok özelliği ile sahnede yerini aldı. Biraz artan fiyatına rağmen 20mp çözünürlük, 10fps gibi sınıf lideri çekim hızı ve 65 netleme noktası ile bu sınıfta uzun süre başka bir gövde arayışına girmeden kullanıcısına her türlü imkanı veren bir gövde. Canon ilk defa gövde üzerine entegre time lapse çekim modlarnı da ekleyerek uzaktan kumanda ihtiyacını da ortadan kaldırdı. Gövdesinin kullanım kolaylığı, pro yapısı, video başarısı, hızı ve tamamı hassas tip olan 65 nokta AF sistemi ile rahatlıkla liderliği alabilecek bir kamera Mark 2. Ancak Nikon karşısında sensörlerini acilen güçlendirmeli.
Üçüncü sıradaki modele geçmeden önce kafada soru işaretleri bırakmamak için aşağıya iki görsel ekliyorum. Bu görseller dpreview sitesinden alındı ve D7100 ile 7D Mark 2 modellerinin karşılaştırmasını bizlere objektif bir biçimde sunuyor. Soldaki Mark 2 modelinin test sonuçlarını gösterirken sağdaki ise D7100’ün Mark 2 ye göre durumunu kıyaslamalı olarak gösteriyor. Uçlardaki sarı kısımlar D7100’ün daha iyi olduğu değeri gösterirken renksiz kalan kısımlar geride kaldığı değeri gösteriyor. 7D Mark ii ile ilgili kapsamlı inceleme yazım için tıklayınız.
[wc_row][wc_column size=”one-half” position=”first”]
[/wc_column][wc_column size=”one-half” position=”last”]
[/wc_column][/wc_row]
3-Sony SLT-A77
Listenin üçüncü sırasında bir süredir Nikon ve Canon’u çok yakından takip eden ve onları rahat bırakmayacağa benzeyen Sony yer alıyor. A77 modeli ile karşımıza çıkan Sony, 24.3 MP sensörü, 12 fps çekim hızı ve gelişmiş video kayıt özellikleri ile dikkat çekiyor. Görüntü kalitesi olarak yukarıdaki rakiplerinden geri kalır bir tarafı olmadığı gibi video çekimindeki başarısı ile bir adım öne bile geçiyor. Ancak 19 netleme noktası gibi geride kalan AF, hacimli gövdesi, optik olmayan vizörü ve az sayıdaki lens seçeneği nedeniyle henüz üçüncülüğü hak ediyor.
4- Canon 70D
Canon 70D kullanışlı bir çok özelliği, hareketli LCD ekranı, dahili Wi-Fİ ve sınıfına uygun fiyatıyla listede kendisine yer buluyor. 20Mp sensörü ve dualpixel AF yapısı ile 7D MArk 2’nin fiyatını yüksek bulanlar için güçlü bir alternatif. Aslında sadece alternatif olmaktan öte fiyat/fayda bağlamında tek başına da tercih edilebilecek bir gövde bence. Zira hem sensör kalitesi olarak hem de canlı izleme esnasındaki AF performansıyla mark 2 den aşağı kalır yanı yok gibi. Kapsamlı inleme yazım için tıklayınız.
5- Pentax K-3
Listenin sonunda kullanıcısının az olduğu ama kullananların bırakmakta zorlandıkları bir marka olan Pentax’ın K-3 modeli var. K-3, anti-aliasing filtresi olmayan 24 MP sensörü, 27 netleme noktası ve 8 fps çekim hızıyla yarışta ben de varım diyor. Daha ziyade pentax kullanan fotoğrafçıların stüdyo ve moda çekimleri hedef alarak üretilen K-3 video çekiminde yaşanan ufak aksaklıkları ve yetersiz lens çeşitliliği ile listenin sonunda bulunuyor.
Comments